DEBATT

Jon Reidar Øyan (Ap) legger ned blomster der to mennesker ble drept og over 20 personer ble skadd natt til 25. jin i fjor.
Jon Reidar Øyan (Ap) legger ned blomster der to mennesker ble skutt og drept og over 20 personer ble skadd natt til 25. juni i fjor.

- Jeg er først og fremst rasende, rett og slett fly forbanna! Flere sier terrorangrepet 25. juni kunne vært unngått

— Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) ville ikke møte meg til debatt på TV2! Hun ville bli intervjuet alene. Nå erfarer flere medier at den kommende evalueringen av masseskytingen 25. juni, viser at terrorangrepet kunne vært unngått.

Publisert

Smak litt på den setningen. Terrorangrepet hvor to mennesker døde og over 20 ble skadet, kunne vært unngått. 

Hvis Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde delt informasjonen de satt på med Oslo politidistrikt

— Jeg er tom for ord

Her er to viktige sitater fra VGs dekning av evaluringsutvalget, som skal legge frem sine funn på torsdag:

«Selv om PST satt på relevant egenprodusert etterretning, ble ikke dette delt med radikaliserings-kontakten i Oslo-politiet, som hadde ansvar for å følge opp». 

«Det er mulig at angrepet kunne ha vært avverget som følge av et varsle som PST mottok fra Etterretningstjenesten fem dager før angrepet inntraff». 

Nå begynner jeg å gå tom for ord som beskriver hva jeg føler. Jeg er først og fremst rasende, rett og slett fly forbanna. 

Menneskeliv har gått tapt, mennesker er blitt påført psykiske og fysiske skader og utfordringer for resten av livet. På grunn av en helt åpenbar ukultur. På grunn av at instansene som skal beskytte oss, ikke deler bokstavelig talt livsviktig informasjon seg imellom. 

— Har vi ikke lært noen ting?

Dette må få konsekvenser. Her vil det faktisk ikke være nok å legge seg flat eller beklage. Her må det reell endring til. Hvordan i helvete kan slikt skje i 2023? 12 år etter 22.juli hvor de samme instansene fikk ramsalt kritikk. 

Har vi ikke lært noen ting? Som øverste ansvarlig må statsråden ta kraftfulle grep for å få bukt med denne ukulturen. Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) må nå lede an og vise vei. 

Jon Reidar Øyan legger ned blomster der to mennesker ble drept og over 20 personer ble skadd i terrorskytingen natt til 25. juni 2022.
— Vær så snill folkens, gå med oss i år, la oss vite at dere har ryggen vår. Det trenger vi litt ekstra akkurat i år, skriver Jon Reidar Øyan.

Justisministeren må gjenopprette tilliten mellom de som skal beskytte oss og oss i den skeive befolkninga. Her må det en storopprydning til. Det å sørge for at innbyggerne i Norge er trygge er en av de aller viktigste oppgavene myndighetene har. Her må vi se konkret handling, og det må skje raskt! 

— Tårene triller her jeg sitter nå

Dette må nå være justisministerens viktigste oppgave. For sånn kan vi rett og slett ikke ha det. Jeg var på TV2 Nyhetskanalen to dager etter terrorangrepet 25. juni i fjor. Hvor jeg sa at det jeg reagerer mest på er at det tilsynelatende ikke er noe deling av kommunikasjon mellom de ulike instansene og etatene. 

De sitter i hver sin silo og ser ikke utenfor sin egen nesetipp. Jeg merker at tårene triller her jeg sitter nå. 

Da jeg var yngre og var leder av LLH (i dag organisasjonen FRI), fikk jeg flere drapstrusler, måtte flytte hjemmefra og gå med voldsalarm. Da var jeg ung og uredd. Nå er jeg voksen og faktisk ganske redd. Og jeg er dessverre ikke alene. 

— Gå med oss i år. Vi trenger det

Jeg har snakka med mange de siste ukene som er oppriktig usikker på om de orker å gå i Pride park eller i paraden. De er usikre på om de det hele tatt orker å delta på Pride. 

De har mista tryggheten og er usikre på om de som skal beskytte oss evner å gjøre det. 

Jeg seg meg oftere over skuldra og sonderer terrenget når jeg tar på meg Pride-effektene mine. Jeg tar forhåndsregler. De som vil ramme oss og skremme oss, de har klart det. 

Det er faen meg en helt jævlig følelse. Ja, jeg banner mye nå. For jeg er så oppgitt! Så lei meg! Så sinna! Så inni helvete forbanna!

 Vær så snill folkens, gå med oss i år! La oss vite at dere har ryggen vår. Det trenger vi litt ekstra akkurat i år.

*Dette innlegget ble først publisert på Jon Reidar Øyans Facebook-side. VårtOslo gjengir det med hans tillatelse.

Powered by Labrador CMS