Det er lange tradisjoner for å dra på skogstur når det er femmil i Holmenkollen. I senere år har folkefesten også vært forbundet med fyllefest for mange, særlig blant ungdom. Flere kommer med sterke oppfordringer til foreldre før Kollen-helgen.

Advarer vestkantforeldre før Kollen-helg: – Flest ungdommer fra Oslo vest

– De siste årene har vi forsterket den forebyggende innsatsen opp mot Holmenkollen Skifestival, sier SaLTo-koordinator Isabel Espinoza. Bydelene vest i Oslo samarbeider med politi og arrangør for å unngå ungdomsfyll.

Publisert

Når langrenns- og hopputøvere i helgen konkurrerer i verdenscup i Holmenkollen, trekkes tusenvis i alle aldre til Holmenkollen Skifestival. Mange er i det feststemte hjørnet – og flere unge samles for å delta på festen, gjerne med alkohol i bildet.

Ved tidligere anledninger har folkefesten endt i fyllefest. Det er det flere som håper å unngå i år, blant annet ved å rette seg mot foreldre på vestkanten.

«Av tidligere erfaring har vi observert at det til dels er et stort alkoholinntak og andre rusmidler blant unge i marka og flere ungdommer som benytter anledningen til å feste», heter det i et skriv som er sendt til foreldre i Oslo vest.

– Gått bredt ut

De vestlige bydelene Vestre Aker, Frogner, Nordre Aker og Ullern samarbeider om forebyggende tiltak sammen med Oslo-politiet og arrangørene av Holmenkollen Skifestival i forkant av og under festivalen og står bak brevet.

Isabel Espinoza, bydel Frogners koordinator for SaLTo.

SaLTo Oslo vest har gått bredt ut med blant annet informasjon til foreldregruppa. Bakgrunnen for at vi har valgt å sende informasjon ut til foreldre er fordi de er de viktigste personene og de nærmeste forebyggerne for sine barn, forklarer Isabel Espinoza overfor VårtOslo og legger til:

– Dette sammen med at god informasjon om tilstedeværelse og kontaktpunkt for foreldre anses og oppleves som viktig.

Espinoza er bydel Frogners koordinator for SaLTo, som er forkortelsen for Sammen Lager vi et Trygt Oslo, Oslo kommune og Oslo politidistrikts samhandlingsmodell i tilknytning til rus- og kriminalitetsforebyggende arbeid blant barn og unge.

– Har forsterket innsatsen

– Ung i Oslo-undersøkelsen for 2023 viser at Oslo vest topper statistikken for rusbruk blant ungdom, påpeker SaLTo-koordinatoren.

Siden 2017 har SaLTo Oslo vest hatt det de betegner som «samfelting» der tilstedeværelse i områder med større ungdomsansamlinger er i fokus.

– De siste årene har vi forsterket den forebyggende innsatsen opp mot Holmenkollen Skifestival hvor bydeler, politiet og frivilligheten samarbeider om forebyggende tiltak, sier Espinoza.

I blå refleksvester

I kjølvannet av en kartlegging av ungdomsmiljøet på Majorstuen som ble gjort i 2020, ble det satt i gang felles innsats blant bydelene i vest.

– Vi samler ressurser på tvers for å styrke tilstedeværelse etter indikasjon hver fjerde helg. Dette som en forsterkning av det lokale oppsøkende arbeidet som allerede foregår i Oslo vest, utdyper hun.

Utekontaktene er godt synlige og gjenkjennelige i blå refleksvester. Her ungdomsteamet i vest i blå vester på Frognerseteren der mange av skifestivalens publikummere vil befinne seg.

– Holmenkollen Skifestival sammenfaller med felles felthelg, og arbeidstiden er justert med bakgrunn i tidligere års erfaringer, fortsetter Espinoza.

I blå refleksvester merket med «utekontakt» vil SaLTo Oslo vest selv være til stede og tilgjengelige for ungdom i Holmenkollen under deler av skifesten.

– Flest fra vest

– På et såpass stort arrangement vet vi at det er besøkende ikke bare fra Oslo, men fra andre nærliggende kommuner. Det er likevel slik at de er flest ungdommer fra Oslo vest som velger å ta seg turen til Holmenkollen, fastslår Espinoza.

Hun og kollegene ber foreldre på vestkanten ta en prat med ungdommene sine på forhånd før de tar turen ut i marka samt være tilgjengelige om noe skulle skje.

