STILLER TIL VALG

Laial Janet Ayoub
Budskapet på Laials t-skjorte er tydelig: «Trenger jeg baller for å bli forsket på?»

– Da jeg begynte å snakke åpent om negativ sosial kontroll, tok Jonas Gahr Støre kontakt 

– Når du merker at din stemme blir hørt og at du med dette bidrar til å skape en endring, øker engasjementet ditt. Derfor har det blitt mer og mer politikk på meg, sier Laial (38), som stiller til valg for AP i bydel Alna.

Publisert

Laial Janet Ayoub (38) bor på Ellingsrud og er nasjonal prosjektleder i Norske Kvinners Sanitetsforening, som driver frivillig arbeid innenfor helse- og sosialområdet. Ayoub er kandidat for Oslo Arbeiderparti til bydelsutvalget i bydel Alna.

I boka, «Min vei til frihet», skriver hun om dobbeltlivet i krysspresset mellom ulike kulturer.

– Hvor gikk sommerferien og med hvem?

Kandidat til kommunevalget

Hver dag frem til kommunevalget den 11. september kan du lese et nytt intervju og bli bedre kjent med en av kandidatene til årets lokalvalg gjennom VårtOslo-spalten «Stiller til valg». I Oslo er det valg både til bystyret og byens 15 bydelsutvalg denne høsten.

Sommerferien gikk til London med Ellingsrud musikalteater, der datteren min er skuespiller. Deretter til Vikebygd der bonusfamilien min har hytte og resten av sommeren ble tilbragt i verdens beste by, Oslo!

– Hvilken hendelse og/eller person fikk deg til å engasjere deg i politikken?

– Da jeg begynte å snakke om negativ sosial kontroll offentlig, tok Jonas Gahr Støre kontakt for å avtale et møte. Han var interessert i å lytte og oppriktig interessert i å finne løsninger. Det var starten.

– Deretter har jeg opplevd at politikere, inkludert Raymond Johansen, har tatt problemstillingene jeg har løftet opp, på alvor. Når du merker at din stemme blir hørt og at du med dette bidrar til å skape en endring, øker engasjementet ditt. Derfor har det blitt mer og mer politikk på meg.

Laial Janes Ayoub og  Yu Mei Leong
Laial med sin venninne Yu Mei Leong på byvandring i Oslo.

– Hvilken arbeidsdag var den beste så langt i år?

– Jeg synes at alle dagene der jeg får møtt mennesker og snakket med dem, er bra arbeidsdager. Men må si at hittil i år er vel dagen da vi i Norske Kvinners Sanitetsforening fikk realisert Kvinnehelsehus i Kristiansand, Drammen og Oslo er de beste! (fra tidligere har vi Kvinnehelsehus i Bergen).

– Oslos Kvinnehelsehus åpner i 2024, Drammens åpnet i juni og Kristiansands åpner i august. Og flere hus skal det bli.

Laial Janet Ayoub
Jeg elsker Groruddalen og de grønne områdene vi er heldige med. Her fra Ellingsrud.

– … og hvilken var den tøffeste å komme igjennom?

– For å være helt ærlig var den første arbeidsdagen etter sommerferien veldig tung. Haha. Noen ganger tenker jeg at man trenger en ferie for å komme seg fra ferien.

– Hva lokket frem det største smilet hos deg i år?

– Tanken på hvor mange minner jeg klarte å skape i 2022. Etter at korona kom og vi var så isolerte, bestemte jeg meg for at jeg aldri mer skal ønske meg materielle ting til bursdag og jul. Derfor brukte jeg 2022 på å lage meg gode minner med venner og familie. Det ble utallige teaterbesøk, konserter, cafébesøk, turer, klemmer og samtaler.

Jens Stoltenberg og Laial Janet Ayoub
Da Jens Stoltenberg overrasket med besøk på AP sitt repskapsmøte i mars i år.

– … og hva klasket du deg selv i pannen av?

– At jeg trodde jeg skulle klare å flytte med minst mulig hjelp. Skulle bære og ordne mest mulig sjøl... det endte med brukket fot og tolv blåmerker, sliten rygg og spenningshodepine. Haha, men man lærer av det óg.

– Hvilken beslutning var den viktigste du har tatt i år?

– Å ta en dag av gangen! Noen private kamper krever veldig mye av et menneske. Man tappes for energi og føler at man kjemper alene. Det å kunne klappe seg selv på skulderen for å ha kjempet en dag til, og ikke bekymre seg for hvordan disse kampene vil se ut i morgen, er viktig! Det har jeg bestemt meg for å gjøre når det gjelder de kampene jeg står i. Det har gitt meg ro i sjela.

Groruddalen godt representert på Arbeiderpartiets landsmøte i år.
Groruddalen godt representert på Arbeiderpartiets landsmøte i år.

– … og når tok du feil og måtte korrigere kursen?

– Faktisk da jeg sammenlignet min datter med meg selv som ungdom. Det må man aldri gjøre. Vi lever forskjellige liv, og ting ungdom utsettes for i dag, er helt ulikt de vi selv var utsatt for og opplevde da vi var unge. 

– Vi levde uten press fra sosiale medier, uten et nyhetsbilde som er skremmende og uten krig på eget kontinent. De har en helt annen type bekymring enn det vi hadde og utagrer og reagerer derfor på helt andre måter enn vi gjorde.

– … og når skulle du ha holdt munn?

– Haha, jeg har sikkert sagt mye rart opp igjennom. Er ikke alltid så flink til å pynte på sannheten og sier ofte ting direkte som de er. Er veldig åpen og ærlig sånn sett. Det tror jeg egentlig er en god egenskap, for jeg tror ikke at de jeg prater med tviler på hva jeg mener.

Laial Janet Ayoub
– Jeg har opplevd at politikere, inkludert Raymond Johansen tar problemstillingene mine på alvor, sier Laial Janet Ayoub.

– Hvilket tall reagerte du på i år?

– 1 milliard. I mars 2023 kom Norsk offentlig utredning om Kvinnehelse (Den store forskjellen) ut. Kvinnehelseutvalget foreslo 75 konkrete tiltak for å bedre kvinnehelsen og at det settes av en milliard kroner for å løfte kvinnehelsefeltet. 

Dersom vi som samfunn klarer dette, vil vi oppnå bedre helse for kvinner, mer likestilt helsehjelp og ikke minst, rettferdig behandling av kvinner i helsesystemet.

– … og hva vil du gjerne endre hurtigst mulig i Oslo?

– Avlastningssystemet. Det er mange foreldre der ute som har utfordringer i hjemmet og av ulike årsaker har vedtak om avlastning fra kommunen. Dessverre sliter kommunen og foreldrene med å finne egnede avlastere.

– Grunnene er flere, men hovedårsaken (tør jeg å påstå) er lønna man tilbyr potensielle avlastere. Kommunen tilbyr 123 kr timen...

– Avlastere skal gjerne hjelpe til med barn/unge som har store utfordringer og/eller sykdommer. Skal vi ha gode avlastere, må vi også tilby dem god betaling med jobben de gjør for å avlaste foreldre og ta vare på barn/unge som har behov for hjelp. Dette er en av sakene jeg skal jobbe med å få endret i Oslo fremover. Her kan Oslo gå foran som et godt eksempel for resten av landet.

Powered by Labrador CMS