Oslo 20220625. Spontanttoget har kommet fram til London Pub og legger ned blomster etter skyteepisoden tok sted i natt.
Det ble lagt ned masse blomster og regnbueflagg utenfor Per på Hjørnet og London Pub etter terrorangrepet i fjor sommer.

Medier: Utvalg mener terrorangrepet mot Per på hjørnet og London pub kunne vært avverget

Utvalget som har evaluert PST og Oslo politidistrikt etter terrorangrepet mot Per hjørnet og London pub i fjor, mener at angrepet kunne ha vært avverget, melder NRK og VG.

Publisert

Rapporten skal legges fram klokken 12 torsdag, men både NRK og VG har fått tilgang til deler av den i forkant.

Utvalget mener ifølge mediene at det er mulig terrorangrepet kunne vært forhindret dersom PST hadde opprettet en forebyggende sak i månedene fram til angrepet.

— PST skal ha unnlatt å dele informasjon

Ifølge VG har utvalget avdekket at PST for flere år siden identifiserte terrorsiktede Zaniar Matapour som en mulig angrepsutøver. 

Avisen skriver at PST senest i fjor vår var bekymret for at Arfan Bhatti, som også er siktet i saken, kunne komme til å bruke en sårbar og radikalisert Matapour.

NRK erfarer lignende opplysninger. De skriver at PST satt på relevant etterretningsinformasjon om Matapour, som de ikke skal ha delt med radikaliseringskontaktene i politiet.

De to mediene  skriver også at det er mulig angrepet kunne vært avverget som følge av et varsel PST mottok dagen før angrepet.

— Svikt i alle ledd

– Det er jo med på å underbygge at Bhatti ikke er medansvarlig i denne saken, dersom de til tross for slike påstander ikke har funnet noen medvirkningshandlinger på Bhattis hånd, sier Bhattis forsvarer John Christian Elden til Dagbladet.

Matapours forsvarer, advokat Marius Dietrichson, sier til avisen at han er kritisk til at ikke Etterretningstjenesten også har inngått i mandatet til utvalget som har gransket PST og Oslo-politiet.

— Saken viser svikt i alle ledd – fra E-tjenesten som oppfordret til dette, til PST som ikke klarte å ta fatt i varselet. Dette må det opplagt gjøres noe med, sier Dietrichson.

Utvalget ble satt ned kort tid etter at Zaniar Matapour drepte to personer og skjøt ni andre utenfor Per på hjørnet og London pub natt til 25. juni i fjor.

NRK skriver at de foreløpig ikke har fått tak i PST. NTB har heller foreløpig ikke fått kontakt. PST avsto senest fredag i forrige uke å kommentere saker knyttet til egen håndtering av Oslo-skytingen, i påvente av rapporten.

Powered by Labrador CMS