Hovedrolleinnehaver og dronningen av dansk film, Trine Dyrholm, var en av festivalens hovedgjester. Foto: Oslo Pix

Oslo Pix med rekordbesøk på årets festival. Økte publikumstallet med over 40 prosent

Forrige uke ble Oslo Pix holdt for tredje gang, og filmfestivalen er definitivt i ferd med å etablere seg som et viktig kulturarrangement.

Da VårtOslo anmeldte festivalen under dens premiere i 2017, var målet, noe hårete, 12.000 besøkende totalt. Dette klarte de å gjennomføre. Tre år senere ser ingenting ut til å bremse fremgangen.

Ifjor var antallet publikum steget til 17.000. Og økningen fortsatt i år og stanset til slutt på 24.000 publikummere. Det er en økning på drøyt 41 prosent i forhold til 2018-tallet.

Tør å satse

Det er dristig å velge begynnelsen av juni som tidspunkt for en festival, all den tid uteservering, parker og hint av sjølukt kanskje for mange frister mer enn å sitte i en mørk kinosal og fordøye kvalitetsfilm. Hovedkinoene har vært Klingenberg, Saga og Vega Scene.

Foto: Oslo pix når stadig nye høyder når det gjelder publikumsbesøk. Foto: Oslo Pix

Tradisjonelt sett har ikke denne perioden vært spekket med lignende arrangementer og aktiviteter, så da Oslo Pix valgte dette tidspunktet, kan man tenke seg at dette var et nøye overveid, og skal man tro publikumstallene, vellykket valg. Spesielt med tanke på hvor regntung og lite innbydende mai og juni har vært så langt.

Unge Astrid anbefales

Det som gjør Oslo Pix mest interessant, mener jeg, er at programmet er eklektisk, med et blikk for representasjon, og rommer et utall spesial- og sidevisninger. I år ble for eksempel hele Olsenbanden-serien vist, i anledning den første filmens 50-årsjubileum. Nasjonalbibliotekets har gjort et omfattende arbeid med å restaurere filmene.

Scene fra filmen Unge Astrid om forfatteren Astrid Lindgren. Foto: Oslo Pix

Publikum fikk også se gamle klassikere som "Alien" (40-årsjubileum) og nyklassikeren "Fucking Åmål". Av de mest publikumsvennlige vil jeg nok likevel anbefale den både kritikerroste og mye omtalte filmen om Astrid Lindgren, "Unge Astrid", som ble vist tre dager på rad.

— Folk ønsker bred filmfestival

Årets åpningsfilm, Queens of Hearts, skrevet og regissert av May el-Toukhy, tok med seg publikumsprisen under årets Oslo Pix. Filmen handler om en kvinne som forlater mann og barn for å forføre sin stesønn.Filmen er på ingen måte en lett affære for publikum, men er allikevel viktig, og har mottatt strålende kritikk fra alle hold. Absolutt verdt å sjekke ut, selv om seervennligheten ikke er i fokus. Oslo Pix skal forøvrig få ros for å velge ut viktige, kunstnerisk gode filmer, noe de har gjort siden år 1.

Annet spennende man kunne få med seg, var utekino hver kveld i festivalgata, boyband-fest, jubileumsvisning av Alien og spesialvisning av Alle Presidentens Menn.

— Vi er overveldet og utrolig glade for at så mange mennesker har tatt turen til Oslo Pix i år. Det betyr at folk ønsker en bred publikumsfestival for film i hovedstaden. Vi gleder oss til fortsettelsen og er allerede i gang med planleggingen av fjerde utgave 1.-7. juni neste år, sa festivalsjef Susann Østigaard.

Powered by Labrador CMS