Tidligere leder av Unge Høyre, Sandra Bruflot, kritiserte Fabian Stang torsdag og skrev i en kommentar at høyresiden har et ekstra ansvar for å ta avstand fra høyreekstremisme. Foto: Vidar Ruud / NTB

Kritikken hagler mot tidligere Høyre-ordførers 22. juli-utspill

I et slettet Facebook-innlegg refset eks-ordfører Fabian Stang Ap-leder Jonas Gahr Støre for å gjøre 22. juli til partipolitikk. Nå møter han motbør i eget parti.

Publisert

Fabian Stangs innlegg på sosiale medier var en reaksjon på Jonas Gahr Støres tale på Utøya torsdag, hvor Ap-lederen sa at «politikere på høyresiden må heve stemmen og trekke klarere grenser opp mot det høyreekstreme.»

Stang skriver blant annet at Støre «tramper på den unike fellesskaps-forståelsen vi etablerte i dagene etter marerittet. Da sa vi unisont at ekstremister skal vi bekjempe sammen.»

«I dag gjorde Gahr Støre tragedien 22. juli til partipolitikk», skrev han.

Innlegget er nå slettet, og til NTB skrev Stang i en sms torsdag at han hadde måttet innse «at 22. juli fortsatt er så betent at man bør la meninger bli hos en selv».

Sanner er uenig

«Støre sa i realiteten at jeg og andre Høyre-politikere, har et ansvar for de drap og lemlestelser terroristen begikk. En slik beskyldning er uverdig, særlig når den kommer fra en statsministerkandidat», skrev Stang i innlegget.

En av dem som tar avstand fra Stangs uttalelser, er Høyres nestleder, Jan Tore Sanner.

— Jeg er uenig med Fabian Stang i det han skriver, sier Sanner til NTB.

Han understreker at 22. juli er en vanskelig dag, særlig for Arbeiderpartiet og AUF.

— Uavhengig av politisk ståsted har vi alle et ansvar for å slå ned på ekstremisme og hatprat, men som regjeringsparti har vi et særlig ansvar. Det ansvaret tar vi, sier Høyre-nestlederen.

Tar selvkritikk

Også tidligere Unge Høyre-leder Sandra Bruflot tok til motmæle mot Stang i en kommentar under Facebook-innlegget.

«Her er jeg uenig med deg Fabian. Høyresiden har et ekstra ansvar for å ta avstand fra høyreekstremisme. Spesielt fordi Arbeiderpartiet og AUF kan si svært lite før de enten får beskjed om at de bruker 22. juli, eller før de får trusler og hets mot seg», skrev Bruflot.

Mathilde Tybring-Gjedde (H) skriver på Twitter at hun er redd Stangs uttalelser «vil bli brukt i årevis for å illustrere hva 'Høyre mener om 22. juli'». Foto: Vidar Ruud / NTB

Tybring-Gjedde er frustrert

Twitter skriver Høyres stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde at Fabian Stang ikke snakker for Høyre og legger til at hun støtter Bruflots uttalelser.

Tybring-Gjedde skriver videre at hun er frustrert over at Stangs uttalelser «vil bli brukt i årevis for å illustrere hva 'Høyre mener om 22. juli'», til tross for hva andre Høyre-folk har sagt og gjort.

Overfor Avisa Oslo tar Stang selvkritikk.

«Sandra er klok og jeg bøyer meg for det hun sier», skriver han.

Støre vil ikke kommentere

Støre har ikke ønsket å kommentere Stangs Facebook-innlegg, men Ap-lederens pressesjef Jarle Roheim Håkonsen skriver i en SMS til NTB at han mener Stang misforstår med vilje, og at han er glad for at andre høyrefolk ser det annerledes.

Powered by Labrador CMS