Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
Byrådet foreslår i bibliotekplan for 2023-2026 at Oslo skal
få åtte nye lokalbibliotek, og en rekke andre satsinger for å styrke
biblioteket sin rolle i å utjevne sosial ulikhet i Oslo.
– Biblioteket er et av de mest effektive verktøyene for å utjevne sosial ulikhet. Derfor har vi prioritert biblioteket så høyt siden vi tok over styringa. Nå trapper vi opp satsinga med åtte nye lokalbibliotek, flere Biblo, og utvida tilbud til barn og unge, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).
Siden 2015 har besøkstallene i Deichman økt fra 2,1 millioner til 4,5 millioner. Bare i fjor registrerte nesten 50 000 nye lånere seg hos Deichman.
– Når man prioriterer høy kvalitet i biblioteket er det også flere som besøker det. Vi har åpnet et nytt hovedbibliotek som er kåret til verdens beste. Vi har rustet opp lokalbibliotekene og gjort dem meråpne, slik at folk kan låse seg inn utenfor åpningstida. Og vi har skapt et helt nytt bibliotek for barn, Biblo, som har vært en kjempesuksess, sier Johansen i en pressemelding.
Deichman er et av byens mest populære kulturtilbud og har en svært mangfoldig brukergruppe. Det er en møteplass for ulike mennesker, og et sted der folk har lik og gratis tilgang på kunnskap og ressurser.
– På lokalbiblioteket møter man naboen, gjør lekser eller ramler innom et kulturarrangement eller en viktig debatt. Oslo er en by med stor ulikhet og mange som bor trangt. Ikke alle har plass og ro hjemme til å gjøre lekser, lese bok eller bare prate ordentlig med en kompis. Etter at vi har satset over mange år, ser vi at biblioteket har blitt et sånt sted for mange, sier Omar Samy Gamal, byråd for kultur, idrett og frivillighet (SV).
– Men vi er ikke i mål. Vi foreslår at Oslo får åtte nye lokalbibliotek. Vi skal nå ut til enda flere enn før, sier han.