STILLER TIL VALG

– Jeg tror jeg smilte gjennom hele dagen, spesielt da jeg fikk feire med min mor, forteller Hajar Ben Hammou om den nylige begivenheten.

– Vi har møtt ulike utfordringer som bomiljø og økende husleie som mange knapt har råd til

– Dette har gitt meg sjansen til å bli bedre kjent med flere av naboene våre, lokale ildsjeler og ikke minst leieboerforeningen, sier Hajar Ben Hammou.

Publisert

Hajar Ben Hammou (25) bor på Tøyen, er «trainee» hos Skatteetaten, stiller til lokalvalget som 2. kandidat for Sosialistisk Venstreparti (SV) til bydelsutvalget i Gamle Oslo.

– Hvor gikk sommerferien og med hvem?

– Denne sommerferien har jeg tilbragt i Marokko sammen med familien min, hvor jeg har hatt gleden av å besøke slektninger og gamle familievenner. Jeg fikk til og med muligheten til å ta vare på en søt liten kattunge mens jeg var der.

Kandidat til kommunevalget

Hver dag frem til kommunevalget den 11. september kan du lese et nytt intervju og bli bedre kjent med en av kandidatene til årets lokalvalg gjennom VårtOslo-spalten «Stiller til valg». I Oslo er det valg både til bystyret og byens 15 bydelsutvalg denne høsten.

– Hvilken hendelse og/eller person fikk deg til å engasjere deg i politikken?

– Jeg er født og oppvokst i en kommunal blokk på Tøyen, og gjennom årene har vi møtt ulike utfordringer som bomiljø og økende husleie som mange av beboerne knapt har råd til. 

– Samtidig har jeg hatt muligheten til å engasjere meg i både lokalmiljøet og boligpolitikken ved siden av studiene mine de siste årene. Dette har gitt meg sjansen til å bli bedre kjent med flere av naboene våre, lokale ildsjeler og ikke minst leieboerforeningen, forteller Hajar.

– Det var svært givende å se at vi som beboere kunne påvirke våre egne liv og boforhold ved å dele erfaringer og kommunisere med politikere og andre som var interessert i den sosiale boligpolitikken, spesielt her i Oslo. 

– Selv om veien mot at alle skal ha et trygt og godt sted å bo i byen vår fortsatt er lang, kunne vi etter hvert se noen resultater. Blant annet fikk vi et bomiljøkontor i området, husleiefrys for kommunale boliger i noen år, innført Oslobostøtte og lengre leiekontrakter for barnefamilier for å nevne noe, utdyper hun.

– Gjennom mine ulike verv fikk jeg også delta i diverse debatter om bolig og byutvikling, noe som ga meg et bredere nettverk og bedre kjennskap til noen av politikerne fra SV. 

– Jeg har alltid vært enig med politikken til SV generelt, men var aldri interessert i å være partipolitisk aktiv før jeg ble spurt om jeg ville stille til valg for bydelsutvalget, sier 25-åringen som nå stiller som kandidat til bydelsutvalget for partiet.

– Etter å ha erfart hvordan jeg, som en beboer i kommunal bolig, faktisk kunne påvirke politikken ved å gi innspill og dele mine erfaringer, innså jeg at det hadde vært fint å kunne påvirke politikken i Oslo videre sammen med et parti som SV som har vært med på å lytte til oss. 

– Så nå føler jeg en sterk motivasjon til å bidra enda mer for å ytterligere styrke den sosiale boligpolitikken i samfunnet vårt.

– Hvilken arbeidsdag var den beste så langt i år?

– Jeg starter på jobb nå i august, så frem til denne sommeren har jeg vært student ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet og nylig fullført en master i samfunnsøkonomi. 

– Som student kan hver dag variere veldig, men jeg vil nok si at den beste dagen min i år var da vi hadde et midtveisseminar. Her deltok studenter og veiledere fra ulike fakulteter da vi alle skrev om samme «case» til masteroppgaven. 

– Det var inspirerende å se de ulike tilnærmingene vi hadde og å lære mer om hvordan studentene fra andre fakulteter arbeidet. Ikke minst var det fint å gi hverandre tilbakemeldinger og få nye perspektiver til problemstillingen vi jobbet med.

Hajar sammen med sin danske venninne Weronika da sistnevnte kom på besøk i fjor sommer.

– … og hvilken var den tøffeste å komme igjennom?

– Den mest utfordrende dagen jeg måtte gjennom i år var definitivt den dagen jeg leverte inn masteroppgaven min i mai. 

