Branninspektøren forklarte i tingretten at paret som bodde i leiligheten var i overhengende fare for å dø i den påsatte brannen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Branninspektøren forklarte i tingretten at paret som bodde i leiligheten var i overhengende fare for å dø i den påsatte brannen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

- De sto i fare for å dø, sa en brannmann i retten. 40-åring dømt for påsatte branner på Haugerud

Paret våknet da vinduene sprakk av varmen fra en påsatt terrassebrann. Natt til søndag 10. desember 2017 var den høygravide kvinnen og hennes mann minutter fra å dø.

Publisert

I Oslo tingrett blånektet en 40 år gammel mann for å ha tent på terrassemøblene utenfor leiligheten til paret på Haugerud. Han nektet også for befatning med tre andre branner i nabolaget den samme natten.

Politiet hadde heller ingen tekniske spor som direkte knyttet 40-åringen til de fire påsatte brannene, som spredte frykt på Haugerud natt til 10. desember for drøyt to år siden.

— Tre minutter fra overtent

I Oslo tingrett ble det lagt frem en rekke indisier som sannsynliggjorde at det var den tiltalte mannen, som i sterkt beruset tilstand på vei fra et nachspiel og hjem til sin egen bolig på Haugerud, først tente på et skur.

Deretter skal han ha satt fyr på to plastkontainere og noe senere en søppelkasse. Etter de tre påsatte brannene fortsatte 40-åringen videre. Og ved 05-tiden på morgenen skal han ha satt fyr på plastinnpakkede hagemøbler utenfor boligen i Dr. Dedichens vei.

Branninspektøren som vitnet i rettssaken mot 40-åringen forklarte at terrassebrannen allerede var stor da vindusglasset sprakk, og at det ville tatt høyst tre til fem minutter før leiligheten hadde vært overtent.

Branninspektøren forklarte i tingretten at paret som bodde i leiligheten var i overhengende fare for å dø i den påsatte brannen.

— Ble presset av politiet

Den 40 år gamle mannen ble pågrepet i sin bopel på Haugerud på morgenen 10. desember 2017, få timer etter at brannene var påsatt. Da hadde politiet blant annet brukt sporhund for i et forsøk på å finne ut hvem som sto bak de fire påsatte brannene.

I avhør på Politihusetsamme morgen tilsto 40-åringen å stå bak brannstiftelsene. Men i retten trakk mannen tilbake tilståelsene, og hevdet han var blitt presset av politiet.

— Retten fester ikke lit til tiltaltes forklaring om at han ble presset til å tilstå, og at avhører
NN skal ha uttalt at tiltalte var brannstifteren. En slik atferd strider mot alle moderne
retningslinjer for politiavhør, og retten finner det svært lite sannsynlig at denne typen
utilbørlig press har foregått under avhøret, står det i dommen fra Oslo tingrett.

Tidligere dømt for brannstiftelse

Den 40 år gamle mannen er tidligere dømt for flere brannstiftelser i nabolaget på Haugerud. Han ble i 2004 dømt for å ha tent på to biler og flere søppelbokser.

Den 40 år gamle mannen har også blitt utpekt av vitner etter andre påsatte branner. I 2013 vedtok han et forelegg for å ha forsøkt å tenne på en søppelkasse. Han er også dømt for annet skadeverk.

Natt til 10. desember 2017 viser mobildata at 40-åringen var i området før brannene startet. Men så døde mobilsignalene ut rett før første brann skal ha blitt startet, viser undersøkelser.

I retten forklarte mannen at mobilen hans trolig gikk tom for strøm. Noe tingretten ikke fester lit til.

— Retten kan ikke se bort fra at det er riktig at telefonen gikk tom for strøm, men etter rettens syn fremstår det som svært påfallende at mobilaktiviteten sluttet rett før den første brannstiftelsen skjedde, og på omtrent samme sted som den første brannen ble antent.

— Det er nærliggende å tolke den manglende registreringen av stedsdata dithen at siktede slo av telefonen for å unngå å legge igjen mobildataspor, står det i dommen fra Oslo tingrett.

Tre år og seks måneders fengsel

Politiets etterforskning viser at den 40 år gamle mannen, hjemme i egen bopel, skal ha gjort flere mistenkelige søk på nettet kort tid etter brannene 10. desember 2017.

Mannen skal blant annet ha sjekket politiets Twitter-konto flere ganger og TV2-nyhetene på nettet.

I retten forklarte 40-åringen at han følger godt med på ulike hendelser i byen, og at det var derfor han ofte søkte opp politiets Twitter-konto. Selv om han ikke har innstallert Twitter-app på mobilen sin.

— Det er ikke gjort undersøkelser av telefonen som kan vise om siktedes forklaring om slike jevnlige søk er riktig. For retten fremstår imidlertid disse søkene som svært påfallende.

— Både tidspunktet for søkene – tidlige morgentimer etter en langvarig fest - samt hans beruselsesgrad, gjør at det fremstår som usannsynlig at han foretok slike søk uten at han hadde noe med brannene å gjøre, står det i dommen fra tingretten.

Rekken med indisier, inkludert tilståelsen som tiltalte trakk under rettssaken, gjør at Oslo tingrett dømmer 40-åringen til fengsel i tre år og seks måneder.

I tillegg kommer et samlet erstatningskrav på 974.037 kroner som 40-åringen er dømt til å betale.

Powered by Labrador CMS