Samtlige kvinner til stede i bystyret, fra samtlige partier, stilte seg bak kravene ordfører Marianne Borgen leste opp.

Historisk bilde: Kvinner i bystyret står samlet - krever at drap på iranske kvinner stanses

Etter at Mahsa Amini (22) døde i det iranske moralpolitiets varetekt tidligere i år, utløste det et skred av demonstrasjoner mot landets prestestyrte regime. Onsdag kveld samlet alle kvinner i Oslo bystyre seg bak en historisk solidaritetsmarkering.

Publisert

Da bystyrets møte tok pause onsdag kveld, skjedde det noe ingen noensinne har sett i bystyresalen. Anført av ordfører Marianne Borgen (SV) ble all partipolitisk uenighet lagt til side.

Samtlige kvinner i Oslo bystyre stilte seg foran ordførerens plass. Så leste Marianne Borgen opp en uttalelse til støtte for iranske kvinner og demonstranter.

— Kvinner har rett til å velge sine liv

— Vi står her samlet i dag, med krav om at de som står bak drapene på demonstrantene i Iran må bli straffeforfulgt internasjonalt. Vi ønsker å vise vår solidaritet med det iranske folk, sa ordføreren.

— For kvinner har rett til å velge sine liv, i Norge og i Iran, sa Marianne Borgen.

Mens hun leste opp solidaritetsuttalelselsen samlet alle kvinnene i bystyret seg med plakater. På plakatene sto det slagord til støtte for iranske kvinner og demonstranter.

Alle kvinner i bystyret med støtte til iranske kvinner: Fra v. Marit Kristine Vea (V), Lillian Bredal Eriksen (MDG) og Sabina Syed (MDG).

— Stopp undertrykkelse og statlig vold mot kvinner i Iran. Solidaritet med det iranske folk. Stans volden mot demonstranter i Iran. Respekt for ytrings- og forsamlingsfrihet, sa ordføreren.

— Iranske kvinner ba om støtte

Mahsa Aminis (22) dødsfall i det iranske moralpolitiets varetekt utløste en bølge av protester både i Iran og over store deler av verden.

BBC har rapportert at vitner så politiet slå henne til døde. Årsaken til arrestasjonen skal ha vært at 22-åringen gikk med hijaben på feil måte.

Samlet i støtte til iranske kvinner og demonstranter: Fra v. Elin Horn Galtung (H), ordfører Marianne Borgen (SV) og Sigrid Z. Heiberg (MDG).

Det iranske regimet har svart protestene og demonstrasjonene med massearrestasjoner av egne borgere. Det har igjen ført til at demonstranter har mistet livet i politiets varetekt i Iran.

Bakgrunnen for den historiske markeringen i bystyresalen onsdag var at ordfører Marianne Borgen for noen uker siden inviterte til et møte med iranske kvinner i Norge.

— Det ble et sterkt og viktig møte. De iranske kvinnene ba oss hjelpe til med å vise støtte og solidaritet med det iranske folk, sier Marianne Borgen.

Powered by Labrador CMS