MDGs Victor Gjengaar (t.v.) og Gamlebyen Sport og Fritids (GSF) Alto Braveboy demonstrerer toalettene hos GSF. GSF har akkurat fått 250.000 kroner til å fortsette å drifte toalettene. De åpnet i fjor. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Gamlebyen Sport og Fritid får 250.000 kroner til å drifte toaletter og håndtere søppel

� Jeg liker å si at dette er det første offentlige toalettanlegget siden '57. Og det takler 1000 barn i timen, sier Alto Braveboy hos Gamlebyen Sport og Fritid.

Publisert

I 2014 fikk Gamlebyen Sport og Fritid (GSF) en engangsbevilgning på 10 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen til å utvide skateanlegget.

Pengene gikk også til å bygge lekepark og en liten park med scene, og til toaletter med god kapasitet til å håndtere det stadig mer varierte og populære tilbudet.

Toalettene åpnet i mai 2017 og i revidert budsjett, som ble vedtatt i bystyret rett før ferien , fikk GSF en engangsbevilgning på 250.000 kroner for å drifte toalettene og søppelkasser.

— Hvis vi skal ha et fint anlegg hvor folk orker å sette seg ned må vi nok kunne rengjøre, poengterer Alto Braveboy hos GFS.

Viktor Gjengaar og Alto Braveboy foran den opprinnelige skatebowlen til GSF. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Fra søppelfylling til kulturperle

Pengene vil altså komme godt med på det som mot de fleste odds har gått fra å være en søppelfylling i 2000, til en viktig kulturell møteplass i Gamlebyen.

GSF er et kultur- og fritidstilbud for barn og ungdom med interesse for skateboarding og graffiti, som takket være frivillig innsats og økonomisk støtte fra aktører som Sparebankstiftelsen har utvidet med flere tilbud.

Det brukes av alt fra ungdommer til barnefamilier, i tillegg til GSF-veteraner fra skate- og graffitimiljøet.

Bro til ekstremsport

— Noe av det vi skryter fælt av er at vi fikk hjelp ovenfra med Dyvekes bro. Den har ikke vært i bruk siden 1960-tallet. Den er det første brolegemet i verdenshistorien som er tatt i bruk til ekstremsport, sier Braveboy.

En stor del av de 10 millioner kronene GSF fikk fra Sparebankstifltelsen gikk nemlig til å lage den unike skatebroen, som sammen med den nye lekeplassen, scenen og toaletter utgjør et svært viktig tillegg til den opprinnelige skatebowlen som GSF drev fra før.

Foto: Tarjei Kidd Olsen

Krakabøla marked

Hver lørdag fra mai til og med september arrangerer GSF lørdagsmarkedet Krakabøla marked.

I år er første år, men navnet henspiller på markedsaktiviteter som ble gjennomført på samme sted siden 1000-tallet og frem til en del år etter bybrannen i 1624, når markedet ble flyttet til Stortorvet. Markedet ble nedlagt i 1899.

Når det er marked benyttes i tillegg utescenen til musikk- og kulturinnslag.

— Ikke noe områdeløft her

— Vi er i indre by fremdeles. Det er ikke noe områdeløft her, men mange av de samme utfordringene. Byen sparer penger på ikke å måtte drifte GSF og det bra for Gamlebyen, sier nestleder Viktor Gjengaar (MDG) i bydel Gamle Oslos bydelsutvalg.

Miljøpartiet De Grønne-politikeren er innom Braveboy og GSF når VårtOslo er på besøk.

— Det skulle bare mangle at vi hjelper til. Hele Norge kunne lære av hvordan de tar i bruk gammel infrastruktur og måten de samarbeider med lokalsamfunnet på, sier han.

Foto: Tarjei Kidd Olsen

— Det gjør oss litt rørt

Braveboy i GSF er svært takknemlig for støtten fra byens politikere, og han trekker frem Miljøpartiet De Grønne som spesielt engasjerte.

— Det som er veldig avgjørende for oss er ikke bare pengene og hva de skal utrette. Ikke kun det, men også at partiene erkjenner at vi faktisk har gjort noe sjæl og ikke stikker kjepper i hjulene for oss, sier Braveboy.

— Så har vi folk som Viktor og MDG og Sparebankstiftelsen som aktivt går inn og støtter oss. Det er de som holder hjulene i gang. Det er ingen andre som har kommet og sett oss, og det er det som gjør oss litt rørt, sier han.

— Ved hjelp av noen enkle grep har disse 10 millionene skapt voldsomme muligheter. Vi ser hvilken interesse og "impact" vi skaper i nærmiljøet, og det ser MDG og Viktor. De er ikke redde for å tro på oss.

Powered by Labrador CMS