Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og finansbyråd Robert Steen (Ap) krever eiendomsskatt fra Høyres hus mens partifellene på Youngstorget slipper unna. Foto: Foto: Bernt Sønvisen / Flickr
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og finansbyråd Robert Steen (Ap) krever eiendomsskatt fra Høyres hus mens partifellene på Youngstorget slipper unna. Foto: Foto: Bernt Sønvisen / Flickr

Tidenes oslobudsjett slippes i dag: Eiendomsskatten gir Raymond og Robert nærmere 700 millioner mer å boltre seg med

Publisert

I dag kl 13 slipper byrådet et historisk høyt budsjett for Oslo. Nærmere 700 millioner ekstra får byrådet inn fra eiendomsskatten i forhold til i fjor.

– Hvis finansbyråden skal lage overskriften på budsjettet selv, ser den sånn ut: Trygg økonomisk styring, nå finansierer de alle løftene sine, sier finansbyråd Robert Steen til VårtOslo.

Byrådet er i ferd med å innfri en rekke av de viktigste valgløftene sine i årets budsjett. Mer om dette på våre sider etter klokka 13.

Kraftig økning i skatt på næringsbygg

En stor del av økningen i eiendomsskatten kommer fra næringsbygg. Her øker inntektene fra 450 millioner kroner til 1080 millioner kroner fra i fjor. Økningen skyldes i hovedsak en høyning i eiendomsskatten fra to til tre promille på boligtaksten.

Men også for vanlige boliger øker inntektene fra eiendomsskatt med om lag 55 millioner, fra 475 til 530 millioner kroner, noe som i hovedsak henger sammen med høyere boligpriser.

Høyner bunnfradraget for boliger

At inntektene fra boliger øker såpass mye var ikke en del av planen til byrådet. I dag betaler nærmere tre av ti boligeiere eiendomsskatt til Oslo kommune.

Derfor er byrådspartiene og Rødt enige om en kursendring for eiendomsskatten på boliger. Til neste år vil byrådet øke bunnfradraget. Det betyr at eiendomsskatten slår inn på 4,6 millioner kroner i stedet for ved dagens fire millioner, ifølge Aftenposten. Dermed holder antallet personer som må betale eiendomsskatt seg på dagens nivå.

Høyre: Regjeringen har prioritert Oslo

Eirik Lae Solberg, gruppeleder for Høyre i bystyret, slutter seg ikke til byrådets forklaring på de høynede inntektene.

Høyres gruppeleder på Rådhuset, Eirik Lae Solberg, mener regjeringens satsing på Oslo er vel så viktig som eiendomsskatten. Foto: Foto: Tarjei Kidd Olsen
Høyres gruppeleder på Rådhuset, Eirik Lae Solberg, mener regjeringens satsing på Oslo er vel så viktig som eiendomsskatten. Foto: Foto: Tarjei Kidd Olsen

– Det er flere grunner til at byrådet nå har mer penger å rutte med. Eiendomsskatten er bare en av årsakene. I tillegg kommer den generelle oppgangen i norsk økonomi, som gir høyere skatteinntekter til kommunen. Men ganske viktig å huske på er også at dagens regjering systematisk har prioritert Oslo, slik at Oslo har rundt en milliard ekstra mer å rutte med i statlige overføringer i forhold til tidligere, sier Solberg.

Han peker på at Oslo kommune leverte gode tjenester til Oslos innbyggere også frem til forrige kommunevalg i 2015.

– Det var fullt mulig å levere gode tjenester til innbyggerne også uten eiendomsskatten, sier Solberg, som sier han vil fortsette å jobbe mot eiendomsskatten.

– Vi jobber fortsatt mot eiendomsskatten, siden vi mener den rammer vilkårlig. Hva vi vil gjøre med eiendomsskatten om vi vinner neste valg, vil jeg ikke forskuttere. Det er ikke nødvendigvis det første vi vil fjerne. Programprosessen for neste periode avgjør hva vi går inn for, sier Lae Solberg.

Powered by Labrador CMS