Begard Reza, Tonje Moser og Cassandra Norheim
Cassandra Norheim, Tonje Moser og Begard Reza sier at de står sammen i kampen mot hat.

Arrangerer solidaritetsmarsj: - Ingen kan true oss til stillhet

Arrangerer solidaritetsmarsj ett år etter den dødelige skytingen mot Per på hjørnet og London Pub.

Publisert

Søndag 25. juni arrangerer kollektivet Reclaim Pride Oslo en solidaritetsmarsj. Ett år etter masseskytingen i Oslo sentrum tar de til gatene for å vise at kampen mot hat fortsetter, sier de.

Marsjen vil gå fra Botsparken på Grønland kl. 16 til London Pub. Der vil det bli to minutters stillhet. 

Zaniar Matapour er siktet for drap med terrorhensikt natt til 25. juni i fjor, da han skjøt mot utestedene Per på hjørnet og London pub dagen før Pride-paraden.  To menn, 54 og 60 år gamle, ble skutt og drept. Ytterligere tre personer er siktet i saken – blant dem Arfan Bhatti.

Trues ikke til stillhet 

Kun timer etter terroren i fjor, tok folk til gatene. Begard Reza, Tonje Moser og Cassandra Norheim i Reclaim Pride Oslo beskriver det som en viktig politisk markering. 

— Markeringen i fjor var en sterk opplevelse for mange. Flere kjente på frykt, samtidig som skeive i dag opplever en betydelig økning i hets og hat som opptrappes før pride. Vi har fortsatt behov for å komme sammen og markere at vi er her, og at ingen kan true oss til stillhet, forteller Moser.

I år opplever de at mange fortsatt kjenner på frykt. Da er det ekstra viktig å ta til gatene.— Vi vil ikke la narrativet om at vi ikke får eksistere og være synlige vinne, sier Norheim. 

De opplever det som viktig at marsjen ses som en politisk markering, og ikke som en parade. 

Oslo 20220625. Flere hundre mennesker samler seg til en spontan solidaritetsparade etter at den opprinnelige prideparaden ble avlyst som følge av skyteepisoden mot London Pub natt til lørdag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Solidaritetsparaden i fjor samlet flere hundre mennesker.

– Respektløst å kalle det spontant

Selv om solidaritetsmarsjen i år er grundigere planlagt på forhånd, synes de det er provoserende at marsjen i fjor ble omtalt som spontan. 

— Vi synes det er respektløst at solidaritetsmarsjen i fjor omtales som spontan. Det er ingenting spontant med å reagere, agere og organisere en marsj kun timer etter en terroraksjon, sier Reza. 

– Vi står sammen, selv om det blir skutt mot oss

I fjor arrangerte de marsjen med frykt for sine liv, forteller Reclaim Pride Oslo. De kjenner fortsatt på at de må ta ansvar for sin egen trygghet.

— PST sin evalueringsrapport av 25. juni bekreftet nettopp politiets manglende vilje og evne til å beskytte oss og bevare en så viktig markering som pride er, mener Reza. 

Reza mener at skeive alltid har vært nødt til å støtte andre skeive.  — Nå viser vi at vi står sammen, selv om folk skyter mot oss, sier hun. 

De framhever at marsjen organiseres på grasrotnivå uten kommersielle aktører.

— En folkemarsj gjør at vi får eierskap til vår kamp og kjenner på retten til å være sinte, mener Norheim. 

Powered by Labrador CMS