I flere år har nabolaget ved Carl Berner bønnfalt Oslo kommune om å rehabilitere Vila Sorgenfri, og bedt om at det blir åpnet for nabolagsaktiviteter.

Kraftig reaksjon mot Oslo kommune, som lot Villa Sorgenfri forfalle: - Jeg blir forbanna. Dette er vandalisme!

Per Gunnar Dahl i Carl Berner Vårt Nabolag er rasende på Oslo kommune, som lot vernede Villa Sorgenfri forfalle så mye at det må rives. — Måten kommunen har håndtert dette på er bare tragisk, sier Dahl.

Publisert

Per Gunnar Dahl reagerte først med vantro da han leste nyheten i VårtOslo: Vernede Villa Sorgenfri er i så dårlig forfatning at eieren, Oslo kommne, har besluttet å rive murhuset fra 1867.

— Det er vandalisme av vårt felles arvegods. Jeg blir forbanna over at viktig byhistorie viskes ut, sier leder av beboerforeningen Carl Berner Vårt nabolag.

— Historien er i ferd med å gå tapt

Villa Sorgenfri ble oppført i 1867 og er en svært viktig del av byens historie, oppkalt etter løkka der bygget ble anlagt.

Før fabrikker, trafikk og moderne bebyggelse reiste seg rundt Carl Berners plass, var den bortgjemte plassen nemlig en grønn og fredelig byløkke ved navn Sorgenfri.

Per Gunnar Dahl og Andrea Gaarder har i flere år jobbet for å redde Villa Sorgenfri. Men har aldri fått respons fra Oslo kommune, eieren av det vernede murhuset fra 1867.

Per Gunnar Dahl og beboerforeningen har i flere år bedt Oslo kommune ta ansvar og rehabilitere det historisk viktige bygget. Men hverken han eller de andre i nabolaget opplever at de er blitt hørt. Heller ikke nå har kommunen tatt kontakt.

— Historien knyttet til bygget er i ferd med å gå tapt. Måten dette er håndtert på er bare tragisk, og jeg reagerer på at ingen har kontaktet oss, sier Dahl.

— Klarer dessverre ikke å redde Villa Sorgenfri

Det er det kommunale foretaket Oslobygg som har besluttet at Villa Sorgenfri rives.

— Det er både leit og beklagelig at vi er i en situasjon hvor vi ikke lenger har noe valg, sier administrerende direktør Eli Grimsby i Oslobygg.

— Etasjeskillene har gitt etter flere steder, veggene går i oppløsning, og store deler av huset har fått ekte hussopp. Bygget utgjør en fare for sine omgivelser om det blir stående, sier Grimsby.

Villa Sorgenfri står på Byantikvarens gule liste over verneverdige bygg i Oslo. Derfor forsikrer Oslobygg at murhuset skal gjenoppføres.

— I dette tilfellet klarer vi dessverre ikke å redde eiendommen, og vi er derfor opptatt av å komme raskt i gang med å planlegge gjenoppbygging av et nytt Villa Sorgenfri i tett dialog med plan- og bygningsetaten og Byantikvaren, sier direktøren i det kommunale foretaket med forvaltningsansvar for bygg som Villa Sorgenfri.

— Kunne vært til glede for nærmiljøet

Det er flere år siden VårtOslo skrev om beboerforeningen Carl Berner Vårt nabolag, som ville ha rehabilitering og åpne Sorgenfri for nærområdet.

I stedet har Oslo kommune latt murhuset stå tomt med gjenspikrede vinduer, låste dører og et uteområde som gror igjen.

— Kommunen kunne ha stoppet forfallet og reddet bygget. Tatt vare på det den gang de kjøpte det, og med enkle midler gitt det et nytt innhold til glede for nærmiljøet. For eksempel til et forening-og nabolagshus for nærmiljøet, sier Per Gunnar Dahl.

Ble aldri hørt: I 2019 nærmest tryglet Andrea Gaarder og Per Gunnar Dahl om at Oslo kommune skulle ta ansvar for Villa Sorgenfri. Nå er det for sent - den vernede bygningen har forfalt så mye at den må rives.

I 1890-årene ble byløkka Sorgenfri kjøpt opp av Nationalbryggeriet AS, som reiste den store fabrikkbygningen langs Trondheimsveien. Murhuset som nå rives ble oppkalt etter løkka det ble bygget på.

Da søstrene Nanna og Agnes Fleischer flyttet sykehuset for funksjonshemmede inn i de tomme fabrikklokalene 1935, ble Villa Sorgenfri omgjort til skole for funksjonshemmede barn.

— Videre bruk ikke besluttet

— Søstrene Fleischer fortjener at vi fremhever denne delen av historien og ruster opp området. I Villa Sorgenfri kunne vi for eksempel hatt historiske foredrag om denne viktige delen av vår medisinske historie, sa Carl Berner-nabo i en årrekke, Andrea Gaarder, til VårtOslo for to år siden.

Hverken Gaarder eller Dahl har noen gang fått respons fra Oslo kommune. De to har engasjert seg for å bedre nabolaget på Carl Berner. Heller ikke nå har de fått vite noe om hva som skjer når et nytt bygg skal reises som erstatning for Villa Sorgenfri.

— Den videre bruken av et slikt bygg er ennå ikke besluttet. Det må vi få komme tilbake til. Vårt fokus er i nå å sikre området ved å gjennomføre rivingen på en trygg og god måte, sier Oslobygg-sjefen Eli Grimsby.

Powered by Labrador CMS