Maciek Ofstad viser frem sår på albuene etter overfallet.

Kvelertak-gitaristen utsatt for blind vold: – Har forståelse for at fornærmede reagerer, sier politiet etter henleggelsen

På dagtid forrige mandag ble Maciek Ofstad utsatt for blind vold i Åkebergveien. 36-åringen som er gitarist i bandet Kvelertak, reagerer kraftig på politiets opptreden og henleggelse. Nå svarer de på kritikken.

Publisert

Det var i et innlegg på Instagram lørdag kveld at gitaristen i det kjente, norske hardrockbandet beskrev hendelsen han var blitt utsatt i bydel Gamle Oslo tidligere samme uke.

«Mandag 4. september ble jeg utsatt for blind vold, midt på lyse dagen, klokken 14:50. Jeg syklet i det nye sykkelfeltet oppover Åkebergveien i Oslo da jeg helt ut av det blå ble meid ned i bakken av en mann i slutten av 20-årene», forklarer han innledningsvis i innlegget som har fått over 10.000 likerklikk på Instagram og en rekke kommentarer og reaksjoner, blant annet fra andre kjente profiler.

«Jeg datt i bakken, hvor han fortsatte å banke løs på meg med slag og spark. Det eneste jeg klarte å tenke var: dette kommer til å gjøre jævlig vondt. Jeg var livredd, lamslått, og nå lå jeg og fikk megajuling», utdyper han videre.

Fortsatt vondt i hodet

VårtOslo har vært i kontakt med Maciek Ofstad som opplyser at han etter flere dager fortatt har veldig vondt i hodet og ikke ønsker å la seg intervjue. Han har imidlertid gitt tillatelse til at VårtOslo gjengir innholdet i innlegget.

Foruten volden han beskriver, er det likevel politiets opptreden Kvelertak-gitaristen reagerer mest på. Han hevder seg blant annet utsatt for rasisme.

Les Oslo politidistrikts svar lenger ned i saken.

Ofstad beskriver hvordan han i det han selv omtaler som panikkmodus fikk ringt nødnummeret 112, og videre hvordan en patrulje kom raskt til stedet, for så å få tatt igjen den joggende gjerningsmannen med hans hjelp.

«Politiet får til min store lettelse has på han. Det er over tenker jeg, justice has been served. Du slipper ikke unna med å slå folk ned på gata ut av det blå», skriver han.

Kjenner seg ikke igjen i kritikken

Herfra og ut mener Ofstad politiet trår feil flere ganger.

«Politibetjenten kommer bort til meg etter de har fått han inn I bilen, og sier: «Hvis du ljuger til meg nå, så er du i STOR trøbbel», med en aggressiv og truende tone. Jeg ble redd, og perpleks», skriver han og hevder at politibetjenten etter dette gjentok det samme for deretter å bli «oppgitt over at jeg heter Maciej» (som er fødenavnet til Maciek, journ.anm.).

«Slått ned, og rasisme», lyder Kvelertak-gitaristens kritikk mot Oslo-politiet.

Oslo politidistrikt kjenner seg imidlertid ikke igjen i denne kritikken.

«Politiet på stedet som håndterte situasjonen sier de overhodet ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen fra fornærmede av det som ble sagt i den korte samtalen, verken ordene, formen eller hentydninger til rasisme», skriver pressesjef Unni T. Grøndal i en e-post til VårtOslo.

Forpliktet til å opplyse

Pressesjefen påpeker på sin side at politiet plikter å opplyse fornærmede om anmelderansvaret, med henvisning til straffeloven § 22. 

«Det blir opplyst om at det er straffbart å gi uriktige opplysninger til politiet eller andre offentlige myndigheter, og det er også straffbart å lyve til politiet. Dette blir det orientert om til alle som anmelder saker, også den fornærmede i denne saken. Han ble også oppfordret til å anmelde saken i etterkant fordi situasjonen på stedet var kaotisk», utdyper Grøndal.

«Videre ble fornærmede spurt om han hadde behov for helsehjelp. Dette uttrykte fornærmede at han ikke hadde behov for. Det var en svært utfordrende situasjon for politiet på stedet, knyttet til pågripelsen av den mistenkte personen, som hadde behov for helsehjelp. Siktede ble kjørt legevakten», forklarer Oslo-politiets pressesjef videre.

Slått ned mandag, henlagt torsdag

Maciek Ofstad fulgte oppfordringen om å anmelde. Allerede torsdag samme uke som hendelsen skjedde, ble imidlertid forholdet henlagt.

«Man kommer bedre ut av det som the slåer, enn the slått på. For en verden. Hva i HELVETE er det som ikke fungerer her. Jeg er sint og frustrert», er blant tankene Kvelertak-vokalisten sitter igjen med, oppsummerer han selv.

«Jeg sitter igjen med en vond jævla følelse. Politiet sier at gjerningsmannen ikke skal ansvarliggjøres Jeg har hjernerystelse. Den har jeg fått fordi jeg ble angrepet midt på gata, midt på dagen. Gjerningsmannen ble identifisert, og tatt. Politiet har henlagt saken», meddeler en oppgitt Ofstad videre.

Stiller spørsmål ved henleggelsen

Han stiller videre spørsmål ved om politiet får nok ressurser til å løse saker når det han kaller «en så åpenbar sak» ender med henleggelse.

«Og: Hvor skadet må man bli i Oslo for at blind vold skal bli tatt alvorlig? Eller er det et kostnadsspørsmål dette her: Koster det mindre å la gjerningsmannen gå fri istedenfor å felle en dom, om det er fengsel eller tvunget psykisk helsevern, og heller be meg stille meg i køen på voldsoffererstatning.no for å få noen hjernerystelses-penger?», avslutter Ofstad, som legger til at han har klaget på vedtaket om henleggelse.

«Vi har forståelse for at fornærmede reagerer på henleggelsen av saken. Han er kontaktet av etterforsker på for å forklare bakgrunnen», skriver politiinspektør Henriette Taxt Røstadli i Oslo politidistrikt i en e-post i VårtOslo.

«Ikke alvorlig nok»

«Saken ble henlagt etter bevisets stilling på grunn av bevismessig tvil omkring de subjektive straffbarhetsvilkår, nemlig om siktede innehar den nødvendig grad av skyldevne. Det er foretatt en foreløpig rettspsykiatrisk undersøkelse av siktede i anledning saken. Konklusjonen var her at det foreligger tvil om siktede var i en psykisk tilstand som medfører utilregnelighet. For å avklare dette fullstendig må en full judisiell undersøkelse til», utdyper politiinspektøren.

Videre oppsummerer Oslo-politiet med at voldssaken og ordensforstyrrelsen «ikke er alvorlig nok til at man har prioritert å gjennomføre en full rettspsykiatrisk undersøkelse», og at dette er bakgrunn for at de har henlagt saken på bevisets stilling.

«Dette kan endre seg dersom han foretar nye straffbare forhold av en viss alvorlighet, og det må da løpende vurderes om en full judisiell undersøkelse skal innhentes. Dersom henleggelsen formelt påklages, vil den bli oversendt Oslo statsadvokatembeter for klagebehandling», avslutter politiinspektøren.

Powered by Labrador CMS