Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
For ett år siden kunne ikke Silje Marlen Øien (22) se for seg at førjulstiden ville bli såpass vanskelig som den er i dag. Den unge alenemoren sliter med økonomien, og dyre strømpriser og prisøkning hjelper ikke på saken.
Øien har to barn som hun bor med på St. Hanshaugen. I desember har hun sakte men sikkert innsett at hun må velge å betale strømregningen fremfor å kjøpe gaver til barna.
— Jeg må jo prioritere strømmen, men situasjonen er kjip. I Norge skal jo ikke det være et dilemma, men det er faktisk sånn. Man føler seg mindre verdt fordi man sitter så langt nede og kan ikke investere i ting som julen, som betyr så mye for mange, forteller Øien.
Barna hennes er ikke mer enn to og tre år. De er heldigvis for unge til å kjenne på de samme følelsene som deres mor, forklarer Øien. De hadde egentlig blitt like glade nesten uansett hva de hadde fått til jul. Men foreldre og venner er en annen sak.
Den siste tiden har Øien spurt om hjelp på nettet. Enten det er penger eller gaver, så er ikke Øien redd for å spørre lenger.
— Men det er ikke noe gøy å gjøre. Det føles helt jævlig. Hvis man ikke har nådd bunnen før så kjenner man det da. Det er ydmykende. Man tenker man skal klare seg selv.
— Det er ikke mange som tar kontakt for å hjelpe. De tenker ikke at det er så problematisk, de tenker at det ordner seg. Hvis det er kjendiser som spør om hjelp er det en ting, men med enkeltpersoner blir det noe annet. Da er det nok ikke like givende eller kult for folk å hjelpe, forteller hun.
22-åringen forklarer at de som ønsker å hjelpe som regel er de som selv sliter, eller de som har kjent på de samme følelsen før. Noen som selv har litt og gir litt.
— Man tenker fort at man sitter alene med det økonomiske presset, men på sosiale plattformer ser man at det er mange som tar kontakt og sier de er i samme situasjon. Det er et fellesskap i den triste situasjonen, forteller Øien.
I fjor hadde Silje Marlen Øien en helt annen økonomisk situasjon. Det er mye som har forandret seg i løpet av året, og alenemoren hadde aldri sett for seg at hun selv ville ende opp hvor hun er nå. Det er nok mange som tenker det samme, tror hun.
På mandag kom nyheten om at Frelsesarmeen var svært bekymret over den økonomiske utviklingen til nordmenn det siste året. I en undersøkelse Ipsos gjorde for Frelsesarmeen viser det seg at stadig flere sliter med å betale regningene sine.
I undersøkelsen var et av spørsmålene «Hvordan har din husstands økonomi endret seg siden januar 2022?». Her svarte hele 57 prosent at de har mye eller litt dårligere økonomi nå.
51 prosent svarte også at de tror husstandens økonomi blir mye eller litt dårligere til neste år.
— Det ligger dypt i den norske folkesjela å skulle klare seg selv. Nå møter vi stadig flere som ikke klarer det lenger. Det gjør inntrykk på oss, kunne kommunikasjonssjef i Frelsesarmeen, Geir Smith-Solevåg, fortelle.
Alenemoren på St. Hanshaugen skal med sine to barn besøke foreldrene sine på julaften. De er klar over situasjonen hennes. Frem til da håper Silje Marlen Øien på at noen givende sjeler i byen vil kunne hjelpe henne med julegavene. Men for henne er det til syvende og sist et system som må endres på.
— NAV hjelper de som sliter, men her er det jo så mange kriterier som må fylles. Jobbmarkedet er også vanskelig å komme seg inn på, med mindre du har masse erfaring fra før. Det er vanskelig å gjøre noe med helheten, sier hun.
— Det er veldig feil at vi har det sånn i Norge, et av verdens rikeste land.
Silje Marlen påpeker at barna hennes har alt de trenger ellers, og at denne saken hovedsakelig handler om en tøff førjulstid og gaver.
Etter at saken ble publisert har også Silje Marlen fått flere henvendelser og tilsendt julegaver til sine barn.