Sjøbadet på Sørenga vil fortsatt være stengt etter gårsdagens utslipp av fyringsolje i Alnaelva og havnebassenget. Foto: Katrine Lunke / Wikimedia Commons

Oljeutslippet fra Alnaelva kan fordampe i løpet av dagen, men sjøbadet på Sørenga forblir stengt

Sjøbadet på Sørenga er stengt på ubestemt tid etter utslippet i går. Oljesølet har nådd både Bleikøya og Hovedøya.

Publisert

Etter at rundt 50.000 liter fyringsolje i går rant ut i Alnaelva måtte sjøbadet på Sørenga stenges for badende. Torsdag kom det meldinger om at oljesølet hadde nådd både Bleikøya og Hovedøya.

— Det er vanskelig å si hvordan utslippet vil spre seg. Derfor velger vi foreløpig å holde sjøbadet på Sørenga stengt, sier presseansvarlig i bymiljøetaten, Monica T. Olsen, til VårtOslo.

Etter funnet av olje ved Bleikøya, vil bymiljøetaten nå sette opp skilt som som fraråder solvarme osloborgere fra å bade på øya.

Utslippet fordamper

Utslippet av fyringsolje ut i Oslofjorden er foreløpig av begrenset omfang. Lensene brannvesenet har lagt ut, har hindret mye av oljen fra Alnaelva å bevege seg videre ut i fjorden.

For å forhindre videre spredning, er det lagt ut i alt fem oljelenser ved Alnaelvas utløp. I tillegg er det, som et forebyggende tiltak, lagt ut oljelenser ved flere utsatte steder i havnebassenget. Utslippet kan enklest forklares som en tynn hinne av olje med et blålig skjær. Dette er ikke ulikt hva som kan oppleves i småbåthavner gjennom sommeren.

— I samarbeid med kommuneoverlegen har vi en løpende vurdering av forurensningssituasjonen. Slik det ser ut per nå, er det mye som tyder på at det aller meste av utslippet kan fordufte med varmen i løpet av dagen, sier Olsen.

Hun påpeker at spredningen av utslippet er avhengig av en rekke faktorer, som hvor mye olje som lekker ut, vindretningen og tidevannet. Det er derfor svært vanskelig å gi noen konkrete svar på utviklingen framover.

Oslo brannn- og redningsetat og private i ferd med å forsøke å suge opp oljesølet fra Alnaelva onsdag ettermiddag. Foto: Christian Boger

Utslipp etter tømming av oljetanker

Ifølge leder for seksjon for miljø- og spesialetterforskning ved Oslo politidistrikt, Rune Skjold, skjedde utslippet i forbindelse med arbeidet med å tømme to oljetanker ved Sporveiens vognhall i Vårveien 55. Fyringsolje har, etter hendelsen, rent ned i grunnen ved anlegget og så ut i Alnaelva ved Enebakkveien 69.

— Vi har opprettet sak og startet etterforskning av hva som gikk galt under tømmingen. Per i dag er det for tidlig å konkludere om det har skjedd noe straffbart, sier Skjold til VårtOslo.

Politiet kan foreløpig ikke gi noe eksakt tall på hvor mye olje som faktisk rant ut fra anlegget onsdag.

Ikke farlig for mennesker

Utslippet av fyringsolje utgjør ingen helserisiko for badende som måtte komme i kontakt med oljen. Bydelsoverlege i bydel Gamle Oslo, Irene Teslo, opplyser at oljen kan virke irriterende på huden, men understreker at det bare er å vaske oljen av seg med såpe og vann. Svelger noen større mengder av oljen, kan det derimot føre til større ubehag.

— Hvis du svelger store mengder vann med olje, kan det være lurt å nøytralisere det med melk eller medisinsk kull. Det er ikke lurt å prøve å kaste opp oljen. Dette kan føre til at oljen kommer ned i lungene, hvor den kan gjøre større skade. Svelger du vann med olje flere ganger eller begynner å få pusteproblemer, må du ta kontakt med lege, sier bydelsoverlegen.

Kan skade fugle- og dyrelivet

Utslippet av fyringsolje har potensielt også et stort skadepotensial på dyre- og fuglelivet i havnebassenget og Alnaelva. Avhengig av hvor mye olje som faktisk har lekket ut, kan konsekvensene for dyrelivet bli store. Etter utslippet av 19.000 liter fyringsolje i Akerselva i 2012, måtte flere stokkender avlives etter at fjærdrakten var blitt tilsølt av oljen.

Det er hittil ikke meldt om skader på dyrelivet som følge av utslippet.

Powered by Labrador CMS