Oslo 20230625. Portrett av lederen for Støttegruppen 25. juni Espen Aleksander Evjenth.
Espen Aleksander Evjenth ble skutt i hodet 25. juni i fjor. Han tror han skal klare å føle seg trygg i pride-paraden neste helg.

Lederen for Støttegruppa 25. juni tror han vil føle seg trygg i årets pride. – Jeg overlevde, på en eller annen måte

Lederen for Støttegruppa 25. juni mener minoriteter må alliere seg i kampen mot hat og frykt. Selv ble han skutt i fjor, men gleder seg til årets pride. – Jeg ble skutt i panna, liksom. Så jeg føler at jeg har fått en ny sjanse.

Publisert

– Hvis man føler at en representant for en annen minoritet har gått til angrep på deg, så er det lett å kjenne på sinne, hat og frykt overfor de andre menneskene. Og det gjelder uansett hvilken vei det går. Men vi minoriteter kan ikke drive å gå til angrep på hverandre. Vi er nødt til å stå sammen og finne fellesskap, slik at vi kan skape et bedre samfunn, sier Espen Aleksander Evjenth, leder i Støttegruppa 25. juni, til NTB.

Selv ble han skutt i hodet da Zaniar Matapour begynte å skyte i Rosenkrantz gate i Oslo.

Oslo 20230625. Nedlegging av blomster ved «Per på Hjørnet». Støttegruppa 25. juni, FRI og Skeiv Verden får følge av stortingspresident Masud Gharahkhani, statsminister Jonas Gahr Støre, flere fra regjeringen og Oslos ordfører, Marianne Borgen, til en stille seanse. Folk inviteres til å legge ned blomster på stedet ut over dagen.
Dagen startet med blomsternedleggelse på stedet hvor angrepet fant sted.

– Jeg ble hardt skadd i fjor. Men jeg overlevde, på en eller annen måte. Det er litt uforklarlig at det faktisk gikk bra. Jeg ble skutt i panna, liksom. Så jeg føler at jeg har fått en ny sjanse. En ny sjanse til å engasjere meg og en ny sjanse til å gjøre noe bra i samfunnet, og det har jeg lyst til å gjøre.

Tar vare på ofre

Derfor startet han Støttegruppa 25. juni, som tar vare på de som ble berørt av terroren i fjor, og jobbe for raushet i samfunnet.

På ettårsdagen etter angrepet har han hatt en travel dag. Evjenth startet med blomsternedleggelse i Rosenkrantz gate og var så med på minnemarkeringen i Oslo rådhus. Der holdt støttegruppa selv minnetale.

Oslo 20230625. Støttegruppa med Espen Evjent deltar på minnemarkeringen etter 25. juni terroren, som arrangeres i samarbeid med FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, Skeiv verden og Støttegruppa 25. juni.
Støttegruppa 25. juni holdt tale i Oslo rådhus på minnemarkeringen. Evjenth tror det var forløsende, både for medlemmene i støttegruppa og for tilhørerne.

– Det var veldig fint. Jeg tror det var forløsende både for oss og for dem som satt i salen, sier han.

Gleder seg skikkelig til pride-uka

På tross av angrepet i fjor, ser han positivt på den kommende pride-uka

– Vet du hva – i dag så velger jeg å være optimist. Jeg gleder meg til pride-uka, og jeg gleder meg til å gå i parade neste helg. Jeg tror det skal gå bra. Jeg tror jeg skal klare å være trygg og kjenne på støtten som faktisk finnes i samfunnet. Det blir stort. Jeg gleder meg skikkelig, sier han.

Powered by Labrador CMS