Klare medlinger fra mange av de oppmøtte i demonstrasjonen mot tukling med abortloven i dag. Foto: André Kjernsli

Mange opprørte appellanter i dagens demonstrasjon mot å tukle med abortloven

Sinne var følelsen hos de fleste som holdt appell bak slagordet «Ikke rør Abortloven!». Demonstrasjonen foran Stortinget var én av i alt 34 demonstrasjoner over hele landet.

Publisert

Ifølge politiet stilte hele 8000 mennesker opp i Oslo for å vise sin støtte til en bevegelse som sakte, men sikkert har vokst seg større og større siden Erna Solberg trakk abortloven opp av hatten. En rekke enkeltpersoner, organisasjoner og politiske partier krever at abortloven ikke endres.

– Dette har rørt ved en nerve hos flere generasjoner. Gamle og unge, menn og kvinner mener dette handler om grunnleggende rettigheter, sier Tone Brekke, leder i Oslo Kvinnesaksforening.

Ane Stø fra kvinnegruppa Ottar holdt den første appellen. Foto: André Kjernsli

Hun tror at mange er bekymret for hakkingen på abortloven og ser sammenhenger til politiske strømninger mange steder i verden.

– At dette har blitt satt i spill politisk, er noe vi ikke kan akseptere, sier Brekke, som tror at dagens demonstrasjon ikke blir den siste markeringen i denne saken.

Tror ikke på Erna

Også Ane Stø, fra Kvinnegruppa Ottar, var sint og frustrert.

– Vi tror ikke på Erna når hun sier at rettsvernet ikke skal bli dårligere for kvinner. Selvbestemt abort er lagt på det politiske forhandlingsbordet av regjeringen med statsministeren i spissen. Det gjør oss sinte.

APs leder Jonas Gahr Støre demonstrerte til forsvar for abortloven. Foto: André Kjernsli

– Vi ønsker bare å la abortloven være som den er. Det er bred konsensus om dagens lov slik den er, sier Cathrine Linn Kristiansen fra Kvinnefronten.

De flammende appellene fikk stor støtte blant de fremmøtte. Tuva Syvertsen sang vakkert og ettertenksomt, mens slampoeten Guro Sibeko fikk frem latteren i sitt innlegg, som også bar med seg en alvorlig undertone.

Katrine Mital, polsk abortaktivist. – Det utføres 22 millioner ulovlige aborter i verden hvert år. Foto: André Kjernsli

Følelsesladd om polske tilstander

Den polske abortmotstanderen Katrine Mital holdt et følelsesladd innlegg, der hun kunne fortelle om en helt annen virkelighet i hennes hjemland. Nåløyet for både retten til prevensjon og abort er mye trangere enn i Norge. I et land med 40 millioner innbyggere, utføres det kun 900 aborter per år.

– Er det sånn vi vil ha det i Norge? spør hun.

Ikke rør livmora mi. Foto: André Kjernsli

Det var ikke avsatt taletid til menn i dag. Ifølge konferansier Liv Gulbrandsen var dette et bevisst valg for å hindre at noen slo politisk mynt på saken. Det var likevel flere kjente politiske mannefjes blant de fremmøtte, inkludert Jonas Gahr Støre og Raymond Johansen.

Ikke rør abortloven!
Ikke rør abortloven!
Ikke rør abortloven!
Ikke rør abortloven!
Ikke rør abortloven!
Ikke rør abortloven!
Ikke rør abortloven!
Ikke rør abortloven!
Ikke rør abortloven!
Ikke rør abortloven!
Ikke rør abortloven!
Ikke rør abortloven!
Ikke rør abortloven!
Ikke rør abortloven!
Ikke rør abortloven!
Ikke rør abortloven!
Powered by Labrador CMS