— Det er alltid synd når dyktige ledere slutter, samtidig er det ikke uvanlig i arbeidslivet at folk flytter på seg, sier utdanningsdirektør Marte Gerhardsen til VårtOslo.

Lederflukt hos Marte Gerhardsen og utdanningsetaten: Fire av fem divisjonsdirektører har sluttet

Etter at Astrid Søgnen ble presset til å gå av som utdanningsdirektør i Oslo, opprettet hennes etterfølger Marte Gerhardsen fem nye divisjoner i utdanningsetaten. To år senere har fire av fem divisjonsdirektører sluttet.

Publisert

— Det er alltid synd når dyktige ledere og medarbeidere slutter, samtidig er det ikke uvanlig i arbeidslivet at folk flytter på seg, sier utdanningsdirektør Marte Gerhardsen til VårtOslo.

Opplysninger VårtOslo har innhentet viser at fire av fem divisjonsdirektører i utdanningsetaten har sluttet i stillingene sine.

Ledet LO-finansierte Agenda

Da Astrid Søgnen ble presset ut av jobben som toppsjef for Oslo-skolen, etter en langvarig konflikt med daværende skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV), var det Marte Gerhardsen som ble ansatt som utdanningsdirektør.

Det manglet ikke på kritiske røster da Gerhardsen ble sjef for landets største kommunale etat. Enkelte påpekte at hun manglet erfaring som leder fra større organisasjoner, og at Gerhardsen ikke hadde relevant erfaring fra skoleverket.

Samtidig var det en politisk konflikt mellom SV-byråden Thorkildsen og tidligere direktør Søgnen som dannet bakteppet for ansettelsen.

Ytterst til venstre daværende skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) med Kari Anderassen, som midlertidig tok over som utdanningsdirektør da Astrid Søgnen (til h.) i 2018 ble tvunget til å gå av som toppsjef for Oslo-skolen.

Marte Gerhardsen kom fra jobben som divisjonsdirektør i Helsedirektoratet. Før det hadde hun ledet Tankesmien Agenda, som finansieres blant annet av LO og den sosialdemokratiske milliardæren Trond Mohn.

Storstilt omorganisering av utdanningsetaten

Gerhardsen hadde også bak seg en periode som divisjonsdirektør i DnB, samt fullført aspirantkurs i UD. Men har ingen pedagogisk utdanning eller yrkesbakgrunn fra pedagogisk virksomhet.

I 2020 gjennomførte Oslos nye utdanningsdirektør en større omorganisering av utdanningsetaten, som ble inndelt i fem nye divisjoner. Hver av divisjonene skulle ledes av en direktør.

Nå er imidlertid fire av de fem divisjonsdirektørene ute av topplederjobbene. En av dem har gått tilbake til sin tidligere stilling. En annen har fått en toppjobb i en annen kommune og den tredje divisjonsdirektøren har fått ny jobb i statlig virksomhet.

Den fjerde av de divisjonsdirektørene har også gått av. Dermed er du kun en av de fem som ble ansatt i omorganiseringen fortsatt i topplederjobben.

Brukte hodejegerfirmaet Visindi

— Hva tenker du om at fire av fem divisjonsdirektører har sluttet?

— Først og fremst vil jeg si at jeg er fornøyd med ledergruppen min i dag. Den består av dyktige folk med erfaring fra Osloskolen og andre store virksomheter, sier Gerhardsen.

— To av direktørene fikk jobben mens organisasjonen var i endring, og divisjonene var helt nye. Jeg er takknemlig for at innsatsen de har lagt ned for Oslo-skolen, sier utdanningsdirektøren til VårtOslo.

I rekrutteringen av de fem toppsjefene til de nye divisjonene kjøpte utdanningsetaten tjenester fra hodejegerfirmaet Visindi.

Gerhardsen vil imidlertid ikke si hvor mye penger utdanningsetaten betalte for å få bistand til rekrutteringen av de nye divisjonsdirektørene.

— Ønsket ekstern bistand til rekrutteringen

— Visindi vant en anbudskonkurranse med et tilbud som lå i nedre prisklasse, sier Gerhardsen.

— Hvordan vurderer du og utdanningsetaten den rekrutteringsjobben Visindi gjorde all den tid fire av fem direktører har sluttet?

— Vi ønsket ekstern bistand til denne rekrutteringen, siden det var en stor rekruttering som vi ikke hadde kapasitet til. Nå har vi bygget opp et fagmiljø på rekruttering internt i etaten, og bruker i hovedsak interne krefter.

— Visindi svarer ikke på spørsmål om kunder

VårtOslo har stilt flere spørsmål skriftlig til Visindi. Blant annet om hodejegerfirmaet er fornøyd med at fire av de fem divisjonsdirektørene rekruttert med Visindis bistand etter to år har sluttet.

Visindi fikk også spørsmål om det har vært en vellykket rekruttering når fire av fem direktører har sluttet.

— Jeg beklager å måtte meddele at Visindi av prinsipp ikke kommenterer eller svarer på spørsmål relatert til kunder og oppdrag, svarer daglig leder og partner i Visindi Oslo, Christian Heiberg i en epost.

Powered by Labrador CMS