OSLO 20240304. Illustrasjonsfoto av mor og barn - barseltiden. Kvinnehånd og barnehånd.Foto: Gorm Kallestad / NTB Modellklarert
Norske kvinner venter stadig lenger med å få sitt første barn, viser tallene. De siste 15 årene har snittalderen for førstegangsfødende økt med over to år.

Oslofolk minst fruktbare i landet

Fruktbarhetstallene i Oslo er rekordlave, og folk venter stadig lenger med å få sitt første barn. – Vi kommer til å mangle folk fremover, hvis ikke denne utviklingen snur.

Publisert

I fjor ble det født 51.980 barn i Norge, noe som var 500 flere enn året før. Likevel ble det målt til 1,4 barn per kvinne, noe som er en marginal nedgang på 1,41 fra året før.

Den marginale nedgangen skyldes antall ukrainske kvinner som har flyktet til Norge de siste årene, og disse kvinnene har fått betydelig færre barn enn snittet.

Fruktbarhetstallet har de siste årene vært lavest i Oslo, hvor det i fjor ble født 1,25 barn per kvinne. Det er uforandret fra året før. Tallet har de siste årene vært høyest i Rogaland, hvor tallet er 1,57.

SSB regner ut samlet fruktbarhetstall basert på antall fødte og antall kvinner i alderen 15–45 år.

– Faresignal for Norge

Utviklingen bekymrer barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp), som ønsker å snu trenden.

– Som barne- og familieminister ønsker jeg å legge til rette for at folk skal kunne få flere barn. Norge har noen av de beste offentlige ordningene i verden for familier, og regjeringen har gjort ordningene bedre, sier Toppe.

Høyre-leder Erna Solberg mener trenden er et faresignal for Norge.

– Vi kommer til å mangle folk fremover, hvis ikke denne utviklingen snur. Jeg har stor forståelse for at alle gjør sine egne valg, og at det akkurat nå er en tøff økonomisk situasjon for mange i etableringsfasen med høye renter og økte priser, sier Solberg.

Nordlendinger mest fruktbare

Norske kvinner venter stadig lenger med å få sitt første barn, viser tallene. De siste 15 årene har snittalderen for førstegangsfødende økt med over to år.

I fjor økte snittalderen for førstegangsfødende med 0,1 prosentpoeng til 30,3 år. Samtidig er snittalderen 32,3 år for menn som blir pappa for første gang.

Samtidig forblir stadig flere barnløse. I 2015 var det 13,4 prosent av kvinner som fylte 45 år, som ikke hadde barn. Dette tallet var i fjor på 14,7 prosent.

Utviklingen har vært tilsvarende for menn. I 2015 var 22 prosent av menn over 50 år barnløse, mens dette tallet i fjor var 23,3 prosent.

Powered by Labrador CMS