Fosen-aksjonistene demonstrerer inne på Stortinget.

Politiet snudde – ga aktivistene tre minutter på å fjerne seg

Flere timer etter at besøkstiden på Stortinget gikk ut, er Fosen-aktivistene fortsatt i bygningen. Politiet sa først de ikke ville gjøre noe med situasjonen, men like etter klokken 20.00 kom en ny beskjed.

Publisert

– Demonstrantene inne i Stortingsbygningen har nå fått forkynt et pålegg om å forlate bygget innen tre minutter. Dersom dette ikke etterkommes vil de bli fjernet av politiet. Dette etter ny anmodning fra Stortinget, opplyser operasjonsleder Bjørn Gunnar Nysæter i Oslo politidistrikt i en melding til pressen onsdag kveld like før klokken 20.15.

– Politiet mottok tidligere i dag en anmodning fra Stortinget om bistand til å fjerne demonstranter som oppholder seg inne i bygningen. Politiet kan bekrefte at det foreløpig ikke er ytt bistand, sa operasjonslederen om lag to timer tidligere.

– Vurderingen politiet foreløpig legger til grunn, er at de beskrevne konsekvenser for Stortinget, foreløpig ikke er tungtveiende nok til å hjemle maktbruk fra politiets side. Politiet er i tett dialog med Stortinget utover ettermiddag og kveld, utdypet Nysæter da.

– Vi avventer en eventuell ny anmodning før politiet iverksetter tiltak for å fjerne demonstrantene fra bygningen, fortsatte operasjonslederen.

Onsdag, den 11. oktober, er det to år siden Fosen-dommen falt og den norske Høyesterett slo fast at vindturbinene på Fosen strider med urfolks rettigheter og menneskerettighetene.

Ba om politibistand

– En gruppe oppholder seg i vandrehallen i strid med adgangsreglementet. Derfor har Stortingets administrasjon anmodet politiet om bistand til videre håndtering, sa leder Pål Munck i sikkerhetsseksjonen til NTB tidligere på dagen.

Sikkerhetsansvarlig på Stortinget, Pål Munck, ber Fosen-aksjonister som demonstrerer inne på Stortinget om å dra.

Et titalls aksjonister var invitert som gjester av Rødt-representant Geir-Asbjørn Jørgensen, men besøkspasset varte kun fram til klokken 12.00.

– Nå har besøket opphørt, og representanten har bedt gjestene om å gå. Det akter gjestene ikke å gjøre foreløpig, og det er situasjonen i et nøtteskall, sa Munck.

– Forståelse for engasjementet

Ved 18.30-tiden var situasjonen helt rolig, og aktivistene satt og lå på gulvet.

Stortingspresident Masud Gharahkhani sier til NTB at han har forståelse for engasjementet, men sier det ikke er greit å bruke vandrehallen til aksjoner.

– Jeg har stor forståelse for engasjementet. Demonstrantene har søkt om bruk av Eidsvolls plass, og det er bra. Vil man ytre sine meninger inne på Stortinget, må man be om møte med politikere. Vandrehallen skal ikke brukes til demonstrasjoner, det tror jeg alle forstår. Det er ikke bedt om tillatelse til denne markeringen, sier han.

Powered by Labrador CMS