DEBATT

– Om dere mener alvor med beredskap så er det nytteløst og trolig brannfarlig å overlate dette til hver enkelt, i alle fall i Oslos strømavhengige drabantbyer, heter det fra VårtOslos debattansvarlige Kjersti Opstad i denne kommentaren.

– Lag en plan for vår overlevelse! Dette klarer vi faktisk ikke selv. Vi trenger felleslager og nødstrømaggregat i alle byens borettslag

Om myndighetene mener alvor med beredskap, så er det nytteløst å overlate dette til hver enkelt. Om dere mener alvor med beredskap, så trenger vi at noen lager en beredskapsplan. En plan for hvor Oslos beboere kan finne varme, mat og informasjon i en krisesituasjon.

Publisert

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dag kommer nyheten om at NATO har samtaler om å hente frem atomvåpen fra lager. For noen dager siden fikk Oslo løfter om et helt fantastisk nytt luftvernsystem. Daglig får vi høre at verden har blitt farligere og at det som er viktig nå er beredskap.

20 liter vann pr person, klarer alle, sier de på TV. Lagret vann varer så å si evig, smiler de og legger til at det helt sikkert kan lagres under senga om det skorter på plass.

Farvel Oslo Øst?

Men jeg bor på Oslo Øst, i murblokk, med delvis tvilsom isolering. Og jeg har for lengst forstått at vi, her på den ofte vedovnløse Østkanten ikke egentlig trenger luftvern. Vi er uansett kun en lengre strømstans i 20 minus unna massedød.

Jeg er nemlig temmelig bevisst på at den parafinovnen jeg for et par år tilbake kjøpte billig på Jula fordi jeg tross alt er litt for lovlydig og faktisk gjorde som Erna da sa i sine brosjyrer og laget et beredskapslager, ikke kan redde oss alle. Selv om du kan koke kaffe på den. Og av mine venner, er jeg den eneste som faktisk gjorde et forsøk... på å lage lager.

Brannfarlig redning

Dessuten har jeg bare to liter parafin og ingen av de veikene jeg tror jeg kanskje trenger for å få fyr på dette parafinmonsteret jeg ennå ikke har pakket ut av esken det kom i. Kanskje ligger det veiker i pakken? Jeg burde se etter.

Og hvor mye brannfarlig parafin er det egentlig tilrådelig å oppbevare i en boligblokkbod? Har brannvesenet en formening? Parafin for en hel uke i 20 minus i boligblokkbod? Hvor mye parafin er det egentlig snakk om? Er 100 liter nok? 50?

Jeg skal holde varmen på egenhånd i sju dager. Det er 168 timer. Hvor mye parafin trenger man pr time? Er dere helt sikker på at dere vil at jeg skal være en del av landets beredskap? Selv synes jeg det høres farlig ut. Brannfarlig! 

Gassgrill har jeg også. Selvmekka. Kanskje trygt, kanskje ikke. Praktiske gjøremål er ikke alltid det jeg er best på.

Ikke plass til nisselagring i alle fall

For ikke å snakke om dilemmaet som kommer når det ikke lenger er plass til julepynten der nede i boden. Hvor skal de 100 nissene min datter kjøpte på Ikea-salg og som jeg ikke får lov til å kaste fordi de er hennes? I stua? Hele året? Jeg nekter! Jeg vil heller gå beredskapsløs.

Jeg har en flaske rødsprit også. En levning fra en campingtur med stormkjøkken i hine hårde dager. Selve stormkjøkkenet er borte, men rødsprit tilhører den typen avfall jeg ennå ikke har lært meg hvor skal kastes.

Så den flasken har jeg tenkt til å overlate til mine arvinger som en dag skal rydde opp etter meg. Det samme gjelder whitespirit innkjøpt i forbindelse med ett av utallige malingsforsøk. De skal bo her med meg. For alltid. Men brannfarlig er det vel? Er det ikke? Selv om det kan koke beredskapsmat?

Skal vi heller lage en fellesskapsløsning, kanskje?

