Greta Thunberg blir båret av politiet for andre gang på kort tid onsdag formiddag. Hun sier hun vil fortsette å delta på demonstrasjonene.

Thunberg båret bort igjen: – Jeg kommer til å fortsette å delta

Greta Thunberg ble onsdag båret bort av politiet fra både Klimadepartementet og Finansdepartementet. Hun sier hun vil fortsette å aksjonere.

Publisert

Thunberg ble fjernet av politiet da hun sammen med flere Fosen-aksjonister sperret inngangene ved flere av departementene i Oslo onsdag. Thunberg ble først fjernet ved Finansdepartementet, deretter Klima- og miljødepartementet.

Hun slo seg sammen med Fosen-aktivistene mandag og har ingen planer om å gi seg med det første.

– Jeg kommer til å fortsette å delta på demonstrasjonene, sier Thunberg til VG.

Hun oppfordrer også så mange som kan, til å delta.

Stadig flere aktivister

Fosen-aksjonen vokser dag for dag, og onsdag sperret aksjonistene inngangene til Finansdepartementet, Olje- og energidepartementet, Klima- og miljødepartementet og Næringsdepartementet.

– Vi har sagt at vi stenger ned staten Norge, departement etter departement. Det som gjør at kampviljen øker, er å se hvor mange folk som slutter seg til aksjonen. Det kommer folk reisende fra hele landet, fra utlandet, over hele Sapmi – så vi er flere og flere som står sammen om dette, sier artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen til NRK.

Greta Thunberg og aksjonistene bæres bort fra inngangen til Finansdepartementet og flere andre departementer.

Isaksen sier til NTB at det var fint å være vitne til et historisk øyeblikk da Thunberg ble båret bort mens hun kjempet for samiske rettigheter.

Vil legge til rette for demonstrantene

Politiet fjernet demonstrantene som sperret inngangene ved departementene etter anmodning fra Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon.

– Vårt fokus er å sørge for at departementene får opprettholdt sine samfunnskritiske funksjoner, gjennom å ivareta nødvendig sikkerhet og tilgang til departementene. Samtidig som vi er opptatt av å legge til rette for at demonstrantene får ytre sitt budskap, sier presseansvarlig i sikkerhetstjenesten, Liv Nodeland, til NTB.

Hun sier de vurderer sikkerheten fortløpende og ivaretar den gjennom ulike tiltak.

– Virker ikke som Støre forstår alvoret

Aksjonen, som startet torsdag forrige uke, har blant annet ført til at olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) dropper en planlagt tur til Storbritannia. Tirsdag tok Aasland initiativ til et møte med demonstrantene, noe aksjonistene avslo. De vil heller møte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Vi er ikke interessert i å snakke med Aasland. Om det er noen man skal prate med, er det Støre. Våre krav er som de alltid har vært, sier Isaksen.

– Akkurat nå virker det som om verken Aasland eller Støre er i nærheten av å forstå alvoret av denne aksjonen.

Tirsdag sa leder i Norske Samers Riksforbund, Elle Nystad, at Aasland har hatt 505 dager på seg til å følge opp høyesterettsdommen om Fosen, og at de har mistet tilliten til olje- og energiministeren.

– Saken blir mer og mer alvorlig

Høyesterett fastslo at 151 vindturbiner på Fosenhalvøya i Trøndelag er ulovlige uten avbøtende tiltak.

– For hver dag som går, blir denne saken mer og mer alvorlig fordi menneskerettighetsbruddet ikke opphører, sier Isaksen til NTB.

Mandag sa statsministeren til NTB at han er opptatt av en tett og god dialog mellom samene og regjeringen.

– Høyesterett har ikke tatt stilling til hva som skal skje med de to vindkraftverkene som i dag leverer en stor mengde kraft til Midt-Norge. Det krever grundige utredninger for å komme opp med løsninger på denne saken, og det ønsker regjeringen å gjennomføre i god forståelse med reindriften og Sametinget, sa Støre.

Powered by Labrador CMS