Blodig rådyr på bakken drept av hund.
Et rådyr som ble angrepet av hund og måtte avlives. Risikoen for at hunder skader eller dreper rådyr, gjør at bymiljøetaten viderefører ekstraordinær båndtvang i Nordmarka.

Ekstraordinær båndtvang forlenges i Nordmarka

— I ukene før det ble innført ekstraordinær båndtvang var det en rekke tilfeller av at løse hunder utenfor eiers kontroll jaget og skadet eller drepte rådyr, opplyser Bymiljøetaten.

Publisert

Det har i perioden 18. februar – 15. mars vært ekstraordinær båndtvang både i Nordmarka og Østmarka, samt i de delene av byggesonen som grenser opp mot marka. Dette på grunn av ekstraordinært vanskelige forhold for viltet.

Forholdene for viltet har nå blitt bedre i Østmarka og i byggesonen, men ikke i Nordmarka. Ekstraordinær båndtvang videreføres derfor i Nordmarka i perioden 16.–31. mars. Avgrensingen følger markagrensa, som i hovedsak følger overgangen fra bebyggelse til skog. Det melder Bymiljøetaten.

Kommunen har hjemmel i hundeloven til å innføre ekstraordinær båndtvang «under ekstraordinære forhold som gjør båndtvang påkrevd for å beskytte viltet».

Rådyr er sårbare for løse hunder

Det er særlig rådyr som er sårbare for løse hunder om vinteren, men også for elg vil løse hunder kunne være et problem. Når det blir mye snø blir det tungt og energikrevende for dyrene å bevege seg.

På seinvinteren og tidlig om våren blir det gjerne mildt om dagen og kuldegrader om natta, slik at det danner seg skare som hundene løper oppe på, mens rådyrene med sine spisse klover synker igjennom.

Hunder har skadet eller drept rådyr

Det har den siste tiden vært svært vanskelige snø- og isforhold for rådyr, og mange rådyr er avmagret og sårbare etter en lang vinter.

I ukene før det ble innført ekstraordinær båndtvang var det en rekke tilfeller av at løse hunder utenfor eiers kontroll jaget og skadet eller drepte rådyr. Slike situasjoner ser det ut til å ha blitt langt færre av i perioden med båndtvang.

Mer snø i Nordmarka

I Nordmarka er det vesentlig mer snø enn i Østmarka. I dagene som kommer skal det bli plussgrader om dagen og kuldegrader om nettene. Det vil da danne seg skare som hundene løper oppe på, mens rådyrene synker igjennom.

I de mest lavereliggende områder av Nordmarka, der det er mindre snø enn i høyden, vil isete forhold fortsatt være et problem. Dette på grunn av nedbør som er varslet å komme vekselvis som regn og snø, kombinert med kuldegrader om nettene. I disse lavereliggende områdene er det også flest rådyr og flest hunder på tur.

Powered by Labrador CMS