Å hekte flua i et tre er hverdagen for fluefiskere. Spesielt de ferske i faget trenger litt ekstra armslag. Foto: Anders Sveen

Disse lite besøkte men lett tilgjengelige fiskevannene gir deg villmarksfølelse i Oslomarka

Hjemme i sommer? I Lorttjern venter ørreten på nyfrelste fluefiskere, og i Stokkevann venter den store abboren på marken din. Her får du tips til nye fiskeopplevelser i Oslomarka.

Publisert

Av Oslomarkas mange hundre vann, er det noen som er mer besøkt enn andre. Noen vann ligger lett tilgjengelig, men er allikevel lite besøkt av sportsfiskere.

Mange føler heller ikke at tiden ikke strekker til for å utforske nye fiskemuligheter i Oslomarka. VårtOslo har gått opp løypa for deg.

Her skal vi presentere et lite knippe med fiskevann i Nordmarka og i Lillomarka. Vann som passer inn under betegnelsen familievann. De ligger lett tilgjengelige, men kan også gi deg litt villmarksfølelse.

Stokkevann i Lillomarka

I Stokkevann er det som i de fleste andre vann i Lillomarka, abbor og ørret. Abboren er ofte i fin steikepannestørrelse. De største abborene finnes ofte utenfor det bratte berget i nordenden av vannet. Ørreten i Stokkevann er sjelden større enn 35 cm. Det er litt fuktig rundt vannet så slagstøvler anbefales.

En fin ørret fra Nordre Langvann i Lillomarka. Foto: Kim Andreassen

Den uerfarne fluefisker vil kanskje synes det er litt trangt å kaste, men ved å kaste langs land kan problemet løses. Stokkevann er et utmerket vann for mark og dupp-fiske.

Du kommer dit ved å ta T-bane eller buss til Grorud. Derfra går du en halvtime opp til Steinbruvann. Reiser du med bil kan det parkeres ved Grorud Badedam, bare 5. minutters gange fra Steinbruvannet. Vi lar solslikkerne og badegjester ha Steinbruvannet i fred i  sommer, og går på grusveien på vestsiden av vannet. Nesten i nordenden av vannet går det flere små stier inn i skogen på venstre side av veien. Disse stiene fører til Stokkevann, som bare ligger 150 meter unna, men som er vanskelig å få øye på gjennom skogen.

Skredderudtjern, Nittedals riviera

Skredderudtjern ligger litt lenger nord i Lillomarka. Vannet er grunt, har stein og sandbunn og er Nittedølenes hemmelige badeplass.

Tjernet har bestander av abbor og ørret. Det er mye fisk i det grunne og næringsrike vannet. Flere steder er det åpent og enkelt å kaste med flue. På kvelden tør fisken komme nærmere land, og det kan gi fint fiske etter ørret. Ørreten her er ofte litt slank, men noen er allikevel røde i kjøttet. Vanlig størrelse er 25 til 35 cm. Ofte kan en se adskillig større ørret vake, men disse er vanskeligere å lure.

Abboren her har spesielt tydelige striper over ryggen. De abborene som blir tatt på mark er gjerne 20 cm lange. I Skredderudtjern er bunnforholdene slik at det er mest effektivt å droppe duppen og la marken ligge på bunnen. Slukfiskerne har også en god sjans i dette tjernet.

Det grunne Skredderudtjernet er fint for både de som vil fiske, de som vil bade, og de som vil begge deler. Foto: Anders Høilund

Du kommer dit ved å kjøre bil til enten Bjønndalen skianlegg på Skytta, eller parkere ved Slattum skole. Fra Bjønndalen følger du lysløypa nordover. 25 minutter i småkupert terreng, og du kan se Skredderudtjernet blinke mellom trærne. Fra Slattum går det en bomvei opp til vannet. Slakt i mot hele veien. Kollektivt reiser du med Nittedalsbussen og går av på Saga eller Skytta, og tar veien inn via Bjønndalen.