Er det virkelig god beredskap om hver og en av oss skal oppbevare 50 liter parafin, rødsprit, gass, lighter, grill og stearinlys i våre boligblokkboder der det allerede bor et hundretalls nisser og gamle lyslenker jeg nokså sikkert har glemt å fjerne de gamle batteriene i?

Er dere helt sikker på at vi ikke skal forsøke å utarbeide en litt bedre plan enn dette? Noe litt mindre tilfeldig og brannforebyggende? En fellesskapsløsning? Kanskje?

Allier deg med en venn med vedovn, var rådet beredskapsmyndighetene kom med på TV. I drabantbyen der jeg bor, er vi 8000 mennesker. Ingen av oss har vedovn. Og kun jeg har hørt på Erna og vært på Jula og kjøpt parafinovn. Og to liter parafin uten veiker på deling. I sju lange dager. Det vil bli trangt... og nokså sikkert også kaldt.

Beredskaps-ish-lager i levekårsutsatte områder

40 prosent av oss her oppe har forresten levekårsutfordringer. Det fine nye ordet for å være fattig. Og likevel mener staten at alle av oss skal ha 10.000 kr i kontanter liggende på lur her hjemme. I tilfelle banken ikke lenger fungerer. Eh... seriøst?

Har NAV tenkt å bistå? Eller kjenner staten mange med levekårsutfordringer og ti tusen kroner i kontanter liggende... i beredskap? Men kontoer i ulike banker har jeg. Det skyldes latskap, ikke beredskap, men dog... Jeg er, om ikke alltid beredt, så i alle fall litt småberedt. 

Og tørrvarer! Det skal vi klare. Bare jeg har tørkede linser, kikerter og krydder nok til å mate en liten hær i minst en uke. Dessuten har jeg makrell i tomat i mengder. Jeg kjøper tross alt inn nye bokser hver eneste gang jeg lover meg selv å begynne et nytt og sunnere liv. Jeg bare glemmer å spise dem.

Batterier har jeg også. Som regel feilkjøp. Jeg husker aldri hvilken størrelse jeg egentlig trenger eller hvor den gamle pakken ble lagt. Beredskaps-ish-lager...

Men mener dere alvor?

Mens jeg skriver dette går nyhetskanalen på repeat. Krig og krise. Ukraina. Og NATO som vil hente frem atomvåpen de har gjemt. Krig. Fare. Beredskap. Alvor. Og jeg blir sinna. Alvor? Mener dere alvor?

For om dere gjør det. Om dere mener alvor med beredskap, så er ikke dette godt nok. Ikke på langt nær. Dette er tull! Det er kanskje realistisk at man kan få deler av Oslo øst til å lagre vann hjemme. 

Bare minn oss på hvor kaotisk det er å skulle få fatt i den siste vannflaska på Kiwi de gangene vi får beskjed om at vannet må kokes. Sett i tillegg inn store ressurser på informasjonsformidling til de av oss som ikke fikk med oss nyheten denne gangen også, så går det litt lettere med dette vannet, men resten?

Nytteløst å overlate dette til hver enkelt

Om dere mener alvor med beredskap så er det nytteløst å overlate dette til hver enkelt, i alle fall i Oslos strømavhengige drabantbyer. Om dere mener alvor med beredskap, så trenger vi at noen lager en beredskapsplan. En plan over hvor Oslos beboere i fellesskap kan finne varme, mat og informasjon i en krisesituasjon.

Å overlate dette til hver og en av oss er nytteløst. Og om jeg har rett, også brannfarlig. Men jeg tuller ikke når jeg sier at Oslo Øst er et lengre strømbrudd (eller fjernvarmekabelbrudd i 20 minus) unna massedød. Det tror jeg vi er om ingen finner en løsning.

For jeg tror dere har helt rett. Jeg tror vi trenger beredskap. Men jeg tror dette er alt for viktig til at ansvarlige politikere kan toe sine hender og overlate ansvaret til hver og en av oss. 

Jeg kaster herved ballen tilbake til politikerne. Finn ut av det! Lag en plan for vår overlevelse! Dette klarer vi faktisk ikke selv. Vi trenger hjelp! Vi trenger felleslager og nødstrømaggregat i alle byens borettslag. Og det får vi ikke uten hjelp fra dere.

Powered by Labrador CMS