Helse- og arbeidsbyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) forsvarer fortsatt det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådets millionkutt til Frelsesarmeens rusomsorg, Men takket ja til å være gudmor da 'Othilie' ble døpt. Foto: May B. Langhelle/Frelsesarmeen
Helse- og arbeidsbyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) forsvarer fortsatt det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådets millionkutt til Frelsesarmeens rusomsorg, Men takket ja til å være gudmor da "Othilie" ble døpt. Foto: May B. Langhelle/Frelsesarmeen

Aps helsebyråd Tone Tellevik Dahl døpte Frelsesarmeens nye båt. Men står fast på millionkutt til armeens rusomsorg

� Det er trist at rusmisbrukere brukes i et politisk spill, sier Frelsesarmeens regionleder Frode Woldsund. Likevel inviterte Frelsesarmeen politikeren bak kuttforslaget, Tone Tellevik Dahl (Ap), til å døpe arbeidstiltaket Jobbens nye båt "Othilie".

Publisert

— Årlig rydder rusmisbrukere i Frelsesarmeens arbeidstiltak "Jobben" og skjærgårdstjenesten 15 tonn søppel fra strender og øyer i indre Oslofjord. Daglig møter de opp for å gjøre en jobb som gavner Oslos befolkning, forteller regionleder Frode Woldsund i Frelsesarmeen til VårtOslo.

Derfor var det en litt spesiell markering på Honnørbrygga foran Oslos rådhus tirsdag da helse- og arbeidsbyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) var gudmor for den nye båten "Othilie". En ny båt rusmisbrukerne i tiltaket Jobben nå får til å rydde fjorden og øyene for søppel.

— Kutter i tilbud til de svakeste

Tellevik Dahl er nemlig den ansvarlige byråden bak forslaget om et kutt på fem millioner kroner i støtten til Frelsesarmeens rusomsorg. Forøvrig et kutt det rødgrønne Ap/SV/MDG-byrådet også forsøkte å få gjennom i fjor. Men da ble de tre partiene nedstemt av bystyreflertallet.

— Det er trist at rusmisbrukere blir brikker i byrådets politiske spill. Mange av Frelsesarmeen og Jobbens brukere lurer på om de har noe å gå til 1. januar neste år. Husk at dette er de svakeste av de svake i samfunnet vårt, sier Frode Woldsund.

� Mange av våre brukere vet ikke om de har et tilbud å gå til 1. januar neste år, sier regionleder Frode Woldsund i Frelsesarmeen. Foto: Arnsten Linstad
� Mange av våre brukere vet ikke om de har et tilbud å gå til 1. januar neste år, sier regionleder Frode Woldsund i Frelsesarmeen. Foto: Arnsten Linstad

Da VårtOslo omtalte millionkuttet rett etter at det rødgrønne byrådet la frem sitt budsjettforslag, kom det kraftige reaksjoner fra flere av partiene i bystyret. Mest tydelig var Rødt. Et parti det rødgrønne byrådet trenger for å få flertall for sitt budsjettforslag.

— Får mer enn da de borgerlige styrte

Jeg fatter ikke at man kan kutte Frelsesarmeens tiltak Jobben med fem millioner kroner. Dette er et kutt som vi forventer at byrådet i nær fremtid signaliserer at de snur, slik at tiltaket Jobben slipper flere måneder med usikkerhet, sa Rødts gruppeleder i bystyret, Eivor Evenrud 26. september i år.

Årlig plukker brukerne av Frelsesarmeens tiltak Jobben opp et tosifret antall tonn søppel fra skjærgården i indre Oslofjord. Nå skal Jobben bruke nye Othilie på 32 fot med toppfart på 35 knop. Foto: May B. Langhelle/Frelsesarmeen
Årlig plukker brukerne av Frelsesarmeens tiltak Jobben opp et tosifret antall tonn søppel fra skjærgården i indre Oslofjord. Nå skal Jobben bruke nye Othilie på 32 fot med toppfart på 35 knop. Foto: May B. Langhelle/Frelsesarmeen

Da helse- og arbeidsbyråd Tone Tellevik Dahl skulle døpe Frelsesarmeens nye båt Othilie tirsdag, stilte VårtOslo spørsmålet om kuttet på fem millioner kroner til Frelsesarmeens rusomsorg blir opprettholdt.

— Jobben og andre tiltak får penger gjennom en tilskuddspott for frivillige organisasjoner, og den har vi økt med 13 millioner siden forrige byråd. I år som i fjor foreslår byrådet en av de største enkeltsummene til tiltaket Jobben. Frelsesarmeens andel som sådan utgjør faktisk omlag 15 prosent av den totale budsjettsummen som fordeles til frivillige organisasjoner, sier Tone Tellevik Dahl.

Neppe flertall for kutt

Er det litt rart å bli invitert av Frelsesarmeen til å være gudmor for en båt du vet skal brukes i et tiltak dere i det rødgrønne byrådet foreslår å kutte støtten til?

— Å få være gudmor for "Othilie" opplever jeg som stas. Skjærgårdstjenesten er en viktig samarbeidspartner for Oslo kommune. Frelsesarmeens båt har et viktig oppdrag på vegne av byen, miljøet og samfunnet. Skjærgårdstjenesten plukker omtrent 15 tonn søppel i løpet av ett år – året rundt, det syns jeg er imponerende! Jeg vet også at dette er en veldig populær arbeidsstasjon, for naturopplevelser kombinert med fysisk arbeid, og det gir mange en god mestringsfølelse, sier Tone Tellevik Dahl.

Frelsesarmeens kommandør og øverste leder i Norge, William Cochrane, foran tiltaket Jobbens nye ryddebåt i indre Oslofjord. Foto: May B. Langhelle/Frelsesarmeen
Frelsesarmeens kommandør og øverste leder i Norge, William Cochrane, foran tiltaket Jobbens nye ryddebåt i indre Oslofjord. Foto: May B. Langhelle/Frelsesarmeen

Når bystyret tett opp mot jul skal vedta 2019-budsjettet for Oslo, er det lite trolig at Tone Tellevik Dahl og det rødgrønne byrådet får flertall for å kutte fem millioner kroner i den kommunale støtten til Frelsesarmeens rusomsorg. Både Høyre, Frp, Venstre og KrF har vært like tydelige som Rødt. Alle sier blankt nei til å være med på kuttet. Men i Frelsesarmeen tar man likevel ingenting for gitt.

Oppkalt etter julegrytas mor

Othilie Tonning (1861-1931). Foto: Frelsesarmeen
Othilie Tonning (1861-1931). Foto: Frelsesarmeen

— Nei, vi er ikke sikre på noenting før bystyret faktisk har vedtatt budsjettet. Først da vet vi sikkert hva som venter for eksempel brukerne av arbeidstiltaket Jobben. Men vi håper og tror at bystyreflertallet ikke stemmer for kuttet byrådet foreslår, sier Frode Woldsund.

Til stede ved dåpen av "Othilie" tirsdag var også Frelsesarmeens øverste leder i Norge, William Cochrane. Forøvrig er den nye 32 fot store båten oppkalt etter en sann legende i Frelsesarmeens sosiale arbeid gjennom over 130 år i Norge. Othilie Tonning var en sann pionér innen sosialt arbeid, og var oberst i Frelsesarmeen, samt mangeårig sjef for slumsøstrene.

Når folk passerer julegryta under grana ved Universitetsplassen på Karl Johans gate, vet kanskje ikke folk flest at dette var en av Othilie Tonnings mange ideer. Hun er julegrytas "mor". Og i bydel Nordre Aker finner man Othilie Tonnings vei.

Powered by Labrador CMS