Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
Tørke gir gjedda vansker med å gyte. - Nedtapping av Maridalsvannet påvirker hele økosystemet
Tørken og den lave vannstanden i Maridalsvannet er til bekymring for flere enn vanningskåte hageeiere og folk som liker å dusje lenge. Gjedda har også fått litt å stri med. Vårflomtid er tida for gjeddene å finne en partner og å gyte.
Gjeddene står to og to på grunt vann. Klare til å føre slekta videre. Hunngjeddene er større enn hannene, og hun er ingen hengiven partner.
En brå uventet bevegelse fra ham, og den tenner hennes jaktlyst. Hvorpå han da ofte ender i sin elskedes spisse tanngard uten særlig muligheter for å slippe fri.
- Les også: Derfor er Akerselva full av grønske
Foretrekker oversvømte områder
Vanligvis vil gjedda legge eggene sine over oversvømt mark, hvor eggene er vanskelig å finne for rognspisere, og hvor den nyklekte gjeddeyngelen fester seg til kvist og kvast, siv eller gress til de er klare til å svømme selv.
Slike områder finner ikke gjedda denne våren. Olav Fossbakken oppdaget et gjeddepar i Maridalsvannet, under brua over Dausjøelva.
Her har de i det minste funnet et område med litt vannplanter som kan skjule egg og yngel.
— Både gjedde og abbor foretrekker å legge eggene sine i kvist og kvar og nær land sier Dag Øivind Ingierd i Oslomarka fiskeadministrasjon.
— Nedtappingen påvirker økosystemet
— Når for eksempel Maridalsvannet er så nedtappet som nå, så påvirker det hele økosystemet i vannet, og den lille vannføringen i Akerselva vil påvirke livet der. Det er klart det ikke er gunstig for fisken, sier Ingierd.
Ingierd forteller at å tappe ned innsjøer like etter at gjeddene hadde gytt tidligere var en mye brukt metode for å redusere gjedde- og abborbestanden. Da ble rogna tørrlagt og gikk til grunne.
Store gjedder slippes tilbake
I Oslomarka finnes det gjedde i de lavereliggende innsjøene. Sognsvann, Østensjøvannet, Steinbruvannet, Nøklevann og kanskje spesielt Bogstadvannet er steder det går an å fiske gjedde.
Får du ei gjedde i disse vannene, som er over 70 cm lang, skal den slippes tilbake. Store gjedder er verdifulle for økosystemet i vannene, og inneholder ofte mye miljøgifter. Derfor er de gjør mer nytte i vannet enn på tallerkenen.
I Maridalsvannet er alt fiske forbudt, så de to under brua ved Dausjøelva kan leve trygt for oss mennesker.