Fra 1. mars blir det langt færre Fretexbokser i Oslo.

Derfor fjerner Fretex 200 tøybokser i Oslo

Fretex går fra 350 til 150 tøybokser 1. mars. Bruktkjeden innrømmer at det kan virke ulogisk å fjerne tøybokser når Fretex er avhengig av gavene som leveres i disse boksene for å kunne drive Fretexbutikkene.

Publisert

– Vi kom i et dilemma og tok en vanskelig avgjørelse. Da renovasjons- og gjenvinningsetaten skulle tildele plasser på sine returplasser fra 1. mars, stilte de krav om at tekstilavfall og tekstiler til gjenbruk skulle gå i samme løsning. Når dette blandes vil kvaliteten på det gjenbrukbare forringes, noe vi mener er en dårlig miljøløsning, sier Kristin Hareide, direktør for Miljø i Fretex.

– Fretex er en gjenbruksaktør og vi har ikke gode nok løsninger for forsvarlig håndtering av tekstilavfall til gjenvinning. Vi har en periode prøvd å videreformidle tekstilavfall, men oppgaven ble for omfattende, sier hun.

Hvorfor er tekstilavfall et problem?

Tekstilavfallet må behandles på en helt annen måte enn tekstiler til gjenbruk. De skal enten gjenvinnes til nye produkter eller de skal energigjenvinnes.

Det finnes aktører som lager nye produkter med tekstiler som råvare, for eksempel bedrifter som produserer isolasjonsmatter og pussefiller. Problemet er at det per i dag ikke finnes gode nok løsninger for forsvarlig håndtering av tekstilavfall, ifølge Hareide.

Fretex ønsker fortsatt å motta klær.

– På dette området er det behov for forskning og utvikling av sorterings- og teknologi for materialgjenvinning. Fretex kan mye om gjenbruk, men mindre om gjenvinning, oppgir Hareide i en pressemelding.

Stor etterspørsel

I gjennomsnitt kjøper hver nordmann 23,5 nye plagg i året og under ett brukt plagg. Fretex jobber for at nordmenn skal handle mer brukt og selger klærne i nettbutikken og i 39 Fretex-butikker over hele landet.

– Kundene gir oss klare tilbakemeldinger på hva de ønsker å finne i butikkene og hva de ikke er interessert i å kjøpe. Vi jobber hardt for å sortere ut de klærne og det tilbehøret som det er etterspørsel etter, sier Hareide.

Det som ikke blir gjenbrukt i Norge, blir eksportert til sorteringsanlegg i andre land, slik at også det kan gå til gjenbruk. Det er stor etterspørsel etter gjenbruksklær i mange land.

Går til sosialt arbeid

Gavene muliggjør mye av Frelsesarmeens sosiale arbeid. Med økende priser på strøm og andre varer, er det flere som ber Frelsesarmeen om hjelp. I 2021 gikk 22 839 995 kroner til sosiale formål.

– Flere av Fretexboksene har allerede fått nye plasseringer i Oslo, så vi oppfordrer giverne til å søke i Google Maps eller i kartet på vår hjemmeside for å finne ut hvor de kan gi til Fretex. Det er selvfølgelig også mulig å gi direkte til i nærmeste Fretexbutikk, i Fretexposen i alle landets Post i butikk og i flere klesbutikker, blant annet hos Lindex, Bik Bok, Cubus og Dressmann.

Powered by Labrador CMS