Enda et godt fiskevann i Lillomarka er Nordre Langvann. Vannet er smalt med store grunner. Du kommer deg dit ved å ta tog eller bil til Snippen eller Movatn. Fra Snippen følger du vei og sti mot Sinober. Fiskekortet gjelder bare for den vestre bredden. Det er ikke tett med fisk i Nordre Langvann, men både ørret og abbor vokser seg store her.

Utgangspunkt Sognsvann

I Sognsvann finnes det ørret, abbor, mort og gjedde, men det er ikke noe godt fiskevann. Det er derimot vannet du går forbi på vei mot Ullevålseter. Vannet heter Store Åklungen. En klar og dyp innsjø, stor nok til at både abbor og ørret kan vokse seg stor.

Fisk finnes rundt hele vannet, og det lønner seg å ikke bli stående på ett sted om nappene uteblir. I det klare vannet er det spesielt morsomt å fiske med mark uten dupp og søkke. En mark som synker sakte mot bunnen er ofte alt for fristende for en fisk.

På forsommeren klekker den kjempestore innsjøduskgjelledøgnflua i store mengder i Store Åklungen. Dette gir grunnlag for et attraktivt fluefiske, og fluefiskere reiser lange veier for å få oppleve dette. Ørreten i dette vannet er gjerne mellom en halv og en kilo. Den er rød i kjøttet og velfødd. Abboren blir også stor her. Du trenger ikke mange for å fylle steikepanna.

Idyllisk vann med dårlig navn

Hvis du vil være mer alene under fisket, kan du ta grusveien på vestsiden av Sognsvann. Gå opp alle bakkene til du møter lysløypa mellom Frognerseteren og Ullevålseter. Nesten i løypekrysset ligger et lite vann, nærmest en myrputt. Dette er Lorttjern.

Lorttjern ligger mellom Frognerseteren og Sognsvann. Et fint nybegynnervann som kan gi fisk i steikepanna. Foto: Anders Høilund

Navnet til tross. Dette er et fint vann. Et vann hvor nybegynnere med mark eller med flue kan høste erfaringer. Slukfiskeren har lite spillerom i dette lille tjernet. På veisiden er det tørt, men på motsatt side er det myr, og best å gå med støvler. Det kryr av ørret opp til 30 cm i vannet. Det er det som gjør det fint for nybegynnere. Om du skremmer en fisk, kommer snart en ny i Lorttjern. Abboren i Lorttjern er liten.

Til Sognsvann kommer en med T-bane linje 5.

Klegg og knott og mygg og sånt

Det kan virke som om insektene er til mest for å plage oss mennesker. Noen folk bryr seg lite, mens andre får nærmest panikk når noen tusen knott surrer rundt hodet.

Oslomarka blir aldri som Trysil eller Finnmarksvidda når det gjelder mygg, men mygg finnes. Myggen trives ikke i sola, og kommer fram når sola synker. Da holder den på til litt ut på natta. Så blir det stille på myggfronten. Den tørre forsommeren har ikke vært positiv for myggen.

Knotten har vært heldigere med forholdene i år. Knotten flyr også i skumringen. Den trives ikke om det blåser. Den er vel egentlig mer irriterende enn vond, men den setter utvilsomt preg på kvelden om den dukker opp i store mengder. Ved rennende vann er knotten mest tallrik.

Blindingen og kleggen kan være lei på stille og varme dager i marka. Den gir seg i skumringen. Foto: Anders Høilund

2018 har hittil vært et godt år for kleggen i Oslomarka. Spesielt den som gjerne kalles blinding. Når myrene tørker på sommeren klekker disse innpåslitne insektene. På varme og stille dager i juli bør du derfor unngå steder med mye myr om du vil ha færrest mulig bitt av blindingen. I vind, og i regnvær forsvinner de.

Skal du fiske i Oslomarka trenger du OFAs fiskekort. Fiskekortet kjøper du her.  OFAs kartbok er også et utmerket hjelpemiddel for alle som vil fiske i marka.

Powered by Labrador CMS