hund som løper på snøen
Den ekstraordinære båndtvangen gjelder fra og med lørdag 18. februar fram til og med 15. mars.

Løse hunder som jager rådyr. Nå innføres ekstraordinær båndtvang i deler av Oslo

– Vi har en uholdbar situasjon for rådyrene i deler av Oslo nå, som gjør det nødvendig å innføre ekstraordinær båndtvang.

Publisert

Båndtvangen gjelder fra og med lørdag 18. februar fram til og med 15. mars.

De siste ukene har det vært et uvanlig høyt antall tilfeller av at løse hunder har jaget rådyr. I noen tilfeller har rådyrene blitt drept av hunder, i andre tilfeller har rådyrene blitt så hardt skadet at de har blitt avlivet av bymiljøetatens mannskap.

– Rådyr som jages kan lett bli utslitt/sprengt, særlig hvis de i utgangspunktet er avmagret og de blir jaget gjentatte ganger. Det er helt sikkert også et betydelig mørketall, sier bymiljøetaten i en pressemelding.

Blodig rådyr på bakken drept av hund.
Et rådyr som ble angrepet av hund og måtte avlives. Det høye antallet rådyr som er drept av hunder, gjør at bymiljøetaten vurderer å innføre ekstraordinær båndtvang.

Ekstraordinært vanskelig situasjon

– Det svært høye antallet rådyr som vi vet at har blitt jaget, skadet og/eller drept av hunder de siste ukene viser at rådyrene er i en ekstraordinært vanskelig situasjon i deler av Oslo nå. Dette skyldes en kombinasjon av flere forhold, som vi ikke fullt ut har oversikt over.

Det er nå svært vanskelige isforhold i terrenget i deler av kommunen. Snø- og isforholdene gjennom vinteren har trolig gjort at dyrene er uvanlig sårbare fysiologisk sett. Et stort antall dyr har trukket inn mot bebyggelsen der de er sårbare for hunder.

Sammenfall av disse faktorene og kanskje også andre forhold har resultert i den uholdbare situasjonen vi har nå for rådyrene i deler av Oslo, noe som gjør det nødvendig å innføre ekstraordinær båndtvang.

Mye is i terrenget

Normalt er ekstraordinær båndtvang begrunnet i at det er unormalt mye snø, gjerne i kombinasjon med skareforhold som gjør særlig rådyr ekstra sårbare for løse hunder. Det er nå en god del snø innover i Nordmarka, mens det i lavereliggende områder i bebyggelsen er lite snø.

Det er ikke så store snømengder at dette alene gir grunn til å innføre ekstraordinær båndtvang. Det er imidlertid en spesiell situasjon mange steder med mye is i terrenget, noe som gjør forholdene for rådyrene vanskelig.

I dette området blir det nå båndtvang.

Det er ikke bare snødybden som avgjør hvor sårbare rådyrene er for løse hunder. Dersom det er mye is på bakken, vil også dette ha betydning. På seinvinteren og tidlig om våren blir det gjerne mildt om dagen og kuldegrader om natta, slik at det danner seg skare som hundene løper oppe på, mens rådyrene med sine spisse klover synker igjennom.

Også for elg vil løse hunder kunne være et problem. Når det blir mye snø, blir det tungt og energikrevende for dyrene å bevege seg.

Hvor gjelder båndtvangen?

Avgrensingen er slik:

- Grini- og Sørkedalsveien fra grensen mot Bærum til kryss med Viggo Hansteens vei/Ring 3 på Smestad

- Ring 3 fra Smestad til Sinsenkrysset.

- RV4/Trondheimsveien fra Sinsenkrysset til avkjøring Fossumveien ved Romsås.

- Fossumveien til kryss mot Østre Aker vei ved Stovner kirke.

- Østre Aker vei østover til kryss mot E6.

- E6 til Alnabru, der jernbanelinjen krysser over E6.

- Jernbanelinjen fra E6 ved Alnabru til E6 ved Bryn stasjon.

- E6 via Ryenkrysset sørover til kommunegrensen ved Åsland

Det er båndtvang i Grønliåsen ved Bjørndal/Prinsdal. Avgrensingen følger Markagrensen.

Powered by Labrador CMS