Nestleder og nå fungerende partileder i Rødt Marie Sneve Martinussen under en pressekonferanse etter hastemøte om Bjørnar Moxnes mandag kveld.

Full tillit til Moxnes etter hastemøte i Rødt

Rødt holdt mandag et hastemøte, hvor det ble uttrykt full tillit til partileder Bjørnar Moxnes etter brilletyveri-saken. Moxnes er sykmeldt i drøyt to uker.

Publisert

Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen møtte pressen mandag kveld like etter at partiet hadde holdt ekstraordinært landsstyremøte.

– De aller fleste tok ordet. Og alle som sa noe, uttrykket full tillit til Bjørnar, sa Martinussen.

Tidligere mandag ble det kjent at Moxnes er sykmeldt i to uker, fram til 18. juli. I mellomtiden vil Martinussen fungere som partileder.

Hun er likevel tydelig på at Moxnes kommer tilbake som partiets leder etter at sykemeldingen er over.

– Jeg regner med at når han har fått hentet seg inn, så er han sterkt tilbake igjen. Og det gleder jeg meg til, sa hun.

Moxnes har partiets fulle tillit, understreker Marie Sneve Martinussen.

– Dårlig håndtert

Det var i forrige uke Romerikes Blad meldte at Rødt-leder Bjørnar Moxnes hadde blitt tatt for tyveri av et par solbriller på Oslo lufthavn i juni. Han har godtatt et forelegg på 3000 kroner, men har fått kritikk for å ha underspilt hendelsesforløpet innledningsvis i mediene da saken ble kjent, samt for å ha endret forklaringen flere ganger.

Martinussen understreket mandag kveld at hun synes partilederen har håndtert saken dårlig og at dette også var gjengs oppfatning på hastemøtet.

– Det er tydelige tilbakemeldinger på det han har gjort er dumt og dårlig håndtert, sa hun.

– Det var svært dumt, det var ulovlig og det var skuffende for mange av oss. Det har han selvfølgelig fått høre.

Høy stjerne i partiet

– Denne saken er naturlig nok overskyggende nå. Samtidig er det ikke grunn til å la den overskygge Bjørnars arbeid og resultater som partileder, sa Martinussen.

Moxnes møtte lørdag pressen for å fortelle om brilletyveriet og håndteringen i etterkant.

Hun viste til at han har en høy stjerne som partileder, og at han har hatt en avgjørende rolle i å løfte Rødt og viktige politiske saker.

– Bjørnar har gjort feil, men han har ikke misbrukt sin makt eller bedt om noen særbehandling, sa Martinussen.

Publiserte overvåkingsvideo

Mandag kveld publiserte VG en overvåkingsvideo fra butikken som viser tyveriet.

I videoen ser man at Moxnes og kjæresten er inne i butikken og prøver et par med briller. Partilederen legger deretter brillene tilbake på plass, før han plukker dem opp igjen og legger dem på toppen av bagasjetrallen.

Videoen viser så at han legger brillene i jakkelommen før han etter hvert går mot utgangen av butikken.

Men det er ingenting i overvåkingsvideoen som endrer situasjonen, understreker Martinussen etter å ha sett videoen.

– Jeg har sett videoen nå, og kan ikke se at det er noe her som strider med det Bjørnar har forklart, eller at det kommer fram ny informasjon som vi ikke hadde fra før av, skriver hun i en SMS til VG og TV 2.

Endret forklaring

Rødt-lederen forklarte først at han tok med seg brillene ut av butikken ved en feiltakelse, og at en vakt senere kom bort og spurte etter dem.

Senere samme dag innrømmet Rødt-lederen at han oppdaget at han hadde lagt brillene i lomma da han og kjæresten hadde gått ut av butikken for å spise. I stedet for å gå tilbake til butikken, rev han av prislappen og puttet brillene i bagasjen.

– Det som gikk gjennom hodet på meg, var at jeg var livredd for at jeg kunne påføre skade på partiet ved å gå tilbake og si at jeg hadde tatt med brillene uten å betale for dem, og at det kunne bli en svær sak, sa Moxnes da han møtte pressen lørdag.

– Jeg skulle fortalt alt sammen fra første stund, erkjente han.

Dette har skjedd i Moxnes-saken

* 16. juni: Bjørnar Moxnes er på Oslo lufthavn Gardermoen i forbindelse med en privat reise. Klokken 17.36 blir han tatt for tyveri av et par Hugo Boss-solbriller til en verdi av 1199 kroner.

* 30. juni: Saken blir offentlig kjent i form av en artikkel fra Romerikes Blad. Moxnes erkjenner forholdene og forteller at han glemte at han hadde med seg brillene ut av butikken. Moxnes bekrefter samtidig at han har vedtatt et forelegg på 3000 kroner. Politiet mener på sin side han stjal med vilje.

* 30. juni: Senere på kvelden endrer Moxnes forklaring. Han innrømmer at han rev av lappen og la brillene i bagasjen før en vakt kom og spurte om dem.

* 1. juli: Rødt-lederen holder pressekonferanse i Oslo sentrum om tyveriet. Han beskriver situasjonen som pinlig og beklager hendelsen.

* 1. juli: Rødt-profilene Mímir Kristjánsson og Sofie Marhaug stiller seg bak Moxnes. Det samme gjør en rekke fylkesledere i partiet.

* 2. juli: Partisekretær i Rødt, Kjell Oleide, forteller at landsstyret har tillit til Moxnes.

* 3. juli: Lokallagsleder i i Rødt Nordland, Viktor Stein, tar til orde for at Moxnes må gå av. Tidligere RV-leder Sigurd Allern mener saken vil overskygge politikken ved høstens valg.

* 3. juli: Rødt melder at Moxnes er sykmeldt fram til 18. juli. Marie Sneve Martinussen tar over som partileder i mellomtiden.

* 3. juli: Rødt kaller inn til ekstraordinært landsstyremøte i forbindelse med Moxnes' sykemelding. Martiniussen møter pressen etter møtet og understreker at Moxnes har partiets fulle tillit.

* 3. juli: VG publiserer en overvåkningsvideo fra butikken som viser tyveriet. Martiniussen forteller til flere medier at hun har sett videoen, men at den ikke endrer situasjonen.

Powered by Labrador CMS