Victoria terrasse ligger i dag på adressen Victoria Terrasse 1–11. Bygningskomplekset fra 1890 vil Riksantikvaren nå frede.

Vil frede det historiske bygget på Ruseløkka: – Ønsket dette i flere år

Riksantikvaren har nå sendt ut et forslag til fredning av Victoria terrasse.

Publisert

– Fredning av disse fantastiske byggene har ligget i kortene i flere år, sier riksantikvar Hanna Geiran i en pressemelding. 

Det er Statsbygg som eier bygningskomplekset, som i dag huser Utenriksdepartementet. Tidligere har adressen også huset Gestapo og Henrik Ibsen.

– Ønsket i flere år

– Her freder vi et staselig boligkompleks, et viktig anlegg for den norske statsforvaltningen, og samtidig minnene etter et av de mørkeste kapitlene i Norgeshistorien, sier Geiran.

Riksantikvar Hanna Geiran sier fredning av bygget har ligget i kortene i flere år.

Hun sier staten lenge har ønsket å frede Victoria terrasse.

– Riksantikvaren legger nå siste hånd på verket og formaliserer det mange har ønsket i flere år. Nå ser vi frem til å ta i mot innspill til fredningssaken.

Fristen for å sende inn innspill er den 1. september 2024. Riksantikvaren ønsker tilbakemeldinger, slik at det endelige fredningsforslaget blir så godt som mulig.

– Historien om Victoria terrasse er viktig for Oslo, men også for resten av Norge, sier Hanna Geiran.

Ruseløkkbasarene og Victoria terrasse. Under krigen holdt tyskernes Gestapo og den tyske etterretningsorganisasjonen Sicherheitsdienst til i Victoria terrasse. I april 1946 skrev Aftenposten: "Da det gikk mot slutten av krigen begynte tyskerne å barrikadere seg her i Oslo. Et resultat av dette var også gjenmuringen av de mange verksteds- og butikkvinduer i Ruseløkkveien under Victoria terrasse."

Der Holocaust i Norge ble planlagt 

Victoria terrasse sto ferdig i 1890. Mellom 1891 – 1895 bodde Henrik og Suzannah Ibsen i Sydkvartalets hjørneleilighet, der Henrik Ibsen skrev "Byggmester Solnes" og "Lille Eyolf". 

Utenriksdepartementet har holdt til på Victoria terrasse siden 1905.

Under andre verdenskrig ble midtkvartalet brukt som hovedkvarter for Gestapo, og ble åsted for forhør og tortur av medlemmer i den norske motstandsbevegelsen under 2. verdenskrig. Her ble også holocaust i Norge planlagt og koordinert.

Powered by Labrador CMS