Benjamin og Isa ledet politisk debatt med stortingsrepresentantene Nikolai Astrup (H), Une Bastholm (MDG), Mani Hussaini (Ap) og Lars Haltbrekken (SV) på lanseringen av Barnas klimarapport 2022 i oktober.

Tre unge fra Barnas klimapanel i Oslo til stede under klimatoppmøtet i Egypt

Barnas klimapanel deltar under klimatoppmøtet i Egypt. Emanuel (15 år), Isa (14 år) og Benjamin (15 år) reiser fra Oslo. Med i bagasjen har de en fersk klimarapport fra barn i Norge.

Publisert

– Vi vet at konsekvensene av klimaendringer kommer til å påvirke vår framtid. Det er voksne sitt ansvar, sier leder av Barnas klimapanel, Emanuel Smári Nielsen (15).

Alle i Barnas klimapanel har vært med å skrive Barnas klima- og miljørapport 2022, som i år inkluderer resultatene fra en spørreundersøkelse med 1039 barn, om klima og miljø. Norske barn krever at de skal bli tatt på alvor i saker om klima, miljø og barns egen framtid.

Emanuel Smári Nielsen (15) er leder av Barnas klimapanel.

Noen hovedfunn:

  • Bare 1 av 4 barn og unge tror verden klarer å løse klima- og miljøproblemene
  • Kun 14 prosent synes politikerne gjør nok
  • Bare 1 av 6 opplever å ha mulighet til å påvirke politikerne i klima og miljøsaker
  • 2 av 3 barn og unge er bekymret for fremtiden til unge i andre deler av verden

Om Barnas klimapanel:

  • Barn talerør til politikere i saker om klima og miljø
  • Etablert i Rikssalen på Eidsvoll i 2015
  • I år er panelet i alderen 12-15 år
  • Åtte representanter fra ulike landsdeler, velges av miljøagenter hvert år
  • 2 av 3 synes Norge og andre rike land bør gjøre mer for å hjelpe fattige land å løse klimaendringene.

Vil gjøre noe med det

Ett av fire barn sier at de ikke har tro på at verden kommer til å løse klima- og miljøutfordringene. Det kjenner jeg meg igjen i. Jeg har såpass lite tro at jeg er veldig bekymret, men nok tro til å prøve å gjøre noe med det, sier Isa Mellblom Theissen (14).

Barnas klimapanel har tidligere deltatt på flere klimaforhandlinger, og både Emanuel og Benjamin var med til Glasgow i fjor. Nå går turen til det store klimatoppmøtet i Sharm el Sheikh i Egypt.

Barnas klimapanel planlegger å møte forskere fra FNs klimapanel, delta på møter med den norske delegasjonen og presentere rapporten sin for både nasjonale og internasjonale politikere som er til stede på klimaforhandlingene.

Powered by Labrador CMS