Statsadvokat Geir Evanger og plakat
Statsadvokat Geir Evanger ble beskyldt for å være siktet i en narkotikasak på den falske etterlystplakaten.

«Etterlyste» statsadvokat og politimann på plakater i Oslo – ikke straffbart, mener riksadvokaten

Riksadvokaten har avslått en klage fra statsadvokat Geir Evanger og politimann Jan Erik Bresil etter at tidligere advokat Bengt Waldow «etterlyste» dem på plakater i Oslo. Riksadvokaten mener det er intet straffbart forhold.

Publisert

I mars besluttet statsadvokaten å henlegge saken om de fiktive etterlyst-plakatene som ble hengt opp i Oslo sentrum, skriver Rett24.

Tidligere advokat Bengt Waldow erkjente og var tiltalt for å ha klistret opp etterlyst-plakater av statsadvokat Geir Evanger og politimannen Jan Erik Bresil. 

Leder Bresil og nestleder Evanger er begge engasjert i Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF).

Debatt om rusreform

Dette ble gjort i sammenheng med debatten om rusreform i fjor. Bresil og Evanger markerte seg som motstandere mot avkriminalisering og positive til å bruke tvangsmidler mot mistenkte brukere av narkotika

Straffesaken skulle egentlig opp i Oslo tingrett i januar. Tingretten kom til at statsadvokaten som hadde tatt ut tiltalen var inhabil, fordi hun selv var medlem av NNPF.

Saken ble sendt tilbake til statsadvokatene, som valgte å henlegge saken på bevisets stilling. Denne avgjørelsen ble påklaget av begge de fornærmede i saken.

Intet straffbart forhold

Klagen til riksadvokaten er ferdig behandlet og konklusjonen er den samme. Begrunnelsen er imidlertid en annen, altså at saken henlegges som intet straffbart forhold.

I sin begrunnelse skriver riksadvokaten at mannen til tross for å ha fremsatt ytringer som kan oppleves som belastende og provoserende, ikke kan anses for å ha gått utenfor den vide marginen for satiriske ytringer.

– Det er gledelig at forholdet til politisk ytringsfrihet og satire er så tydelig vektlagt, og at henleggelseskoden er blitt intet straffbart forhold, sier forsvarer i saken, Jon Wessel-Aas, til avisen.

Powered by Labrador CMS