Å se lynnedslag som dette over Oslo mandag ettermiddag og kveld og utover natten tirsdag, er ikke utenkelig.

Farevarsel for lyn og torden – dette bør du ikke gjøre

Fra mandag ettermiddag gjelder gult farevarsel for tordenvær med mye lyn. Ifølge vakthavende meteorolog, er det vekslende vær i vente i Oslo denne uken.

Publisert

– Det vil gradvis skye til utover ettermiddagen mandag. Fra klokken 16.00 vil det komme nedbør og være utrygt for lyn og torden utover kvelden og natten, forteller vakthavende meteorolog, Ingrid Bentsen, ved Meteorologisk Institutt.

Nevnte institutt har sendt ut gult farevarsel for tordenvær med mye lyn for store deler av Sør-Norge, Oslo inkludert, gjeldende fra mandag klokken 16.00, fram til tirsdag klokken 07.00.

– Det er vanskelig å si akkurat hvor det treffer, derfor har vi sendt ut varsel for et stort område. Det er fare for lyn og torden her i Oslo også, men lokalt vil det ikke være torden hele kvelden og natten igjennom, forteller den vakthavende meteorologen.

– Vekslende vær

Den ventede nedbøren rammer på sin side ikke bare lokalt, men er del av et felt som skal passere.

– Det vil bli mindre skyet i morgen formiddag og ettermiddag, sier Bentsen.

Etter mange varme, solfylte dager i Oslo, vil temperaturen trolig synke litt utover i uken, ifølge den vakthavende meteorologen.

– Mandag rekker vi nok komme opp i 25 varmegrader før nedbøren kommer, men utover i uken vil nok temperaturen ligge på litt over 20 grader. Vi ser at det er vekslende vær med perioder med nedbør og noe sol i vente, sier hun videre.

– Vi håper at det kommer nok nedbør til at det kan redusere skogbrannfaren noe, legger Bentsen til.

Unngå å bli rammet av lynnedslag:

  1. Søk ly innendørs: Det sikreste stedet å være under tordenvær er innendørs i hus. Unngå å være i nærheten av vinduer, dører, telefonlinjer eller rør som kan lede strøm.
  2. Unngå åpent terreng: Hvis du er utendørs under tordenvær, er det viktig å søke ly på et trygt sted. Unngå høye trær, fjelltopper, åpne områder, store vannflater eller metallstrukturer som kan tiltrekke seg lynet.
  3. Unngå gjenstander som kan lede strøm: Hold deg unna metallgjerder, paraplyer, fiskestenger, golfkøller eller andre gjenstander som kan tiltrekke seg lynet.
  4. Søk ly i en bil: Hvis du ikke kan søke tilflukt i et solid bygg, kan en bil med tak av metall gi en viss beskyttelse. Unngå å røre metalldeler inne i bilen under tordenvær. Merk at en campingvogn av glassfiber gir mindre beskyttelse enn en bil med metalltak.
  5. Lytt til værvarselet: Lytt til lokale værmeldinger eller bruk værvarslingstjenester for å være oppdatert på værforholdene. Hvis det er meldt tordenvær, kan du planlegge aktiviteter innendørs for å unngå risikoen for å bli truffet av lyn.
  6. Minimere kontaktflaten: Hvis hår begynner å reise seg, er det en indikator på høy elektrisk ladning i luften. Lynnedslag kan slå ned i din umiddelbare nærhet. Varsle 1-1-3 og gi beskjed om at du frykter å bli rammet av lyn. Gjør deg så liten som mulig, på det laveste punktet i terrenget. Sett deg på huk og hold rundt knærne og bøy hodet ned.
  7. Kilde: Røde Kors

– Bør ikke bade

Hva farevarselet for lyn og torden angår, har den vakthavende meteorologen følgende oppfordring:

– Det er de vanlige anbefalingene som gjelder når det kommer til denne typen vær. Man bør ikke bade, stille seg under det største treet eller legge ut på fjelltur mens det lyner og tordner, avslutter Bentsen.

Ifølge Røde Kors, er listen over mulige skader forårsaket av lynnedslag, lang – med alt fra bevissthetstap til brannskader. 

Den frivillige hjelpeorganisasjonen deler også en rekke råd for hvordan man kan unngå å bli rammet av lynnedslag samt hvordan man eventuelt bør opptre dersom ulykken allerede skulle være ute med tanke på førstehjelp.

Førstehjelp etter lynnedslag:

  1. Sikre området: Sørg for at området er trygt før du går til den skadde personen. Sjekk om det er fare for ytterligere lynnedslag eller andre farer.
  2. Ring nødnummeret: Ring 1-1-3 og gi beskjed om at noen har blitt rammet av lyn. Gi så nøyaktig informasjon som mulig om stedet og tilstanden til offeret.
  3. Sjekk respons: Se etter tegn på bevissthet hos den skadde personen. Hvis personen ikke puster, start umiddelbart hjerte-lungeredning. Hvis personen puster, men er bevisstløs, plasser i sideleie.
  4. Flytt personen til et trygt sted: Hvis du oppfatter området som farlig, og det er trygt å gjøre det, flytt den skadde personen til et tryggere område. Unngå å utsette deg selv for fare i prosessen.
  5. Behandle brannskader: Hvis personen har brannskader som følge av lynnedslaget, utfør førstehjelp for brannskader, og bruk sterile bandasjer eller rene klær for å dekke sårene forsiktig. Unngå å påføre trykk på brannskader.
  6. Vurder andre skader: Sjekk om personen har andre skader som kan kreve umiddelbar oppmerksomhet. Hvis det er mistanke om rygg- eller nakkeskader, unngå å flytte dem med mindre det er nødvendig å redde liv.
  7. Kilde: Røde Kors

Powered by Labrador CMS