«Det er fortsatt vinterstid og kaldt ute. Det er viktig og tenkte på faren for nedkjøling/hypotermi. Området i og rundt Frognerseteren er et skogsområde. Det er behov for skotøy og klær for å holde varmen. Fra tidligere år har det blitt observert tynnkledde ungdommer med dårlige sko. Ved inntak av alkohol (og andre rusmidler) vil også kroppens evne til å registrere kulde bli svekket og det er også mulighet for å sovne ute med fare for hypotermi», heter det i brevet som er sendt ut til ungdomsforeldre i Oslo vest.

Dette vil SaLTo Oslo vest at foreldre skal snakke med ungdom om før Kollen-festen:

  • Hvem er ungdommen din sammen med, kontaktinformasjon til disse
  • Ta vare på hverandre når man er ute i marka og på større arrangementer
  • Hvordan kommer de seg til Holmenkollen Skifestival, når og hvordan kommer de seg hjem
  • Lag avtale om hva som kan gjøres hvis noe uforutsett skjer
  • Riktig bekledning, ha på varme vinterklær og sko etter forholdene
  • Alkoholbruk og rus
  • Mat og drikke (uten alkohol, gjerne varmt)
  • Ta med fulladet mobil (gjerne også powerbank)

Kilde: SaLTo Oslo vest

Bekymret ordfører

Også Oslo-ordfører og utdannet lege, Anne Lindboe (H), uttrykker bekymring for unges alkoholinntak i kombinasjon med lave temperaturer og lange dager under Kollen-festen.

– I fjor kom det meldinger om fulle voksne og ungdommer som ikke kunne gjøre rede for seg. Det er farlig, og noe vi foreldre må snakke med ungdommene våre om, sier Lindboe i en pressemelding og legger til:

Ordfører Anne Lindboe (H) er bekymret for ungdomsfyll i Kollen.

– Derfor kommer idrettsbyråden og jeg med en klar oppfordring til foreldre: Snakk med ungdommene om femmila-fyll!

– Gjennom flere år har vi sett at private fester langs løypa i skogen tar av, uttaler idrettsbyråd Anita Leirvik North (H), som ber foreldrene være klare til å hente barna sine hvis det skulle oppstå noe.

Må ta vare på berusede ungdommer

Daglig leder Astrid Solberg i Oslo Røde Kors opplyser i en pressemelding at Røde Kors hvert år må ta vare på berusede ungdommer som ikke kan ta vare på seg selv under skifesten.

Blir man liggende ute i kulda og fryse uten å kunne ta vare på seg selv, er dette farlig, påpeker også hun. Den frivillige organisasjonen ber foreldre til ungdommer som skal i Kollen denne helgen være forberedt før de sender de unge ut på arrangement i marka.

Daglig leder Astrid Solberg i Oslo Røde Kors.

– Jeg vil oppfordre foreldre til å snakke godt med ungdommene sine i forkant. Be de være varsomme med alkohol og å ta vare på hverandre.

Foreldrene bør for øvrig være klare til å hente de håpefulle enten de skulle få en telefon fra politiet eller ungdommen selv.

– Da er det viktig at foreldrene spiller på lag med politiet og godtar at situasjonen ble en annen enn man kanskje hadde sett for seg i forkant, avslutter Solberg.

Ber foreldrene være parat

«Politiet er kjent med at det planlegges for store ungdomsfester under Holmenkollen skifestival. Vi oppfordrer derfor foreldre til å følge med, og ta praten med ungdommen før de drar», heter det i et innlegg fra Oslo-politiet.

– Det er viktig at foreldre samarbeider med politiet, for å lage en trygg folkefest for alle. Det innebærer at foreldrene tar praten om alkohol på forhånd med ungdommen i huset, og at man er tilgjengelig på telefonen i tilfelle noe skulle skje, sier Ragnhild Kaski i alkovettorganisasjonen Av-og-til i en pressemelding.

Et foreldreansvar, mener Ragnhild Kaski i Av-og-til om ungdomsdrikking.

Ungdomsdrikking er et foreldreansvar, mener hun. 

– Kollen-helgen skal være en positiv idrettsfest for hele familien. La oss unngå at «Kollen-fylla» ødelegger for dette, fortsetter Kaski. 

– Vi ønsker ikke alkohol blant mindreårige, vi vil ha trygge omgivelser for markaungdommene, understreker daglig leder i Holmenkollen Skifestival, Stefan Marx, i en kommentar til VårtOslo.





Powered by Labrador CMS