DEBATT

Ingen kunne ha forutsett den situasjonen som nå har oppstått i Ukraina. Arbeidsutvalget godta forslag om en ny hovedparole til støtte for kvinner på flukt i Ukraina, sier innleggsforfatterne. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

- Ukrainske kvinner bør være hovedsak 8. mars!

— Kjære dere i arbeidsutvalget – ta ansvar – la oss få gå med parolen "Solidaritet med ukrainske kvinner!" først i toget.

Publisert

Situasjonen i Ukraina opprører oss alle. Bilder av grusomme krigshandlinger og mennesker på flukt fyller alle flater og har vekket et sterkt engasjement hos oss, og hos hele Oslos befolkning.

Samtidig som Oslo kommune forbereder seg på å ta imot mange av disse flyktningene skal vi markere 8. mars i byen vår. Vi veit at størstedelen av de som nå er på flukt er kvinner og deres barn. Både russiske og ukrainske familier er nå splittet på traumatisk vis og trenger vår hjelp og støtte.

" Fred og solidaritet" bør være hovedparole

"Fred og solidaritet" bør være hovedparole på årets 8.mars, slik at krigen i Ukraina blir en større sak på årets markering. Mange har allerede tatt kontakt med arbeidsutvalget i 8.marskomiteen i Oslo for å få til dette. Så langt har svaret på dette vært at paroler om Ukraina er velkomne i toget (fordi de ikke strider med vedtatt parolegrunnlag), og at vi som er opptatt av dette oppfordres til å gå i pulje 8 med paroler med samme tematikk.

Situasjonen i Ukraina er ekstraordinær. Vi oppfatter ikke dette som en sak som er av en sånn karakter at den bør være «som de andre parolene om fred og solidaritet».

Vi har stor respekt for at parolene for 8.mars vedtas av parolemøtet og at au ikke bør tilta seg en rolle hvor de bestemmer nye paroler i tide og utide. Imidlertid kunne ingen av oss som deltok på parolemøtet i begynnelsen av februar forutse den situasjonen vi nå er i.

Ingen kunne vite at Russland ville angripe. Ingen kunne forutse hvor brutal krigføringen ville være. Ingen kunne for to måneder siden vite at vi hadde det som betegnes som århundrets flyktningekrise i Europa.

Møte i arbeidsutvalget idag

I dag skal arbeidsutvalget i 8. marskomiteen i Oslo møtes. De bør ta med seg det sterke engasjementet og mange henvendelsene som har kommet om å gjøre Ukraina til en hovedsak i toget på tirsdag.

Hvis bekymringa er at de demokratiske prosessene må bevares kan det innkalles til et ekstraordinært parolemøte på kort varsel med formål å vedta nok en hovedparole. Vi tror alle vil ha forståelse for at det gjøres i denne situasjonen.

Møtet i februar var digitalt, vi klarer det igjen! Kjære dere i arbeidsutvalget – ta ansvar – la oss få gå med parolen "solidaritet med ukrainske kvinner!" først i toget.

Powered by Labrador CMS