DEBATT

– Nesten ingenting var bedre før. Når jeg syter over at musikk var bedre før, så er ikke det sant heller. Brøyting i Oslo var heller ikke bedre, hevder VårtOslos Arnsten Linstad i denne kommentaren.

– Alt var ikke bedre før. Snøbrøyting i Oslo har aldri vært bedre

– Datoparkering? Det kan være lurt at vi petroholikere nær 60 ikke styrer brøyting i Oslo. Dessuten er jeg ikke sikker på at jeg ville husket hvilken dato jeg parkerte bilen min på. 

Publisert

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Joda, vi har snøkaos. Men var alt bedre før? Nei, nesten ingenting var bedre før. Og snøbrøyting i Oslo har egentlig aldri vært bedre enn i 2024. Tror du meg ikke? La meg gi deg fakta: 

Før dumpa vi snøen over alt. Da var det bare 350.000 av oss i byen. Det var massevis av plasser å dumpe snøen. Så ble det 500.000 av oss i Oslo. Dermed var det flere tomter som var bygget ut med boliger. Og færre steder å dumpe snø. 

Dumpa snø over alt

Nå er vi over 700.000 innbyggere. Se på gamle flyfoto. Der brøytesjefen i bymiljøetaten i dag sitter på kontoret sitt via-à-vis Økern senter pleide kommunen å dumpe snø. Nå er det ingen sånne plasser igjen. De er utbygd for å huse de som brøyter snø. 

Men Oslofjorden var kjempefin å bruke som dumpingsplass. Alt forsvant jo i sjøen. 

Men så kom alt dette maset om miljø og giftig avfall. Dessuten skulle folk plutselig bade i fjorden. Og nå skal de jaggu meg ikke bare bade i fjorden, de skal ha badstuer der vi før dumpa snø.

Datoparkering

Men hva med datoparkering? Jo, det var geniale greier som gjorde at gater og veier ble måkt, brøytet og rensket for snø. Hvorfor har ikke kommunen beholdt datoparkering?

En dag var det forbudt å parkere på den ene siden av gaten, som ble ryddet for snø. Neste dag var det motsatt. Og vipps, så var det fritt for snø der jeg hadde bilen min.

Men i 2018 var det flere biler i Oslo og Akershus enn i hele Norge i 1968. Veiene i byen er stappfulle av biler. Datoparkering er en sånn smart løsning bestefedre som meg mimrer over. 

Det kan være lurt at vi petroholikere nær 60 ikke styrer brøyting i Oslo. Dessuten er jeg ikke sikker på at jeg ville husket hvilken dato jeg parkerte bilen min på.

Har «mistet» 22 vinterdager

Nei, nesten ingenting var bedre før. Visste du forresten at Oslo har «mistet» 22 vinterdager de siste 30 årene?

Du må gjerne være klimaskeptiker, eller klimakterieskeptiker som jeg ble da kona rundet overgangsalderen. Men dette er kalde fakta. Oslo har altså de tre siste tiårene mistet nesten tilsvarende februar måned som vinter.

Hva er da problemet? Færre vinterdager skulle tilsvare mindre behov for snørydding? Nei da, dette er igjen klimarelatert. Poenget er at mengden nedbør er omtrent den samme som før. 

Men når nedbøren kommer, så kommer den mye mer konsentrert i tid. Altså snør det tettere i mye kortere intervaller.

Da jeg var ung gikk bussene

Men hva med bussene? De gikk jo før. Joda, i gamle dager da jeg var ung gikk bussene. Men kun unge og spreke folk som meg kom seg med bussene. Som kjørte med kjetting og fikset snøføre. 

Nå er derimot verden annerledes. Og jeg er blitt eldre og ikke så sprek.

Nå går det busser som vi over en viss alder kan komme oss om bord i. Det er lavere terskler og bedre plass til rullestoler, barnevogner og folk som meg. Men altså mindre plass til kjetting rundt hjulene.

Det kalles universell utforming. Og er egentlig ganske fint, spør du meg. 

Bedre enn noensinne

Nesten ingenting var bedre før. Når jeg syter over at musikk var bedre før, så er ikke det sant heller. Brøyting i Oslo var heller ikke bedre. 

Egentlig er Oslo bedre enn noensinne. Og jeg er etterkommer av oldefar Thorvald, som kom til byen på 1880-tallet. Han ville vært enig med meg.Powered by Labrador CMS