Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad understreker at 5 prosent kan bli smittet etter å ha tatt koronavaksine.

To fullvaksinerte smittet i Oslo – milde symptomer kan tyde på beskyttelse

To sykehjemsbeboere i Oslo er koronasmittet etter å ha blitt fullvaksinert. Milde symptomer kan tyde på at vaksinen beskytter mot alvorlig sykdom.

Publisert

Fra før er det kjent at en beboer på Ellingsrudhjemmet er blitt smittet etter å ha blitt fullvaksinert. Også en beboer på Manglerudhjemmet er bekreftet smittet etter å ha fått to doser.

Begge tilfellene ble oppdaget i forbindelse med smittesporing etter at ansatte på sykehjemmene fikk påvist smitte. En av beboerne har noe nedsatt allmenntilstand, den andre ingen symptomer.

– Dette kan tyde på at vaksinen virker og at den forebygger alvorlig sykdom slik den er tenkt, sier etatsdirektør Helge Jagmann i sykehjemsetaten.

Fem prosent kan bli smittet

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forklarer at vaksinene som blir benyttet på sykehjem i Norge, gir rundt 95 prosent effekt mot sykdomsutviklingen hos vaksinerte personer.

– Det betyr at rundt 5 prosent av de vaksinerte kan bli smittet av koronavirus, men de fleste av dem vil få et mildt sykdomsforløp fordi de tross alt har beskyttelse fra vaksinen, sier Nakstad til NTB.

Funnene viser at det er viktig at beboere som er fullvaksinert, også blir testet og går i karantene hvis de er nærkontakter med en smittet, påpeker sykehjemsetaten i en pressemelding. Det er i tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Det er fortsatt ukjent om vaksinene beskytter mot spredning av viruset og ny smitte.

Vaksine kan gi mer bivirkninger

Det er stigende smitte på sykehjemmene i Oslo, som i hovedstaden ellers. Over 121 medarbeidere er nå i karantene. Sykehjemsetaten mottar denne uken 2.150 AstraZeneca-doser som skal gis til kritisk helsepersonell.

– Når alle vaksinene er satt, gir det oss en samlet vaksinasjonsdekning for alt helsepersonell i sykehjemsetaten på litt under 50 prosent. Vi vet ikke når vi får flere vaksiner til våre medarbeidere, sier Jagmann.

Ettersom AstraZeneca-vaksinen tilsynelatende gir noe mer bivirkninger enn de andre som er tatt i bruk i Norge, kan det gi mer sykefravær.

– For å unngå for stort sykefravær på en gang, er det viktig å fordele vaksineringen av medarbeider litt utover i tid, sier Jagmann.

Powered by Labrador CMS