Skippergata 14 har vært et viktig samlingssted. Det vil også være tilfellet for det nye stedet.

Gatemagasinet Erlik Oslo forlater historiske Skippergata 14. — Rausheten og samholdet har vært den sterkeste opplevelsen

Siden 2008 har Erlik Oslo hatt sitt salgslokale i Skippergata. Fredag neste uke flyttes virksomheten til nytt lokale i Christian Krohgs gate.

Publisert

— Det er mye som sitter i veggene i Skippergata 14. Stedet rommer mange historier og like mange funksjoner som det er mennesker som bruker det. For meg har rausheten og samholdet som bor her, både foran og bak disken, vært den sterkeste opplevelsen, sier Erlend Dahlhaug Paxal, daglig leder og ansvarlig redaktør for gatemagasinet.

Etter å ha hatt tilholdssted i Kirkegata de første årene, flyttet Erlik Oslo inn i Skippergata i 2008. Torsdag neste uke låses døra for siste gang, før man dagen etter åpner et nytt salgslokale i Christian Krohgs gate 2.

Viktig sosialt

Lokalet er stedet der Erlik Oslo-selgerne både kjøper magasinet og tar ut fortjenesten etter endt arbeidsdag. Even Skyrud, miljøarbeider og skribent, understreker at salgslokalet som «pauserom» er vel så viktig for gjestene.

— Her har det vært gratis kaffe og kakao, en matbit og et varmt rom for alle som har trengt det. Det har vært bemannet av sosialarbeidere og frivillige, som har tilbudt motivasjon, gode samtaler, trøst og hjelp ved behov.

Skyrud forteller at han sitter igjen med mange minner, og han trekker blant annet frem den årlige juleboklanseringen. Den beskrives som en fest, kjennetegnet av stappfullt lokale, forventningsfulle selgere og god stemning. De beste og sterkeste minnene er likevel knyttet til besøk av tidligere selgere, som har kommet for å hilse på.

— Det gjelder de som har klart å bli friske og kommet seg videre i livet, og som forteller at Erik Oslo har bidratt til å gjøre det mulig. De samtalene tar jeg med meg videre, i tillegg til alle de vi ble kjent med i Skippergata, som ikke er blant oss lenger. Vi tar med oss minnet om dem.

Like sentrumsnært

Når det nye salgslokalet åpner, sammenfaller det med lanseringen av gatemagasinets marsutgave. Steder ligger omtrent midt mellom Vaterlandsparken og legevakta, hvilket svarer til en perfekt beliggenhet, ifølge Skyrud.

Flere fremmøtte utenfor Erlik Oslos salgslokale i Skippergata 14.

— Det er like nærme sentrum som i dag. Vi bygger salgslokalet mest mulig likt det nåværende, og det er til og med hakket større. Vi håper at det blir en like fin møteplass, og at både selgerne og andre som stikker innom vil føle seg like velkomne og ivaretatt der. Kaffe- og kakaoautomaten, den eneste i Norge hvor det går tre ganger så mye kakao som kaffe, skal også få plass.

Dahlhaug Paxal sier seg enig i at lokasjonen, med nye og flotte lokaler, er et passende sted å være, samtidig som det viktigste vil være at menneskene forblir de samme.

— Erlik Oslo skal være en trygg havn og en mulighet til arbeid for alle som hører til hos oss. Det er det som betyr mest, uansett hvor vi holder til.

Tilbudet består

Både de som jobber i Skippergata og selgerne, spesielt de som har vært med en stund, kan oppleve det som vemodig at man snart ikke lenger skal oppholde seg på adressen, sier Skyrud.

— Når vi får forklart hvor det nye lokalet ligger og at alt kommer til å fortsett som før, synes de det er spennende. Det er viktig for mange at vi kommer til å ha like kort vei til Oslo S og Jernbanetorget som i dag, og at åpningstidene blir like. Det viktigste er at gatemagasinet består, som et mer verdig alternativ til tigging og kriminalitet.

Powered by Labrador CMS