Bydelsutvalgets leder Teodor Bruu (MDG) og nestleder Agnes Nærland Viljugrein (Ap) stemte begge for nedleggelse av Utsikten barnehage. Foto: Arnsten Linstad

MDG snudde og stemte for nedleggelse av Utsikten barnehage

— Forslaget om å legge ned Utsikten er vanskelig for MDG. Vi vil jo egentlig ha barnehager i nærmiljøet, sa Teodor Bruu (MDG) da han forklarte hvorfor partiet snudde og stemte for nedleggelse.

Publisert

Det var stappfullt i salen i Kolstadgata 1 da bydelsutvalget i Gamle Oslo skulle behandle budsjettet for 2020. En av de mest kontroversielle sakene var forslaget om å legge ned en liten barnehage.

Men før bydelspolitikerne skulle besegle skjebnen til 80 år gamle Utsikten barnehage i Ekebergskrenten, var det åpen halvtime der bydelens innbyggere slipper til orde.

— Skaper mer bilkjøring

Og det kan være en mye tøffere påkjenning å være politiker i et bydelsutvalg enn i bystyret eller på Stortinget. Bare noen få meter unna deg står skuffede og sinte innbyggere.

Og de får mikrofonen. Og de får tre minutter usensurert taletid.

Stor interesse for budsjettbehandlingen i bydel Gamle Oslo. Det var stappfullt i salen da bydelsutvalget startet møtet onsdag. Foto: Arnsten Linstad

— I vår sto du og drakk vår øl, og sa du skulle støtte oss, Agnes Nærland Viljugrein, sa en far i Utsikten barnehage mens han satte øynene i bydelsutvalgets nestleder fra Arbeiderpartiet.

— Nå skal dere altså bruke 500.000 kroner på å finne ut av hvordan dere skal gjøre Gamle Oslo bilfritt. Mens dere sparer inn 200.000 kroner på å legge ned barnehagen vår. Skjønner dere ikke at det kommer til å skape mer bilkjøring?

— Nå må vi kjøre ungene våre til den store barnehagen i Kværnerdalen. I stedet for å gå til Utsikten i nærmiljøet vårt, sa far til et av barna i Utsikten.

Ville tapt en million på videre drift

Utsikten barnehage er en bitteliten barnehage i Ekebergskrenten, eller Arctanderbyen, som området enda mer presist heter.

Men at den er liten gjør den ikke mindre viktig for barn, foreldre og ansatte. Også i fjor bestemte bydelspolitikerne i Gamle Oslo å legge ned barnehagen. Men da ble den reddet i en omkamp etter det første nedleggingsvedtaket.

Også denne gangen øynet foreldrene håp. Særlig fordi MDG hadde gått ut i VårtOslo og lovet å kjempe for at Utsikten skulle få leve.

Olaf Svorstøl (Rødt) er en av Oslos mest erfarne bydelspolitikere. Han advarte mot nedleggelse av Utsikten barnehage under budsjettbehandlingen i Gamle Oslo. Foto: Arnsten Linstad

— Forslaget er å avvikle driften ved Utsikten barnehage fra og med høsten 2020. Det er rett og slett fordi vi har mange barnehageplasser i bydel Gamle Oslo. Fordi det er en så liten barnehage må vi inn med ekstra bemanning, og det gir en ekstrakostnad på 200.000 kroner i halvåret, sa bydelsdirektør Tore Olsen Pran da VårtOslo omtalte saken for knapt to uker siden.

Rødt + Frp er sant

Bydel Gamle Oslo har i tillegg beregnet et tap på omlag 200.000 kroner årlig for hver barnehageplass som står tom. Det ville bety et tap på omlag 800.000 kroner årlig.

Men flertallspartiene MDG, Ap og SV fikk ikke bare gjennomgå av fremmøtte i åpen halvtime. Da budsjettbehandlingen var i gang fikk de rødgrønne samarbeidspartiene høre det både fra Frp og Rødt.

Kjell Johansen (Frp) er veteran som bydelspolitiker i Gamle Oslo. Frp-politikeren fant sammen med Rødt og stemte mot nedleggelse av Utsikten barnehage. Foto: Arnsten Linstad

— Når MDG står frem i VårtOslo og nærmest lover å redde Utsikten, ja, da er det jo ikke rart folk blir forvirret. Vi i Frp går altså inn for å redde barnehagen, sa Frps bydelsrepresentant Kjell Johansen.

Kjell Johansen har rundt 20 år bak seg i Gamle Oslos bydelspolitikk. Og Frp-veteranen fikk støtte av en annen veteran på motsatt politisk fløy.

Satsing på barn og unge

Rødts Olaf Svorstøl har enda lenger fartstid fra politikk i Gamle Oslo. Og i kampen mot nedleggelse av Utsikten barnehage var plutselig Rødt og Frp forbundsfeller.

— Det er for lite satsing på barn og unge i bydel Gamle Oslo, mente Svorstøl.

Selv om VårtOslos gjennomgang av budsjett-tall faktisk viser at bydelen bruker mer penger på nettopp barn og unge enn de er pålagt å gjøre.

Camilla Martin og sønnen Armand har slåss mot nedleggelse av Utsikten barnehage tidligere. Men denne gangen ser det ut til at det er kroken på døra for godt for den lille barnehagen i Ekebergskrenten. Foto: Vegard Velle

— Vi i Rødt er et parti som holder det vi lover. Og vi står fast ved at vi ikke vil gå med på nedleggelse av Utsikten barnehage, sa Olaf Svorstøl.

Men allerede før dagens møte var det klart at flertallet bestående av samarbeidspartiene MDG, Ap og SV ville få vedtatt nedleggelse. Men vedtaket kostet mye for MDG. Så mye at bydelsutvalgets leder, Teodor Bruu, ga en stemmeforklaring.

— Vi fant ingen varig løsning

— Utsikten er en vanskelig sak for MDG. Vi vil ha barnehager i nærmiljøet. Og Utsikten har vært en flott barnehage med flotte uteområder. Vi har brukt veldig mye tid for å finne en løsning for Utsikten som er varig, sa MDG-politikeren mens han flere ganger vendte seg mot publikum i salen.

— Vi kunne sikkert lagt inn 200.000 kroner, men ville ikke fått til en varig løsning for Utsikten barnehage. Vi fant ikke den løsningen som ville være varig. Det var så stor sjanse for at kommunen ville lagt ned barnehagen uavhengig av hva vi vedtar her, at det ville vært uansvarlig av oss å stemme for å opprettholde driften, sa Bruu.

Utsikten kan bli grendehus

— Det er vanskelig for de fire barna som går der nå å skifte barnehage. Men det ville vært enda vanskeligere å legge ned barnehagen om ett år med 14 barn som måtte skifte barnehage. Dette er ikke MDGs politikk. Men å ikke gjøre dette ville likevel vært uansvarlig av oss, sa lederen av bydelsutvalget.

Også for Arbeiderpartiet har saken vært vrien.

— Dette er ingen enkel sak for noen av oss. Men nå ser vi om Utsikten kan brukes til andre formål. Slik at huset og tomta fortsatt kan komme lokalbefolkningen til gode, sa Agnes Nærland Viljugrein.

Dermed tyder alt på at det denne gangen er slutt for godt for Utsikten barnehage.

Men et enstemmig bydelsutvalg vedtok likevel noe som kanskje kan være et lite plaster på såret for nærmiljøet. Bydelspolitikerne ber administrasjonen finne ut om det kan være mulig å leie bygningene og uteområdene til for eksempel grendehus.

Powered by Labrador CMS