Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) foran ramadan-pynt i Roald Amundsens gate 10. mars 2024. Foto: Roble Wais
- Jeg vet at mange innbyggere i Oslo, uansett hvem det er og hvor de har sine røtter, reagerer på den forferdelige krigen som pågår i Gaza, sa byrådsleder Eirik Lae Solberg.

Tok opp Gaza-krigen da han åpnet Oslos ramadan-pyntede gate: - Kanskje oppleves ramadan ekstra viktig nå

Ved solnedgang søndag kveld åpnet byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) ramadan-pyntede Roald Amundsens gate ved Rådhuset. Og det lå et tungt alvor over åpningstalen han holdt.

Publisert

Det skulle være en gledens kveld for Oslos desidert største religiøse minoritet. 

For byens rundt 70.000 muslimer var en sentrumsgate for første gang pyntet til den største og viktigste høytiden i islam - fastemåneden ramadan.

Men da byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) åpnet lyspyntede Roald Amundsens gate, kunne han ikke unngå å også snakke om Gaza-krigen.

- Brutal og meningsløs krig

- Jeg vet at mange innbyggere i Oslo, uansett hvem det er og hvor de har sine røtter, reagerer på den forferdelige krigen som pågår i Gaza, sa byrådslederen.

- For Oslos muslimer oppleves trolig krigen enda sterkere, mer brutal og meningsløs, sa han.

-  Jeg vil derfor benytte denne anledningen til å uttrykke min medfølelse og sympati med de uskyldige sivile ofrene, og med dere som har denne brutaliteten tett på livet, sa Lae Solberg.

Mange hadde møtt opp i Borggården ved Rådhuset før lysene skulle tennes i ramadan-pyntede Roald Amundsens gate. Foto: Roble Wais
Mange hadde møtt opp i Borggården ved Rådhuset før lysene skulle tennes i ramadan-pyntede Roald Amundsens gate.

Byrådslederen har vært en av pådriverne for at en sentrumsgate skulle pyntes til ramadan. Det har kommunen gjort i samarbeid med blant andre Muslimsk dialognettverk.

- Håper det blir en tradisjon

Inspirasjonen hentet Oslo fra Piccadelly Circus i mangfoldige London. I fjor var det verdensmeteropolens ordfører Sadiq Khan som fikk æren av å åpne den første ramadan-pyntede gaten Coventry Street ved Piccadelly Circus.

Oslo 20240310. Tenning av ramadanbelysning på Rådhuset i Oslo søndag kveld.Foto: Terje Pedersen / NTB
Folksomt på Frithjof Nansens plass ved lystenning og markering av inngangen til ramadan.

- Jeg håper at også Oslos ramadanbelysning kan bli et årlig lyspunkt, og at dagen i dag markerer begynnelse på en tradisjon i Oslo, sa Eirik Lae Solberg om åpningen han fikk æren av å gjennomføre.

- En tradisjon som tydelig viser alle at Oslo er en by hvor alle er velkomne, og hvor vi setter pris på hverandre og på mangfoldet, sa byrådslederen.

Kommunen tar regningen i år

Han har tidligere også uttalt at Høyre/Venstre-byrådet er positivt innstilt dersom andre trossamfunn også ønsker offentlig markering av sine høytider i byrommet.

I år har kommunen tatt regningen for ramadan-pyntingen i Roald Amundsens gate. 

Samlet er pyntingen beregnet å koste mellom 1 og 1,5 millioner kroner, og pengene hentes fra programmet Bilfritt Byliv, opplyser bymiljøetaten.

Brostein på Frithjof Nansens plass har fått mosaikk-lignende pynt som skal vare til ramadan er over. Foto: Roble Wais
Brostein på Frithjof Nansens plass har fått mosaikk-lignende pynt som skal vare til ramadan er over.

Strømforbruket til lyssettingen under ramadan er ifølge bymiljøetaten beregnet til under 1.000 kroner.

Men byrådslederen er nøye med å poengtere at det ikke kan forventes at kommunen i årene fremover skal fortsette å betale for pynting til ramadan. Årets finansiering var en engangsforteelse.

- Det krever at kulturorganisasjoner, trossamfunn og næringsdrivende fremover i fellesskap finner løsninger for finansiering og plassering, sier Eirik Lae Solberg.

- Vi er glade for å bli hørt

Da planleggingen av å pynte en sentrumsgate til ramadan ble gjort på nyåret, ble Muslimsk dialognettverk og andre muslimske organisasjoner kontaktet.

Oslo 20240310. Tenning av ramadanbelysning på Rådhuset i Oslo søndag kveld.Foto: Terje Pedersen / NTB
Lysende halvmåner på lyktestolper rammer inn Rådhusets østre og vestre tårn ved Firthjof Nanesens plass.

- Vi har vært med i hele prosessen sammen med Oslo kommune, fortalte Arshad Jamil til VårtOslo i februar.

Han har vært Muslimsk dialognettverks prosjektleder i arbeidet med å få pyntet Roald Amundsens gate.

- Hvorfor har Muslimsk dialognettverk og kommunen valgt Roald Amundsens gate? Hvorfor ikke for eksempel gata Grønland, der det jo er flere moskéer i nærheten og flere muslimer enn i kjernen av sentrum?

- Vi er veldig fornøyd med valget av Roald Amundsens gate rett ved Rådhuset. Og vi er veldig glad for at vi er blitt hørt, sier prosjektlederen fra Muslimsk dialognettverk.

- Dempet og uskyldig pynting

- Vi ønsket å pynte en gate der øst møter vest i Oslo, og ikke en gate der det er mange muslimer fra før. Det er jo ikke først og fremst for muslimer vi pynter. Vi pynter jo for alle i byen vår, sier Arshad Jamil.

- Hva har du å si til de som mener at vi ikke trenger offentlig pynting og synlig markering av andre religiøse høytider enn den kristne jula? 

- Det er viktig å forstå at Oslo er en veldig mangfoldig by. I andre byer i verden ser man mangfoldet. Vi i lille Oslo tror at vi ivaretar mangfoldet vårt, men nå har vi en anledning til å vise at vi virkelig bryr oss. Dette er jo en dempet og uskyldig pynting av en gate, sier Jamil.

 

Powered by Labrador CMS