Vålerenga-keeper Mitchell Gillam fikk endelig Vålerenga-debuten i Sparta Amfi lørdag.

Storspill fra keeperdebutant Mitch kunne ikke redde Vålerenga mot Sparta. - Det ble tøft med mange utvisninger, mener Tommi Taimi

Sparta har overrasket de fleste denne sesongen, mens Vålerenga endelig ser ut som et lag som kan kjempe om både serie- og norgesmesterskap. Og det var lite som skilte landets to beste hockeylag i toppoppgjøret i Sarpsborg.

Lørdagens toppoppgjør i Sparta Amfi ble en oppvisning i godt undertallsspill fra begge lag.

Til slutt var østfoldingene hakket hvassere enn gutta fra hovedstaden foran mål, og gikk seirende ut med sifrene 2-1.

— Mange skudd å redde i dag

— Det ble for tøft med så mange utvisninger, sier Vålerenga-back Tommi Taimi til VårtOslo etter kampen.

Etter egentlig å ha signert for Manglerud Star før denne sesongen, forlot målvakt Mitchell Gillam drabantbyklubben etter å ha blitt fristilt fra kontrakten sin for to uker siden.

Men årets sesong skulle fortsette bare noen kilometer unna. Og lørdag fikk den 30-årige kanadieren sin debut for iskrigerne.

Kaptein Martin Røymark kunne juble etter lørdagens utlikning, men det ble tap til slutt for iskrigerne i toppkampen mot Spareta.

Mellom stengene i østfoldbyen gjorde keeperen, med røtter i Peterborough i Ontario, sine saker svært bra. Spesielt i den siste perioden vartet han opp med flere gode og viktige redninger.

— Det var fantastisk å få stå i dag. Det føles spesielt å være i en så stor klubb som Vålerenga, sier kanadieren til VårtOslo.

Han er skuffet over tapet, men mener som visekaptein Taimi at de mange utvisningene skal ha mye av skylde for at det til slutt blir et ettmåls-tap.

— Det blir mange skudd å redde i dag, men gutta foran meg gjør også en veldig god forsvarsjobb. Det er bare synd vi ikke klarer å holde helt inn, mener Gillam.

Overtall og undertall preget kampen

Nå ser han fram til resten av sesongen i kongeblått.

— Jeg tror dette laget kan nå veldig langt, sier Gillam.

Ute på isen var det i store deler av kampen to lag som tok hverandre ut, og skapte lite store sjanser i spill fem mot fem. Dermed skulle de mange utvisningene i kampen bli avgjørende for hvem som var sterkest.

Det ble en fascinerende kamp mellom landets beste lag til å score i overtall og landets beste til å ikke slippe inn i overtall.

Spesielt viktig ble det gode undertallsspillet i starten av de to siste periodene hvor østkantgutta måtte starte med både en og to spillere mindre på isen.

— Dommerne viser veldig tidlig hvor lavt de legger lista. I dag synes jeg flere av utvisningene ikke er utvisninger i det hele tatt, sier Tommi Taimi.

Finnen er klar på at den ekstra belastningen med ekstra utvisningene ga på noen av Vålerenga-spillerne var avgjørende for kampresultatet.

Slitne på slutten

— Du ser at vi blir slitne i den siste perioden. Hadde vi pådratt oss færre utvisninger kunne vi godt ha vunnet, mener han.

Etter å ha holdt godt tritt med Sparta de to første periodene ble det vanskeligere i den siste. Mye av det kan tilskrives de mange utvisningene iskrigerne pådro seg, noe som førte til mye istid på mange av lagets nøkkelspillere.

En begynnende tretthet til tross, holdt gutta til Fredrik Andersson godt følge til det var spilt ti minutter av perioden. Da kunne Hans Christian Jakobsson med et susende skuddsende Sparta i ledelsen.

Etter den scoringen var det som om lufta gikk litt ut av gutta fra Oslo øst, og når heller ikke trekket med å ta ut keeper Gillam i kampens siste sekunder lyktes, ble alle poengene igjen i Sarpsborg.

Sparta - Vålerenga = 2 - 1 (1-1,0-0,1-0)

Sparta Amfi

2224 tilskuere

Hoveddommere: Roy Stian Hansen / Petter Bjerkan Bakken

1.per: 1-0 (04.20) Nicklas Roest (Henrik Knold / Marcus Fagerudd) 1-1 (13.13) Martin Røymark (Stefan Espeland / Sander Thoresen)

2.per: Ingen

3.per: 2-1 (50.50) Hans Kristan Jakobsson (Roest)

Utvisninger: SPA: 7x2min VIF: 9x2min