Personene bak utviklingen av Hausmania og Vega Scene (fra v.): Gunnar Gram Franck, Unnur Sande, Hege Aga Edelsteen og Harald Nissen (MDG). Foto: Vegard Velle

– De færreste skjønner egentlig hvor stor Vega Scene blir. I norsk sammenheng blir dette unikt

Publisert

En storstilt, ny kultursatsing er i ferd med å bli etablert av byrådet. På Vega scene i Hauskvartalet åpner fem saler. På Kulturhuset Hausmania bygges to nye kulturhaller.

VårtOslo har tatt en prat med styreleder på Hausmania; Gunnar Gram Franck, daglig leder på Vega scene; Unnur Sande, kunstnerisk leder på Vega scene; Hege Aga Edelsteen, og leder av kulturkomiteen i Oslo bystyre; Harald Nissen (MDG), om fremtiden for Hauskvartalet.

Hausmania

  • Kafe Hærverk holder åpent daglig. Fungerer også som klubbscene på kvelden.
  • Grusomhetens teater arrangerer forestillinger jevnlig.
  • Cirka 60-70 atelierer holder til her.
  • 5000 kvadratmeter stort.
  • Høsten 2019 åpner stedet to kulturhaller.

Den 1. november blir det grunnsteinsnedleggelse for den 3000 kvadratmeter store Vega scene. Foreløpig befinner kulturhuset seg i eksil, men høsten 2018 åpner dørene i Hauskvartalet. Hele tre kinosaler, en teaterscene og en debattarena blir da tilgjengelige for oslofolk. Anslagsvis 100.000 publikummere er ventet å besøke stedet i året.

To store kunsthaller på Hausmania

Deretter, høsten 2019, er det Hausmanias tur. Kulturhuset Hausmania vil åpne to store kulturhaller. I utgangspunktet var disse tenkt som konsertscener, men nylig er flere ideer kommet på bordet, og de 60-70 kunstnerne på huset vil bruke høsten på å diskutere hva de ønsker å bruke hallene til.

Hausmania vendt mot Elvebakken. Foto: Vegard Velle

Men en større bevilgning i mangemillionersklassen må til over høstens kommunebudsjett, skal utbyggingen på Hausmania være sikret.

– De færreste skjønner egentlig hvor stor Vega Scene blir. Når Hauskvartalet er ferdig utviklet blir dette et helt unikt område i Norge, sier Harald Nissen leder av kulturkomiteen i Oslo bystyre.

Han drar på det og vil verken bekrefte av avkrefte størrelsen på bevilgningen, når vi spør han. Oslobudsjettet slippes om tre uker, og Gunnar Gram Franck har troen på at dette går veien.

Fyller et tomrom i Oslos kreative hjerte

Hausmania og Vega Scene tror begge at Hauskvartalet kan fylle et tomrom i Oslos kreative hjerte. Målet er at de to aktørene gjør området til en hovedpulsåre for smal og innovativ kultur i Oslo. Nært ved ligger også Doga, Strykejernet kunstskole, X-Ray ungdomskulturhus, Kulturkirken Jakob og utestedet Blå.

Allerede har Hausmania, Vega, Elvebakken skole og Eiendoms- og byfornyelsesetaten anlagt en midlertidig park ned mot Akerselva. Der vurderer de å legge en scene med sitteplasser oppover skråningen, ifølge Gram Franck.

– Hele fundamentet for Hausmania handler om å eksperimentere. Nå skal vi i gang med å planlegge innholdet i de nye kulturhallene. Det kan bli atelier eller sirkusteater, scener for performance eller videoinstallasjoner eller konsertsted. Et problem i dag er for lite lek og for mye vanetenkning, mener han.

Disse personene sørger for det største nye kulturprosjektet i Oslo for tiden. I bakgrunnen skimtes byggeplassen for Vega Scene. Foto: Vegard Velle

Okkupanter og kapitalist i samme båt

Det er eiendomsfirmaet Urbanium, drevet av Espen Pay, som bygger ut og eier den nye kulturscenen Vega. Det ligger i kortene at kommunen skal finansiere driften. Cirka 11 millioner trenger scenen i året til teaterproduksjoner, filmvisninger og andre arrangementer, ifølge Unnur Sande.

– Kommunen, Vega Scene, husokkupantene på Vestbredden Vell Vell og Hausmania sitter rett og slett sammen med en kapitalist og skal utvikle et kvartal. Det blir veldig spennende å se hvordan dette går, sier Harald Nissen, gruppeleder for MDG i bystyret. Han mener at også kapitalister er avhengige av kreative miljøer for å lykkes i byutviklingen.

– Espen Pay er interessert å lære av et slikt samarbeid. I England er det mange eksempler på at kapitalister er mer interesserte i sosial byutvikling enn i å melke kua, sier Nissen.

Grunnsteinen legges 1. november

Kjelleren og heissjakten på Vega er allerede støpt i betong. Den 1. november blir det høytidelig grunnsteinsnedleggelse. Neste høst skal Vega Scene åpnes for uavhengig og film, kortfilmdokumentarer, ny samfunnsaktuell dramatikk, urfremføringer og debatter.

Allerede har Urbanium lovet å overoppfylle miljøkravene for nybygget. Vega Scene vil få en såkalt Breem-sertifisering, den høyeste miljøklassifiseringen for kontorbygg. På taket blir det solceller, og energibruken skal være lavest mulig.

– Miljøene i kulturaksen rundt Hauskvartalet får stor slagkraft og definisjonsmakt på utviklingen av området, sier Unnur Sande.

Smalere enn smalest

– Byplanleggerne og arkitektene kan ikke skape folkelivet, men de kan stimulere det. Når folk kommer til Vega Scene, vil de forhåpentlig også få øynene opp for Hausmania. Vi vil drive med enda smalere ting enn Vega og er i enda større grad en utviklingsscene. Vi har heller ikke de samme inntjeningskravene, sier Gram Franck.

Harald Nissen er opptatt av at den nye kulturaksen vil skape nye arbeidsplasser til skuespillere, scenografer og manusforfattere.

– Vi har sagt at kulturlivet skal være en av bærebjelkene der folk jobber og bor i byen. Det har vi også forpliktet oss til i byrådserklæringen. I utviklingen av Hauskvartalet får vi både nye scener og nytt kulturelt innhold. Ingenting er bedre.

Teater i eksil

Kunstnerisk leder på Vega Teater, Hege Aga Edelsteen, forteller at scenen allerede har hatt premiere på sin første forestilling «Jeg er ikke her», en forestilling som handler om au pair-ordningen og nærvær og fravær mellom foreldre og barn.

Forestillingen, som går på Sentralen, er en uttesting på tilbud som vil komme i eget hus. Blant annet tester de ut om forestillingen kan spilles for mødre i barsel. Ellers har scenen bestilt et stykke av dramatikeren Maria Tryti Vennerød som vil være åpningsforestillingen for Vega Teater.

Powered by Labrador CMS