– Jeg følte et tidspress de siste ukene før innleveringen og var svært bekymret for om jeg ville klare å fullføre alt med riktig formatering. Heldigvis gikk det bra til slutt, men jeg har nok aldri vært så nervøs før.

– Hva lokket frem det største smilet hos deg i år?

– Gradsdagen på studiet var en av de fineste opplevelsene jeg har hatt så langt, og det var en fantastisk avslutning på studiene mine sammen med så mange venner og gode mennesker på universitetet i Ås. Jeg tror jeg smilte gjennom hele dagen, spesielt da jeg fikk feire med min mor.

En stolt mamma holder om Hajar på gradadagen ved NMBU.

– … og hva klasket du deg selv i pannen av?

– Jeg klasket meg selv i pannen da jeg glemte å lagre et viktig dokument jeg hadde jobbet på hele dagen, og mistet alt da PC-en plutselig ble helt svart. Jeg måtte gjøre hele arbeidet for dagen på nytt, inkludert noen tabeller jeg hadde jobbet mye med. Etter det sørget jeg for å lagre jevnlig og lage flere kopier.

– Hvilken beslutning var den viktigste du har tatt i år?

– Å takke ja til den nye jobbmuligheten og samtidig bli aktiv i politikken var definitivt den viktigste beslutningen i år. 

– Det blir litt rart å ikke være student lenger, men jeg gleder meg også veldig til å få nye erfaringer både gjennom en fulltidsjobb og ved å bruke det jeg har lært opp igjennom årene fra studiene samtidig som jeg får delta i samfunnsdebatten og påvirke lokalpolitikken med SV.

– … og når tok du feil og måtte korrigere kursen?

– Jeg tok feil og måtte korrigere kursen tidligere i år. Jeg trodde jeg kunne balansere både studier, jobb og frivillige verv samtidig slik jeg hadde gjort en stund, men masteroppgaven krevde mye mer av meg enn forventet. 

– For å ta bedre vare på meg selv og unngå utbrenthet, måtte jeg redusere noen av forpliktelsene.

– … og når skulle du ha holdt munn?

– Jeg burde virkelig ha holdt munn da jeg var i fornøyelsesparken Gröna Lund i Stockholm tidligere i år og foreslo å dra innom spøkelseshuset. Jeg visste egentlig at slike attraksjoner ikke er noe for meg, men prøvde likevel å utfordre meg selv.

– Hvilket tall reagerte du på i år?

– Tallet som har gjort sterkest inntrykk på meg i år, er tallet 2. Det er ikke bare favorittallet mitt, men det føles ekstra spesielt å være 2. kandidat til bydelsutvalget i lokalvalget. 

– Jeg føler meg fortsatt ny i politikken og meldte meg inn i SV bare høsten 2022. Derfor er jeg utrolig takknemlig for å ha fått så mye tillit til å bli plassert så høyt på lista for lokalvalget i Gamle Oslo.

Hajar har nettopp gjort seg ferdig med studiene og gleder seg til å begynne i ny jobb.

– … og hva vil du gjerne endre hurtigst mulig i Oslo?

– Noe av det jeg ønsker å endre så raskt som mulig i Oslo er det høye husleienivået som bare fortsetter å øke. Dagens boligmarked bidrar til å øke forskjellene i byen og skaper en utrygg oppvekst for barn, samtidig som det fungerer som en fattigdomsfelle for mange leietakere. 

– For å håndtere denne utfordringen er det viktig å fremme bærekraftig og sosialt ansvarlig boligpolitikk, mener SV-politikeren.

– Først og fremst må vi fokusere på å bygge flere boliger tilpasset ulike inntektsgrupper og satse mer på den tredje boligsektoren, som innebærer ikke-kommersielle utleieboliger og overkommelige kjøpsalternativer for førstegangskjøpere. 

– Dette kan oppnås både ved å utvikle nye boligområder med gode grøntområder og ved å rehabilitere den allerede tilgjengelige bygningsmassen, sier Hajar.

– Selv om det tar tid å øke tilbudet for å møte etterspørselen i boligmarkedet med mål om å presse prisene ned, er det også begrensninger på hvor mange boliger som kan tilpasses innenfor byens kapasitet.

– Derfor er det like viktig å implementere tiltak som regulerer utleiepraksisen for å hindre spekulasjon og urimelige prisøkninger. Ved å ha kontroll over utleieboligmarkedet kan man begrense den økonomiske belastningen for dem som trenger en bolig mest. 

Dette vil bidra til å skape en mer inkluderende og rettferdig by, der innbyggerne kan trives og være mindre engstelige for bosituasjonen sin.

Powered by Labrador CMS