Sotakiosken står i veien for utbyggingsplanene til OBOS øverst på Vålerenga. Nå har rekordrask saksbehandling fra Oslo kommune ført til at bygget kan demonteres. Foto: André Kjernsli

Rekordrask kommunal saksbehandling på to døgn: OBOS får tillatelse til å demontere Sotakiosken

Fra plan- og bygningsetaten mottok søknad fra OBOS om å demontere Sotakiosken tok det to døgn. Det viser dokumentene VårtOslo har hentet ut fra kommunen.

Publisert

Det er LINK arkitektur som på vegne av OBOS søkte Oslo kommunes plan- og bygningsetat om å få demontere Sotakiosken i Etterstadgata øverst på Vålerenga.

I etatens saksinnsyn er søknaden fra LINK registrert inn 5. februar. To dager senere er søknaden innvilget av plan- og bygningsetaten.

Skjermdump av tillatelse fra plan- og bygningsetaten gitt til OBOS 7. februar om demontering av Sotakiosken. Søknaden er registrert inn hos etaten 5. februar.

Søknad innvilget før VårtOslo-intervju

Da VårtOslo intervjuet utbyggingsdirektør Geir Graff-Kallevåg i OBOS søndag kveld hadde søknaden allerede vært godkjent av plan- og bygningsetaten i over to døgn.

I intervjuet forteller OBOS-direktør Graff-Kallevåg at han gjerne vil møte naboer og berørte for å diskutere Sotakioskens fremtid.

— Vi synes det er nyttig med en åpen medvirkningsprosess. Det er jo ikke opp til OBOS alene å avgjøre kioskens fremtid. Vi ønsker en medvirkningsprosess og vi ønsker å treffe representanter for nabolaget, og interesseorganisasjoner som har meninger om kioskens fremtid, sa utviklingsdirektør Graff-Kallevåg til VårtOslo.

— Skamplett på OBOS-historien

OBOS-direktøren sa et møte trolig kunne arrangeres i begynnelsen av mars.

— I begynnelsen av mars kan kiosken være revet, svarte Hege Stensrud Høsøien i aksjonsgruppen La Sotakiosken leve.

Nå ser det ut til at aksjonsgruppen får rett i at Sotakiosken demonteres før et møte med OBOS. Det er formelt sett ingenting som hindrer OBOS i å demontere og flytte kiosken i deler til en lagringsplass.

Aksjonister på Vålerenga frykter Sotakiosken aldri blir satt opp igjen. Fra venstre Even Haugseth fra Vålerenga historielag, Hege Stensrud Høsøien i La Sotakiosken leve og Christian Korrell. Foto: Privat

Både byantikvaren og plan- og bygningsetaten har sagt de godtar prosessen forutsatt at Sotakiosken settes opp igjen i nærheten av dagens plassering.

Men i Rådhuset er ikke alle like begeistret over sakens utvikling. Venstre ber OBOS besinne seg.

— Jeg må si at jeg synes det er en skamplett på OBOS sin historie at de ikke tar vare på slike kulturminner på sine eiendommer, sier Venstres gruppeleder i bystyret, Hallstein Bjercke.

Bystyrets riveforbud opphevet før jul

— Venstre kjempet mot riving av Sotakiosken da vi satt i byråd frem til høsten 2015. Og lyktes med å hindre riving på vår vakt. Vi fremmet den første saken for bystyret der Sotakiosken ble foreslått lagt under såkalt midlertidig forbud mot tiltak for å hindre riving.

— Den ble vedtatt i bystyret i 2015, og skulle gjelde fram til 25.11.2019, forklarer Hallstein Bjercke.

— Jeg må si at jeg synes det er en skamplett på OBOS sin historie at de ikke tar vare på slike kulturminner på sine eiendommer, sier Venstres gruppeleder i bystyret, Hallstein Bjercke. Foto: Arnsten Linstad

Tidligere gruppeleder for Miljøpartiet De Grønne i bystyret, Harald Nissen, har engasjert seg mot at Sotakiosken demonteres og flyttes. Han frykter i likhet med aksjonsgruppen La Sotaiosken leve at det falleferdige bygget aldri blir gjenoppført, slik OBOS lover.

— En av de største taperne i denne saken er tilliten til det offentlige. Det gjelder både til administrasjonen og politikerne. Hvordan havnet man her? Det er mange år siden folk på Vålerenga første gang sa at dette ikke var noen god idé, skriver Harald Nissen i et debattinnlegg i VårtOslo.

— Vi skal ta vare på Sotakiosken

Utviklingsdirektør i OBOS, Geir Graff-Kallevåg, fortalte VårtOslo at han vil møte aksjonister. Da han gjorde intervjuet hadde OBOS allerede fått tillatelse til å demontere Sotakiosken. Foto: OBOS

OBOS forsikrer at Sotakiosken skal settes opp igjen i nærheten av dagens plassering. Boligselskapet mener kiosken sperrer for utbyggingsprosjektet i Etterstadgata.

— Vårt fokus er å ta vare på kiosken. Slik den står i dag mener vi det er det best å demontere og flytte den, sier utviklingsdirektør Geir Graff-Kallevåg i OBOS.

Samtidig som søknaden om demontering ble behandet med ekspressfart i den kommunale plan- og bygningsetaten har aksjonistene på Vålerenga jobbet med å samkjøre både Vålerenga historielag, Vålerenga velforening, Vålerenga mannskor og La Sotakiosken leve.

I tolvte time får motstanderne av OBOS-planene støtte fra Venstre i bystyret.

— Vålerenga er et av de viktigste kulturhistoriske områdene i Oslo å ta vare på, og Sotahjørnet er en av de eldste eiendommene på Vålerenga. Sotakiosken forteller en historie om arbeidermiljøet som det er verdt å ta vare på, og har også tilknytning til VIF sin historie, sier Venstres Hallstein Bjercke.

— Tar opp saken i byutviklingsutvalget

Bjercke satt selv som kultur- og næringsbyråd i det borgerlige Høyre/Venstre/KrF-byrådet fra 2011 og frem til høsten 2015. De to siste årene var Bjercke også nestleder av byrådet.

— Hva råder du det rødgrønne byrådet til å gjøre? PBE har i brev av 7. februar gitt sin tillatelse til demontering. Bør byutviklingsbyråden overprøve PBE og stanse den tillatelsen som er gitt?
— Det viktigste er at bygget tas vare på for framtiden, og at det inngår i det miljøet den er en del av. Byråden må være helt klar på at de ikke gi etter for OBOS sine riveplaner, og at det ikke endrer noe for den pågående reguleringsprosessen, sier den tidligere kulturbyråden fra Venstre.
— Hva gjør Venstre nå? Vil dere komme med noe initiativ til å stanse demontering og flytting av kiosken? Eller er det toget allerede gått?
— I første omgang tar vi saken opp i byutviklingsutvalgets møte for å forsikre oss om at dette ikke er byrådet som gir etter for rivekåte utbyggere i OBOS, avslutter Hallstein Bjercke.
Powered by Labrador CMS