Fire kattunger var forlatt i Lia barnehage på Ellingsrud. Dyrebeskyttelsen Norge oppfordrer nå folk i Ellingsrudområdet om å være på utkikk.

Kattunger ble dumpet i barnehagen på Ellingsrud. Da kom barnehagebarna til unnsetning

Kattungene var våte, kalde og sultne da de ble funnet i barnehagen. Selv om det endte godt, er det dessverre ikke første gangen Dyrebeskyttelsen plukker opp dumpede kattunger på Ellingsrud. – En bekymringsverdig utvikling som har grusomme konsekvenser.

Publisert

Mandag ble Dyrebeskyttelsen Norge Oslo og Akershus kontaktet av Lia barnehage på Ellingsrud. Her hadde nemlig noen av barna funnet fire forlatte kattunger ute på barnehagens område. 

Barnehagebarna sammen med barnehageansatte hjalp de fire kattene inn i varmen, og kontaktet deretter Dyrebeskyttelsen. Organisasjonen forteller at kattungene var både gjennomvåte, kalde og skrubbsultne da de ble tatt med inn. 

NRK omtalte nyheten først. Barnehagebarna fikk også æren av å navngi kattene. De tre yngste kattene, på syv uker, ble hetende Ebbe, Elvin og Elba Ellingsrud. Kattungen på 19 uker fikk navnet Ella.

Dumper katter som ikke selger

Kattene har fått helsesjekk hos dyrlegen og bor nå i fosterhjem.

Det var Dyrebeskyttelsens nestleder, Anette Andersen, som rykket ut for å hjelpe til med kattene, og fikk bistand av en ansatt i barnehagen med å frakte dem til hjelpesenteret.

Hun forteller at disse kattene var blant de heldige fordi de ble funnet i tide.

Dyrebeskyttelsens nestleder, Anette Andersen
Nestleder i Dyrebeskyttelsen Norge Oslo og Akershus, Anette Andersen.

– Vi reagerer voldsomt på at noen dumper kattunger. Man klarer ikke la være å spekulere i om noen kanskje driver "kjøkkenbords-avl". Når kattungene altså ikke selger, dumper de kattene, forteller Anette Andersen.

Det er heller ikke første gang Dyrebeskyttelsen plukker opp kattunger på Ellingsrud. I sommer ble tre katter funnet under et søppelskur i et borettslag. Kattene som ble funnet i juli var nærmest identiske til de som ble reddet denne uken, forteller organisasjonen.

– Grusomme konsekvenser

– Vi er svært bekymret for at dette ikke blir siste gangen det skjer. Når vi ikke har funnet kattemor kan det bety at det svært uetiske oppdrettet fortsetter, sier Andersen videre.

– Det er en bekymringsverdig utvikling som har grusomme konsekvenser for dyrene. Det er brudd på kattenes rettigheter å dumpe dem ute. Når det er så kaldt som det er nå er det lite sannsynlig at kattungene ville overlevd natten.

Dyrebeskyttelsen oppfordrer alle i Ellingsrudområdet om å være på utkikk etter flere mulige dumpinger. De sier de politianmelder forholdet, selv om de ikke vet hvem som står bak dumpingen. 

– Kattenes blod er på politikernes hender

Dyrebeskyttelsen, Mattilsynet, veterinærer og andre dyrevernorganisasjoner har i lang tid kjempet for obligatorisk ID-merking av katter. 

Det kan gjøre det enklere å spore opp eieren dersom noens katt er forsvunnet, men også dersom man kvitter seg med dem slik som med kattungene Ebbe, Elvin, Elba og Ella Ellingsrud.

Men for noen uker siden ble forslaget om obligatorisk ID-merking for katt stemt ned på Stortinget. Det var Venstre som la frem forslaget. Blant de 100 som voterte, stemte 19 for og 81 imot.

– Det er total ansvarsfraskrivelse fra politikerne. Kattenes blod er på deres hender, sier Dyrebeskyttelsens administrasjonsleder Helle Langmoen om resultatet. 

Om kattene som ble funnet på Lia derimot, er hun glad for at ble det en solskinnshistorie. 

– Men for hver katt som blir reddet er det ti som lider i sult og smerte. Alt frivillige dyrevernorganisasjoner kan gjøre er å behandle "symptomer". Stortinget nekter å forebygge sykdommen.Powered by Labrador CMS