Det blir kongelig applaus for kormedlemmene i Demenskoret i årets utgave av NRK-serien med samme navn.

På denne ærverdige plassen er den nye «Demenskoret»-sesongen spilt inn – der dukket kongeparet opp

Etter den gode mottakelsen, venter snart en ny sesong av «Demenskoret» på NRK, også denne gangen sentrert i hovedstaden.

Publisert

I sin første sesong på NRK i fjor rørte og sjarmerte koret som drives av Oslo Demensforening og består av deltakere med en demensdiagnose en hel nasjon. 

Over én million nordmenn har til nå sett den første episoden av programmet, og episodene i serien har hatt over 900.000 seere i snitt.

I kjølvannet av seersuksessen har «Demenskoret» blitt tildelt både Demensprisen i Oslo, Gullrutens publikumspris og UiOs menneskerettspris.

– Så stolt

– I denne sesongen av «Demenskoret» når vi nye høyder med hårete mål. Dette må jo være Norges tøffeste og vakreste kor. Jeg er så stolt, sier dirigent Kim Wigaard, som selv hadde en far med demens, i en pressemelding. 

Dirigent Kim Wigaard og Jelena Gulobovic, som er musikkterapeut og pianist, leder Demenskoret gjennom det musikalske på korøvelsen på tampen av fjoråret.

Han leder koret, som nå består av dobbelt så mange sangere, deriblant flere kjenninger fra første sesong, sammen med musikkterapeut og pianist Jelena Golubovic.

KORK og kongelig besøk

Når en ny sesong av programmet har premiere på NRK1 og NRK TV den 10. februar skal Demenskoret holde konsert sammen med Kringkastingsorkestret (KORK) i Store studioMarienlystBogstad gård er sted for øvelsene gjennom sesongen.

Ærverdige Bogstad gård fotografert fra luften på 2000-tallet.

Her får koret, i tillegg til musikalske gjester, storfint besøk av Kong Harald og dronning Sonja som har overvært en av øvelsene på den ærverdige akergården ved Bogstadvannet i Sørkedalen. Kongeparet spiste også lunsj med kormedlemmene, ifølge NRK.

Kong Harald er Nasjonalforeningen for folkehelsen sin høye beskytter. Kordriver Oslo Demensforening er blant lokalforeningene.

Dronning Sonja og kong Harald overvar en korøvelse med Demenskoret på Bogstad gård og dukker med det opp i den nye sesongen av NRK-programmet med samme navn som koret.

Operaens barnekor bidrar

Operaens barnekor skal bidra når Demenskoret denne gangen skal bryne seg på opera som sjanger.

– Jeg synes det er ekstremt vakkert å se hvordan koristene støtter hverandre. Alle kan lære av Demenskorets åpenhet, vilje og mot, mener Wigaard og får støtte av musikkterapeuten han leder koret med: 

– Personer med demens kan ofte undervurderes. Utfordringene skal gi kormedlemmene noe å strekke seg etter, samtidig som de skal kjenne på mestring og glede. Da er det viktig at utfordringene er tilpasset koristene og at de føler trygghet og omsorg. 

– Det er også et øyeblikk under konserten hvor jeg knakk sammen for det ble så sterkt, legger dirigenten til.

Utendørsøvelse for Demenskoret i idylliske omgivelser på Bogstad gård.

– Skjedde til gagns

Prosjektredaktør Gitte Calmeyer i NRK opplyser at litt av tanken bak programkonseptet var å få flere ville bli inspirert til å starte kor og andre aktiviteter for å skape en meningsfull hverdag for mennesker med demens.

– Dette skjedde til gagns, og det sto klart for oss at serien åpnet et lukket og vondt område, uttaler hun.

– I andre sesong ønsker vi å fortsette å vise at mennesker som har fått sykdommen må få bruke seg selv og sine evner og gjennom dette kjenne at man har et verdig liv, avslutter redaktøren.





Powered by Labrador CMS