— Riv og bygg nytt, sier Frp. Men byantikvaren mener Tryvannstårnet er verneverdig. Foto: Siri Spjelkavik/Flickr

— Riv Tryvannstårnet og bygg nytt med restaurant på toppen, foreslår Frp

SV-politiker Ivar Johansen har blåst liv i debatten om hva som bør skje med Tryvannstårnet. — Riv det og bygg nytt, svarer Frps Camilla Wilhelmsen.

Publisert

Da FM-båndet ble slukket i fjor var det merkelige tårnet Oslofolk kan se fra mange steder i byen plutselig overflødig. Nå står Tryvannstårnet tomt og forfaller. En rapport fra konsulentselskapet Rambøll slår fast at det allerede nå er stort behov for vedlikehold, og at dersom ingenting gjøres vil blant annet metall-spiret helt på toppen kunne utgjøre en fare for folk som ferdes nær tårnet.

Nå har SVs mangeårige bystyrepolitiker Ivar Johansen startet en debatt rundt tårnets fremtid på sin blogg. Men egentlig har Fremskrittspartiet for lenge siden forsøkt å få til en debatt.

Bygg t-bane frem til nytt tårn

— Jeg foreslo allerede i fjor at t-banens linje 1 til Frognerseteren bør forlenges opp til Tryvann. Både sommer- og vinterparken trekker mange mennesker, og med mye sykkel- og skiutstyr blir det til at mange kjører bil helt opp til Tryvannstårnet og parkerer der. Det slipper vi med en forlengelse av t-banen, sier Frps bystyrerepresentant Camilla Wilhlemsen til VårtOslo.

— Tenk hvilken attraksjon et nytt tårn med restaurant på toppen kan bli. Med den fantastiske utsikten, sier bystyrerepresentant Camilla Wilhelmsen (Frp). Foto: Arnsten Linstad

— Men hva bør skje med selve tårnet som forfaller hvis ingenting blir gjort snart?

— Jeg mener det bør rives, og erstattes med et nytt tårn. Tenk deg hvilken attraksjon det vil være for både Oslofolk og turister! Med en restaurant helt i toppen av tårnet. Med fantastisk utsikt over byen, fjorden og marka, sier Wilhelmsen.

Hun påpeker at dagens Tryvannstårn faktisk er det fjerde tårnet. Nå ønsker Frp-politikeren nytt tårn. Det vil i så tilfelle bli det femte tårnet som reises på det som før i tiden ble kalt Tryvandshøiden.

— Slipp til private, sier både Frp og SV

— Det første tårnet ble bygget av Thomas Heftye i 1867 og var jo kun ment som utkikkstårn. Og de to tårnene etter var også kun ment som utkikkstårn, sier Wilhlemsen.

Dette bildet av Tryvannstårnet er tatt en eller annen gang mellom 1883 og 1910. Dette er utkikkstårn nummer to i rekken. Foto: Riksantikvaren

Dagens tårn ble oppført i 1962, og har frem til nylig blitt brukt til å kringkaste radio- og tv-signaler. Det er Oslo kommune som eier det 118 meter høye Tryvannstårnet, som er bygget på en høyde 529 meter over Oslofjordens overflate.

— Frp mener selvfølgelig ikke at Oslo kommune skal bygge nytt tårn og drifte restaurant. Men jeg foreslår å la private bygge. Og så bør også private få lov til å drifte en restaurant. Et nytt Tryvannstårn kan bli en like stor attraksjon som Holmenkollbakken og Vigelandsanlegget. Men å la dagens tårn forfalle er ingen god løsning, sier Camilla Wilhelmsen.

Bildet av Tryvannstårnet under bygging i 1961 er tatt av en ukjent forograf. Til høyre ser man tårnet som ble revet da dagens tårn sto ferdig året etter.

SVs Ivar Johansen er heller ikke fremmed for å slippe private til. Men han ønsker at det eksisterende tårnet skal beholdes og eventuelt leies ut til private som kan stå for driften.

— Verneverdig, mener byantikvar

— Tryvannstårnet kan ikke bare stå og forfalle. Jeg mener kommunen bør inngå en langsiktig leieavtale med en privat aktør som kan utvikle tårnet ved å reåpne utsiktsplattformen kombinert med kultur, mat og drikke, mener SV-politikeren.

SVs Ivar Johansen mener det nåværende tårnet bør stå, men at private kan drive restaurant og kulturtilbud. Foto: Privat

— Tryvannstårnets publikumsgalleri ligger 60 meter over bakkenivået. Herfra kan man se til Gaustatoppen, og over på svensk side i klarvær. Publikumstårnet har vært stengt siden 2005 av brann- og rømningshensyn, skriver Johansen i bloggen.

SV-politikeren påpeker også at byantikvaren mener tårnet har høy verneverdi, både i kraft av sitt arkitektoniske uttrykk, sin posisjon i fortellingen om landets teknologiske utvikling og som et av Oslos mest kjente landemerker.

Byantikvarens vernesyn er dermed i strid med Frps ønske om å rive dagens tårn. Men en ting er sikkert; både Frp og SV vil ha en avklaring for Tryvannstårnet som nå står tomt og forfaller.

Powered by Labrador CMS