Skeids Malin Jensrud Knai ble gratulert av en av sine aller største fan etter at finaleplassen i OBOS-cup var sikret. Foruten å spille på Skeids A-lag, er Malin trener hos Lyn, som satser stort og seriøst på fotball for kvinner.

Malin (23) spiller på Skeid og er trener for Lyn. – Holdningen til jenter og fotball har forandret seg til det positive

Det gror svært bra i jentefotballen i Oslo. Vålerenga er med i søndagens cupfinale, og både Frigg og Skeid vil utvikle egne spillere, noe klubbene ikke alltid har lagt til rette for.

Publisert

Søndag stiller tittelforsvarer Vålerenga opp til cupfinalen for kvinner, trolig uten er eneste spiller med bakgrunn i oslofotballen. Vi spør Malin Jensrud Knai (23) som spiller venstreback på Skeid og som er trener for Lyn om hva det sier om satsingen på damefotball i Oslo-klubbene.

— Det arbeides veldig godt med spillerutvikling i byen. Caroline Graham Hansen er for eksempel fra Oslo. Hun har nettopp spilt semifinale mot Frigg i OBOS-cup, som er et oslomesterskap for lagene under toppen i norsk fotball. Kampen ble tett og intens, en fotballkamp som var god reklame for lagene.

Hadde aldri tatt straffespark før

Kampen måtte til slutt avgjøres på straffekonkurranse, hvor Skeid så vidt trakk det lengste strået. Malin skåret på sin straffe.

— Jeg har aldri tatt et straffespark før, men da mange andre vegret seg, gikk jeg fram og bare tok det, sa en litt smørblid venstreback etter kampen.

I finalen, som går i Valhall neste søndag, møter Skeid den nystartede klubben Gamle Oslo. De slo Oslostudentenes Idrettsklubb hele 10-0 i sin semifinale og må sies å være store favoritter til å ta hjem pokalen.

Lyn tenker helhet

Jensrud Knai startet sin trenerkarriere i Skeid, men er nå trener for jenter 13 i Lyn.

— I Skeid ble jeg som helt fersk trener alene med treningsgruppa, mens i Lyn er vi et trenerteam. Jeg skal ikke snakke ned Skeid. Jeg elsker Skeid. Det er det som er klubben min, men det er en annen profesjonalitet i Lyn. Lyn tenker på helheten i treningen.

— Vålerenga igjen sitter i en helt annen verden. De har mye større ressurser og kan sikte høyere. Deres satsning er på A-lag og på jenter 19-lag. Lyn derimot er avhengige av å utvikle sine egne spillere fra en tidligere alder, sier Jensrud Knai.

— Holdningene endrer seg

Hun ser fortsatt at mannlige trenere vegrer seg for å trene et jentelag

— Utfordringene er litt annerledes når du trener jentelag. Det går blant annet på teknikk. Jeg ser allikevel at holdningen til jenter og fotball har forandret seg til det positive, sier Jensrud Knai.

Klubbutvikler i Frigg, Tove Tuntland (til venstre) og A-lagspillerne Sofia Sørensen og Hanne Neby (til høyre) har alle trenerengasjement i klubben.

Frigg mot 1.divisjon

Tove Tuntland er ansatt i Frigg som klubbutvikler og ansvarlig for jentefotballen der. Hun er også trener for Friggs damer A-lag, et lag som på søndag spiller kvalifisering for opprykk til 1. divisjon mot Fortuna Ålesund.

— Frigg har et problem med at spranget fra A-laget til de yngre i spillergruppa har blitt for stort. Laget vi stilte med i dag skal vi bygge opp til å komme nærmere A-laget vårt. Det betyr at vi er profesjonelle ute på treningsfeltet, også med disse spillerne, forteller Tuntland.

På tribunen, som heiagjeng, sitter også A-lagspillerne Sofia Sørensen og Hanne Neby. De kom til kampen rett fra trenerjobb i klubben.

— I Frigg har vi med spillere som har vært lenge i klubben. Vi vil ha flest mulig med, lengst mulig, sier Tuntland.

Frigg har gjerne vært sett på som en studentklubb, som rekrutterer spillere fra alle kanter av landet.

Isabella Ademaj (16) satser på fotball, og mener Skeid har et veldig godt tilbud til de som vil utvikle seg som fotballspillere

— Nå blir vi satset på

I tillegg til spillere som flytter til byen i forbindelse med jobb eller skole har rekrutteringen i Skeid i mange år vært god fra egne rekker. De mest ambisiøse jentespillerne har imidlertid søkt seg ut, til Lyn og Stabæk, i tråd med ambisjonsnivået.

— Jeg føler at vi jentene i Skeid blir satset på. Jeg har hele tiden kunnet trene med guttelag, og nå også med A-lag for damer. Vi har også en avtale med Røa jenter 19 om et treningstilbud. Vi er sju-åtte stykker i min alder som har fått trene med A-laget. Jeg selv mener at Skeids A-lag er perfekt som det neste steget i min utvikling som fotballspiller, sier Isabella Ademaj (16).

Hun kommer fra en skikkelig fotballfamilie, og storebror Dreni er i Skeids A-lag. Isabella har spilt seniorfotball for Skeid 2 og var med der å bli seriemester i 4. divisjon denne sesongen.

Powered by Labrador CMS