Elverum 20240102. En kvinne ble i natt ble funnet død og en mann ble funnet hardt skadd i en bil i nærheten av sykehuset i Elverum. Mannen er siktet for drap.Foto: Terje Bendiksby / NTB
En kvinne ble i natt ble funnet død og en mann ble funnet hardt skadd i en bil i nærheten av sykehuset i Elverum. Mannen er siktet for drap.

Kvinne drept i Elverum: Pårørende dypt skuffet over Oslo-politiet

Mannen som er siktet for å ha drept sin tidligere kjæreste i Elverum, skal ha brutt besøksforbudet ti ganger. Politiet vurderte om han skulle få omvendt voldsalarm.

Publisert

Den drepte 30 år gamle kvinnen kontaktet politiet for å melde fra om hensynsløs atferd fra den tidligere kjæresten. I slutten av april i fjor besluttet politiet i Oslo å ilegge ham forbud mot å oppsøke henne.

Dette forbudet skulle i utgangspunktet gjelde i et halvt år. Senere ble det utvidet til å gjelde ytterligere ett år. 

Dermed hadde den 32 år gamle mannen besøksforbud mot kvinnen fram til utgangen av oktober 2024.

Festet sporingsenhet på bilen

Men mannen brøt forbudet en rekke ganger. Det er opprettet totalt ti saker, opplyser Oslo politidistrikt til NTB.

Ni av sakene gjaldt perioden fra begynnelsen av mai til begynnelsen av august. I tillegg skal han ha brutt forbudet ytterligere en gang i desember.

Den drepte kvinnen og siktede var kjærester i tre-fire måneder for et snaut år siden. De har begge adresser i Oslo.

Elverum 20240102. En kvinne ble i natt ble funnet død og en mann ble funnet hardt skadd i en bil i nærheten av sykehuset i Elverum. Mannen er siktet for drap.Foto: Terje Bendiksby / NTB
I 2017 ble siktede dømt for trusler og hensynsløs atferd mot en annen tidligere kjæreste, ifølge en dom NTB har lest og som VG også omtaler.

Den nå drapssiktede mannen oppsøkte bilen hennes og festet sporingsenheter på den fire ganger dette året. I retten hevdet han at han ikke visste at det var å bryte besøksforbudet.

Mannen ble varetektsfengslet i fire uker, men løslatt 1. september.

Det var blant annet opplysninger om besøksforbudet og bekymringer fra et familiemedlem som fikk politiet på Elverum til å reagere momentant da de fikk melding om at hun hadde forsvunnet fra et besøk på sykehuset i Elverum.

– Kom aldri tilbake

– Hun skulle bare ut en rask tur, men kom aldri tilbake, sa seksjonsleder Roger Næss ved etterforskningsseksjonen hos Elverum-politiet på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Alarmen gikk nær umiddelbart hos politiet da meldingen om at den nå drepte kvinnen hadde forsvunnet under et besøk på sykehuset i Elverum. 

Under tre timer etter at meldingen kom inn, ble kvinnen funnet skutt og drept i en bil ikke langt fra sykehuset.

Politiet har sikret det de mener er drapsvåpenet. Våpenet ble funnet i bilen.

– Avdøde skulle ut og hente noe i en bil og ble borte lengre enn først antatt. I meldingen til politiet ble det gitt informasjon som gjorde at vi iverksatte søk med en gang, sa Næss.

Etterforskerne vil ha kontakt med vitner som har gjort observasjoner ved sykehuset i Elverum eller har sett en Audi E-tron i området i tidsrommet mellom 21.30 og 01.30.

Pårørende dypt skuffet over politiet

Kvinnens familie kom tirsdag ettermiddag med en uttalelse via sin bistandsadvokat.

– De etterlatte er i dyp sorg etter tapet av deres datter og søster. De blir ivaretatt av familie og venner, og har fått tilbud om krisehjelp gjennom kommunen, sier advokat Pirashanthy Sivabalachandran i en uttalelse til mediene, blant annet omtalt av VG.

Hun understreker at familien ber om ro.

– Familien uttrykker dyp skuffelse over oppfølgingen avdøde fikk fra politiet fra første anmeldelsen mot siktede som ble levert i april, og fram til nattens tragiske utfall. Det er levert inn en mengde anmeldelser om en rekke alvorlige forhold, opplyser Sivabalachandran.

Siktede alvorlig skadd

Den antatte gjerningsmannen ble funnet svært alvorlig skadd i samme bil. 32-åringen hadde også skuddskader, opplyste politiet på pressekonferansen.

– Det er mest nærliggende å tenke at han først har skutt kvinnen, før han har prøvd å ta sitt eget liv, sier politiinspektør Henning Klauseie i Innlandet politidistrikt.

Skadeomfanget er ikke opplyst, men politiet sier det er uklart om han «blir avhørbar». Han er fløyet til Oslo universitetssykehus for behandling.

– Min klient er til behandling på sykehus, og jeg har ikke snakket med ham. Saken er fortsatt i en tidlig etterforskningsfase, og jeg viser derfor til etterforskningsledelsen for eventuelle videre kommentarer om saken, skriver mannens forsvarer, advokat Tore Müller Famestad, i en tekstmelding til NTB.

Flere besøksforbud

I 2017 ble siktede dømt for trusler og hensynsløs atferd mot en annen tidligere kjæreste, ifølge en dom NTB har lest og som VG også omtaler.

Han hadde over ettårsperiode år trakassert sin tidligere kjæreste, blant annet ved én dag å sende henne 82 tekstmeldinger i løpet av rundt tre og en halv time, samt spre intime bilder av henne til hennes venner og familie. I en av meldingene skrev mannen «Du skal dø for dette», ifølge dommen.

Han ble også dømt for å ha prøvd å påvirke kvinnen til å trekke anmeldelsen mot ham. Dette tilsto han, og han ble dømt til 90 dager i fengsel. 45 av disse var betinget.

Åtte år tidligere hadde han fått ilagt besøksforbud mot samme ekskjæreste.

Vurderte omvendt voldsalarm

Oslopolitiet var ikke ferdig med etterforskningen av brudd på besøksforbudene. Av de ti sakene endte tre med forelegg, mens to var henlagt på bevisets stilling. De andre fem sakene er fortsatt under etterforskning, ifølge politiinspektør Marthe Notøy.

Den nå avdøde kvinnen hadde ikke voldsalarm, opplyser Notøy.

– En del av etterforskningen har bestått av å kartlegge om vilkårene for å påstå ileggelse av omvendt voldsalarm var til stede. Dette må besluttes av retten, skriver hun i en epost.

Powered by Labrador CMS