Agnes Viljugrein (AUF), Sarah Lilleberg Safavifard (SU) og Christine Evjen (Grønn Ungdom) mener oslobudsjettet har et stykke å gå. Foto: Privat
Agnes Viljugrein (AUF), Sarah Lilleberg Safavifard (SU) og Christine Evjen (Grønn Ungdom) mener oslobudsjettet har et stykke å gå. Foto: Privat

Ungdomspolitikere: — Vi gir oss aldri. Politisk engasjement funker

Publisert

Fylkeslederne i AUF, Grønn Ungdom og Sosialistisk Ungdom mener oslobudsjettet har en vei å gå og ønsker bedre skolehelsetjeneste, mer til klima og billigere billetter i svømmehallene.

Onsdag ble oslobudsjettet lagt frem. Lederne av ungdomsorganisasjonene til partiene som styrer, AP, SV og MDG, synes ikke budsjettet innfrir helt for ungdom.

— Hovedkravet vårt i år var å styrke skolehelsetjenesten. I dag ser vi at for mange unge sliter psykisk. Vi mener ingen elever skal møte en stengt dør hos helsesøster når de trenger noen å snakke med, sier Agnes Viljugrein, leder i AUF i Oslo.

— Vi ser at styrkingen i stor grad er rettet mot barneskolene. Det er fint, men byrådet må ta større grep for den økende delen av unge som sliter med psykiske problemer, konstaterer Sarah Lilleland Safavifard, leder i Oslo Sosialistisk Ungdom.

— Det er dyrere å la være, skyter Viljugrein inn.

Får vaksine mot hjernehinnebetennelse

Et område som ungdomspolitikerne er fornøyde med i oslobudsjettet er knyttet til vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse. Tidligere måtte elever på videregående skole betale for denne selv, men nå får alle 3. klassingene på videregående i Oslo tilbud om gratis vaksine.

Når det gjelder tiltak overfor umotiverte elever, er de tre ikke topp fornøyde heller.

— Det er satt av en en egen sum penger til videregående skoler med høyest frafall. Det er bra, men her trengs mye mer, sier Christine Evjen, påtroppende leder i Oslo Grønn Ungdom.

Dårligst i landet til å svømme

Et annet område er de unges svømmeferdigheter.

— Osloungdom har dårligst svømmeferdigheter blant sine norske jevnaldrende. En forutsetning er tilgjengelige svømmehaller, men svømmehallene i Oslo koster alt for mye å komme inn på. Vi ønsker det skal bli billigere for ungdom å dra og svømme, noe det faktisk blir i 2018, sier Safavifard.

— Men det aller viktigste for vår generasjons framtid, er at vi når klimamålene våre. Vi har fått gjennom nødvendige klimatiltak. I neste års budsjett går byrådet inn for flere kutt i utslippene, og vi vil presse resten av landet til å gå i samme retning, sier Evjen.

— Trass i gjennomslag og morsomme tiltak, som trampoliner langs Akershus festning, er vi ikke fornøyde. Budsjettet for 2018 viser at det nytter å engasjere seg i ungdomspartiene. Vi får gjennomslag, og vi viser at politisk engasjement funker.

Powered by Labrador CMS